EU-csúcs: modern költségvetést akar Merkel és von der Leyen

Publikálás dátuma
2020.02.20. 17:08

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
A brüsszeli csúcsértekezleten a tagállamok vezetőinek olyan problémákat kell megoldani, mint például a brit kilépés után keletkezett 60 milliárd eurós költségvetési hiány.
Az Európai Uniónak a 2021 utáni, hétéves uniós költségvetésről tart rendkívüli csúcstalálkozót csütörtökön Brüsszelben a 27 tagország. Mint a Népszava is megírta, éjszakába nyúló vagy akár napokig is elhúzódó csúcsértekezletre számítanak: olyan problémákat kell megoldani, mint például a brit kilépés után keletkezett 60 milliárd eurós költségvetési hiány.

Von der Leyen: modern költségvetésre van szükség

Modern költségvetésre van szükség, amely válaszol az Európai Unió előtt álló kihívásokra - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csúcstalálkozóra érkezve. Újságíróknak nyilatkozva kijelentette, ha Európa a jövőben jólétet akar lakosainak, akkor az innovációba és a fejlesztésbe kell befektetnie. Ezt a következő hétéves költségvetés vitáján a tagállami vezetőknek figyelembe kell venniük. Szavai szerint csütörtökön "kemény és hosszú tárgyalás" várható.
Von der Leyen a bizottsági elnök, Charles Michel múlt héten nyilvánosságra került költségvetési javaslatát "jó kiindulópontnak" nevezte. Üdvözölte, hogy új alapok révén kívánja biztosítani a fosszilis energiahordozók kiváltását a zöld energiára, valamint azt, hogy első alkalommal biztosítana saját bevételi forrást a műanyaghulladék hozzájárulásokból, illetve a kibocsátás-kereskedelemből származó többletpénzek által.

Merkel: nem vagyunk megelégedve a jelenlegi költségvetés-tervezettel

Nem vagyunk megelégedve az elkövetkező hétéves időszak költségvetésének tervezetével - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Brüsszelben. Hozzátette, hogy a nettó befizető államok között sem született még meg a közös állásfoglalás.
"Aktív szerepet fogunk vállalni abban, hogy megoldást találjunk a különbségek áthidalására, de nem biztos, hogy sikerülni fog. A helyzet elég összetett. Az uniónak meg kell felelni több elvárásnak, például a mezőgazdaságban dolgozók részéről, ugyanakkor a költségvetést modernizálni kell" - hangoztatta. Merkel a többi között utalt arra, hogy a keletnémet tartományoknak még mindig szüksége van az uniós támogatásokra.
Szerző
Frissítve: 2020.02.21. 17:31

Szélsőjobbos terrorcselekmény lehetett a hanaui ámokfutás, saját összeesküvés-elméleteket gyártó náci volt a gyilkos

Publikálás dátuma
2020.02.20. 13:16

Fotó: BORIS ROESSLER / AFP
A 43 éves férfi magával és édesanyjával is végzett.
Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a kilenc halálos áldozatot követelő éjszakai lövöldözés a németországi Hanauban a nyomozás első, előzetes megállapításai szerint - mondta Hessen tartomány belügyminisztere csütörtökön a tartományi gyűlésben. Peter Beuth elmondta, hogy a feltételezett elkövető egy 43 éves német állampolgár, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak hanaui lakásában. Mindkét holttesten lőfegyver okozta sebek vannak. A lakásban lőfegyvert is találtak.
A nyomozás első megállapításai szerint a férfi valószínűleg lelőtte az anyját, majd végzett magával. Hazatérése előtt, szerda késő este támadást intézett két helyi vízipipabár ellen. Tüzet nyitott egy vegyesbolt előtt is, és rálőtt egy autóra. Kilenc embert megölt, több embert megsebesített.
- A nyomozás irányítását idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség - közölte a miniszter.

  - A feltételezett elkövető valószínűleg egyedül követte el a bűncselekményeket, társai, segítői nem voltak. Sportlövő volt, legálisan tartott fegyvert. Rendőrségi ügye nem volt, a biztonsági szervek nem tartották számon szélsőjobboldaliként - mondta Peter Beuth. Hozzáttete, hogy a Hanauban történtek támadást jelentenek a szabad és békés társadalom ellen. Sajtójelentések szerint a feltételezett elkövető hátrahagyott egy levelet és egy videoüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. Okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű. Áldozatai többnyire úgynevezett migrációs hátterű emberek, vagyis bevándorlók vagy bevándorló családban születtek. Többen kurd nemzetiségűek. Ezeket az értesüléseket egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból. A német sajtóhírek szerint a 43 éves Tobias R. a saját honlapjára feltöltött felvételeken nyugodtnak és összeszedettnek tűnik, miközben összeesküvés-elméletekről beszél. A Focus Online szerint például azt mondta, hogy 
az Egyesült Államokban vannak földalatti létesítmények, ahol gyerekeket kínoznak és gyilkolnak, és az ördögöt imádják. Úgy vélte, valamelyik titkosszolgálat megfigyelte őt, és Donald Trump minden ötletét tőle lopta. A felvételeken kifejezetten gyűlölettel beszélt az arab és török bevándorlókról, illetve a nőkről. Elmondása szerint saját döntése alapján 18 éve nem volt nővel.

A lapnak egy szomszédja azt nyilatkozta, hogy a férfi teljesen normálisnak tűnt, rendszeresen köszöntek egymásnak.  A Focusnak Peter Neumann terrorszakértő azt nyilatkozta, hogy a férfi több különböző elméletből rakhatta össze a sajátját, és nem titkolta idegengyűlöletét. Úgy vélte, a német egy felsőbbrendű faj, miközben másokat gyűlölt, különösen a muszlimokat. 
A vérengzést a szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja elítélte. Az ellenzéki Zöldek vezető belügyi szakpolitikusa, Irene Michalic hangsúlyozta, hogy szélsőjobboldali terrorhullám bontakozott ki Németországban, és a biztonsági szervek nincsenek kellőképpen felkészülve. Felidézte, hogy szélsőjobboldali terrorista szervezkedés gyanúja miatt a napokban elfogtak 12 embert, tavaly októberben támadás érte Halle városi zsinagógáját, júniusban pedig megöltek egy helyi politikust Hessen tartományban. A Hanauban történteket a szövetségi kormány is elítélte. Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter több hivatalos programját lemondta, és folyamatos tájékoztatást kért a nyomozás fejleményeiről.

Majdnem 200 jármű karambolozott egyetlen balesetben

Publikálás dátuma
2020.02.20. 11:54

Egy forgalmas kanadai autópályán történt a tömegszerencsétlenség.
Körülbelül 70 ember sérült meg egy tömegkarambolban, miután körülbelül 200 jármű ütközött össze Kanadában, Montreál közelében egy forgalmas autópályán – írja a Guardian. A baleset szerdán kora délután történt, két ember több órára az autójába szorult. A 70 sérült közül többen kritikus állapotban vannak. Egy iskolabusz és egy gyúlékony anyagot szállító tartálykocsi is ütközött, de a hatósági közlések szerint diák nem sérült meg, és a járművek sem gyulladtak ki. Néhány autó egymás tetején állt, és volt, amelyik a felismerhetetlenségig roncsolódott.
François Bonnardel közlekedési miniszter tájékoztatása szerint a láncreakciót feltehetően a havazás és az erős szél váltotta ki, az utakon emiatt szinte semmit sem lehetett látni. A későbbi hírek szerint 90 ember sérült meg a balesetben, ketten pedig meghaltak. (A hvg.hu nyomán.)
Szerző