Előfizetés

Vas megye kiemelkedő értékévé minősítették a kormánypárti napilapot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.18. 18:52
Korábban a Mediaworks, újabban a KESMA diszponál a legnagyobb regionális lapok fölött
Fotó: Népszava
A KESMA-hoz tartozó Vas Népe így a szentgotthárdi templom, a Nádasdy-vár, a Jeli-arborétum, a toronyi kenyér társaságába került.
Vas megye kiemelkedő értékei közé emelte be a központosított állami médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozó, korábban Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő, kormánypárti Vas Népét a megyei közgyűlés - írja a Nyugat.hu. A hírt kiszúró 444.hu megjegyzi, a Vas Megyei Értéktár Bizottság nem bízta a véletlenre a döntést:
még a tavalyi önkormányzati választás előtt a megyei értékek közé emelte a napilapot, ezt hagyta jóvá most a megyei közgyűlés kormánypárti többsége is.

A testület 11 fideszes tagjával szemben csak két nem szavazat volt (Hetyési Marianna-DK, Iker Áron-Momentum), a jobbikos képviselő tartózkodott, a szocialista pedig meg sem jelent.

Maradékelv vagy szükségletek – így folynak ki a pénzek a költségvetésből (szavazás)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.18. 18:25

Fotó: Shutterstock
Nagyon nem mindegy, miként zajlik a társadalmi újraelosztás.
Magyarországon ötből négy családnak semmilyen megtakarítása nincs, így – egy szűk réteget leszámítva – elképzelhetetlen lenne, hogy mondjuk az oktatást vagy az egészségügyet az emberek magánmegtakarításokból, „zsebből” fizessék. Szükség van az állami szerepvállalásra, a visszaosztásra, de nagyon nem mindegy, hogy ezt miként csinálják. Leegyszerűsítve kétféle módon költheti el a pénzét egy ország – magyarázta az Új Egyenlőség podcastjában Pogátsa Zoltán főszerkesztő, közgazdász és Büttl Ferenc közgazdász. Vagy a szűkülő bevételi forrásokat „maradékelven” adagolja szét, tehát alacsony adókkal próbál versenyezni az állam és ami bevétel van, abból költ. A másik megközelítés azt nézi, hogy az emberek mennyire képzettek, egészségesek, milyen az infrastruktúra, illetve ezeken hogyan lehet javítani, és a szükségletek alapján állítja be a bevételeket. Éppen úgy, ahogy egy háztartás esetében is történik: megnézzük a nélkülözhetetlen kiadásainkat (lakhatás, étkezés, közlekedés), és megnézzük pillanatnyi forrásainkat. Ha a kettő nem fedi egymást, akkor megpróbálunk plusz bevételre szert tenni, hogy az a szükségletet fedezhesse.

Újabb két évre a DK elnökének választották Gyurcsányt

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.18. 18:24

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A választáson valamennyi szavazásra jogosult párttag voksolhatott.
A Demokratikus Koalíció (DK) újabb két évre Gyurcsány Ferencet választotta meg a párt elnökének. A DK sajtóirodája az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írja, hogy a választáson nem küldöttek vettek részt, hanem valamennyi szavazásra jogosult párttag voksolhatott. A voksolás elektronikus úton történt, a volt és jelenlegi pártelnök – aki egyedül vállalta a jelöltséget – a szavazatok 97,4 százalékát kapta meg.