Rosszullétet és persze fejfájást okoz az időjárás

Publikálás dátuma
2020.02.14. 11:40

Fotó: AFP
A hideg- és a melegfrontra érzékenyeknek is panaszokat okozhat a kettősfront, amelynek intenzitása csak estétől kezd csökkenni.
A hideg- és melegfrontra érzékenyek is érezhetik a pénteken kettősfront hatását, amely a Dunántúlon estétől kezd fokozatosan gyengülni. Arrafelé főleg délelőtt, máshol azonban egész nap keringési és vérnyomásproblémákat okozhat, többek között vérnyomás-ingadozást, emésztési problémákat és rosszullétet is. A szívbetegeket is megviselheti a megterhelő humánmeteorológiai helyzet, ezért jobb kerülni a nagyobb erőfeszítéseket igénylő tevékenységeket: a szellemei és a fizikai igénybevételeket is. Országos lehet a fejfájás, akár a migrén is kialakulhat, és sokan érezhetnek akár ok nélküli ingerültséget is, ami a hangulatra is rányomhatja a bélyegét – írta olvasható a Meteo Klinika honlapján
A hétvégén főleg a koncentrálási problémák és a fáradékonyság okozhatnak kellemetlen perceket. A szél mellett már a változékonyság is ronthatja a közérzetet, alvásproblémákat okozhat. A szeles időben több fokkal csökken a hő- és komfortérzet, fokozódik a megfázásveszély. A tél végén az immunrendszer egyre kimerültebb, a tavasz és a vele járó fáradtság felerősíti az időjárás változásai következtében kialakuló tüneteket – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. Mivel a légköri helyzet is kedvez a vírusok terjedésének, továbbra is szükség van az immunrendszer erősítésére. A megnövelt vitaminbevitel fokozhatja védekezőképességet, elsősorban a C-vitamindózist érdemes növelni, a fertőzések elkerülése érdekében pedig gyakori alapos kézmosás ajánlott.
Az utakon a vizes útszakaszok és erős oldalszél nehezítheti a közlekedést, de az ingerlékeny, türelmetlen és figyelmetlen sofőrök is növelik a balesetveszélyt.
Szerző
Frissítve: 2020.02.16. 11:59

A felnőttkori betegségek megelőzése gyerekkorban kezdődik

Publikálás dátuma
2020.02.13. 18:20

Fotó: Kovács Attila / Semmelweis Egyetem
Előadásokkal, állapotfelmérésekkel hívják fel a figyelmet a felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésére a Semmelweis Egyetem egészségnap rendezvényei.
A leggyakoribb mozgásszervi betegségek jelentős része gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, és a magyar lakosság több mint 30 százalékát érintő, súlyos szövődményekkel járó, túlsúly is visszavezethető a gyermekkori egészségtelen életmódra. Ezért az áll a Semmelweis Egészség Napok programsorozat márciusi rendezvényének központjában, hogy a felnőttkori betegségek ellen a korai életévekben lehet a leghatékonyabban fellépni – olvasható az egyetem közleményében.
A rendezvényen az érdeklődők onkológiai betegségekkel, a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, a cukorbetegséggel és az egyre több gyermeket érintő elhízással kapcsolatban interaktív bemutatókon, állapotfelméréseken – testzsír- és vázizom-tömeg mérés, alapanyagcsere meghatározás, EKG-vizsgálat – és előadásokon vehetnek részt.
A résztvevők Bernáth József sztárséf főzőbemutatóján kaphatnak gyakorlati tippeket egészséges és ízletes fogások elkészítéséhez, tanácsokat kaphatnak a vitaminszedésről és a helyes táplálkozásról. Továbbá előadásokat hallhatnak a gyermekkori onkológiai betegségek jellemző tüneteiről, megtudhatják, miért kell figyelemmel kísérni a nyirokcsomók változását, szó lesz a génterápiákban rejlő lehetőségekről, a cukorbetegség problémájáról; a tüneteket és a kezelési lehetőségeket több szempontból is bemutatják. 
A rendezvény vendégelőadója, Zacher Gábor toxikológus a kábítószerek használatának veszélyeire hívja fel a gyermekek és a szülők figyelmét.előadást tartanak a kábítószer-használat veszélyeiről, szakemberek segítséget nyújtanak a biztonságot otthon kialakításához a gyermekbalesetek megelőzéséért, gyógytornász vezetésével pedig konzultációs lehetőséget biztosítanak a csecsemők helyes mozgásfejlődésével kapcsolatban.
A Semmelweis Egészség Napok március 7-én megrendezett programjai ingyenesek, de nagy részük regisztrációhoz kötött. Jelentkezni és a programról részletesen tájékozódni ide kattintva lehet. 
Szerző

A kézmosás hatékonyabban véd, mint a maszk

Publikálás dátuma
2020.02.13. 15:25

Fotó: GREG BAKER / AFP
Nem biztos, hogy a szájmaszk a leghatékonyabb módszer a fertőzések megelőzésére.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerinti fertőzésmegelőzési módszerek minden, még az új koronavírus ellen is védelmet nyújthatnak. Sokkal inkább, mint a patikákban kapható maszk, amely a port ugyan kiszűri, illetve műtéteknél is védi a beteget, de az apró vírusokat nem képes kívül tartani – írta a Dívány
Megbetegedés esetén nem mindegy, hogy azt baktérium vagy vírus okozta. Egy bakteriális fertőzés általában napokig tartó magas lázzal, levertséggel, fájdalmakkal jár, és nem is múlik el gyorsan; jellemzően legalább egy hétre szükség van a gyógyuláshoz. A vírus okozta megbetegedés sokszor a semmiből jön, hirtelen kezdődik, és akár hamar el is múlik. Lehet, hogy egy vírusfertőzéses gyerek akkor sem tűnik betegnek, ha hőemelkedése is van. Általában felső légúti tünetek: orrfolyás, köhögés, torokfájás jelentkezik, de izomfájdalommal, gyengeségérzéssel is párosulhat. A fertőzés eredetének eldöntését azért is célszerű orvosra bízni, mert eltérő a kezelési mód, ráadásul egy vírusos betegség is végződhet baktériumos felülfertőződéssel.
Vírusból a nátháétól kezdve a bárányhimlőén és az emésztőrendszerieken keresztül az influenzáéig sokféle létezik. A legtöbb ellen van védőoltás. Az influenza ellenit például gyerekeknek már tél elején érdemes beadni, hogy az egész járványidőszakban védhesse a betegség ellen, így, ha meg is kapja, enyhébb tünetekkel vészeli át, és szövődmény sem alakul ki. Az olyan vírusoktól, amelyek ellen nem létezik oltás, leginkább az alapos kézmosás véd meg. Azért, hogy a gyerekek ezt ne elnagyolva tegyék meg, érdemes játékosan élményszerűvé tenni a folyamatot. Rutinná tehetjük, ha nemcsak hazaérkezés után, hanem étkezések előtt is gyakoroltatjuk. 
Nem javasolt az olyan fertőtlenítő hatású szerek használata, amelyek baktériumellenesek, mert egyrészt erősen szárítanak, másrészt tönkreteszik a bőr baktériumflóráját és segíthetik a rezisztens kórokozók kialakulását is. Elég vírusölő hatású a meleg vizes, megfelelő ideig tartó, szappanos kézmosás és az azt követő tiszta törölközőbe történő alapos kéztörlés. 
Egyszer-egyszer a kis flakonos, alkoholos kézfertőtlenítők is segíthetnek, de rendszeres használatuk károsíthatja a bőrt. Célszerű a gyakran és közösen használt használati tárgyakat: telefonkagylót, kilincseket, a padlót és a fürdőszobát rendszeresen fertőtleníteni, bár a környezetvédők nem ezt ajánlják, mossunk és mosogassunk minél magasabb hőmérsékleten, hogy a ruhákon található kórokozók is elpusztuljanak. Próbáljuk meg leszoktatni a gyerekeket arról, hogy a szemüket, szájukat, orrukat piszkálják, mert úgy könnyen bejutnak a kórokozók a szervezetbe.
A vírus emberről emberre terjed, gyerekcsoportokban szinte pár nap alatt végigsöpör egy fertőzés, ami nem meglepő, hiszen a gyerekek közel vannak egymáshoz, együtt játszanak és a közösen használt poharak, evőeszközök is segítik a vírusok terjedését. Erre alkalmas lehet minden olyan helyzet, ahol több ember sok időt tölt együtt. Ezeket a szituációkat azonban nem mindig lehet elkerülni, ezért célszerű az immunrendszert folyamatosan támogatni, hogy le tudja küzdeni a kórokozókat. Erre ajánlottak az olyan vírusellenes szerek, amelyek C-vitamint, flavonoidokat, gyógynövényeket tartalmaznak, és védőbevonatot képeznek a nyálkahártyán. Az immunrendszer működését segíti a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a rendszeres sport, a szabad levegőn töltött idő, kirándulás, a bélflóra egészségének megőrzése, a megfelelő mennyiségű D3-vitamin-bevitele, a zöldségek, főleg a hagymafélék és gyümölcsök gyakori fogyasztása, a megfelelő folyadékbevitel: víz, különböző gyógyteák, esetleg cukrozatlan gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása.
Szerző