Sokan meghaltak az erős havazás és a lavinák miatt Afganisztánban

Publikálás dátuma
2020.02.13. 19:34

Fotó: ZAKERIA HASHIMI / AFP
A kabuli katasztrófavédelmi hivatal egyik tisztségviselője szerint 26 ház részben vagy egészében összedőlt az ítéletidő következtében.
Az erős havazás és a lavinák legalább 21 ember életét követelték Afganisztánban az utóbbi öt napban – közölték a helyi hatóságok csütörtökön. A halottak között van egy hatfős család is, amelynek házát lavina sodorta el a közép-afganisztáni Dajkundi tartományban. Egy nő és csecsemője pedig egy úton vesztették életüket, miután egy hóviharban rekedtek. A kabuli katasztrófavédelmi hivatal egyik tisztségviselője szerint 26 ház részben vagy egészében összedőlt az ítéletidő következtében. A tartomány legsúlyosabban érintett részében mentési munkálatokat indítottak. Számos út napok óta járhatatlan, az emberek orvosi ellátása egyelőre nem lehetséges. A hatóságok felszólították az embereket, hogy egyelőre ne tegyenek felesleges utakat a tartományban. Afganisztánban minden télen több tucat ember veszti életét az erős havazások miatt. A hóomlásokat követően pedig többnyire nem áll rendelkezésre megfelelő felszerelés és elegendő ember a mentési munkálatokhoz. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a konfliktus sújtotta ország egyes térségei egyébként is nehezen közelíthetőek meg.
Szerző

Koronavírus: megvan az első román állampolgárságú fertőzött

Publikálás dátuma
2020.02.13. 18:49

Fotó: Alessandro Di Ciommo / NurPhoto
A Diamond Princess szállodahajón kapta el, Románia területén nincs koronavírusos beteg.
A román külügyminisztérium csütörtökön bejelentette: a Japán partjainál karanténba helyezett Diamond Princess óceánjáró fedélzetén tartózkodó tizenhét román állampolgár egyikéről kiderült, hogy koronavírussal fertőződött - írja a Főtér.ro. A hírt Románia Tokiói Nagykövetsége közölte a külügyminisztériummal.
A beteget egy erre a célra kialakított japán kórházban izolálták és kezelik.

A nagykövetség folyamatos kapcsolatban áll az illetővel, amiképpen a luxushajón rekedt további 16 román állampolgárral is, akik közül ketten turisták, 15-en a személyzet tagjai. A személyzet tagjai között három magyar is van, ők Szijjártó Péter szerint jól vannak.
A legutóbbi adatok szerint csütörtökre 219-re nőtt a hajón lévő fertőzöttek száma, miután újabb 44 emberről derült ki, hogy megkapta a vírusfertőzést. Az óceánjáró fedélzetén eredetileg 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodott, összesen 56 országból. Az elrendelt karantén elviekben február 19-ig tart, addig az utasok és a legénység tagjai nem hagyhatják el a kabinjaikat, és nem érintkezhetnek egymással. Időközben a nyolcvan év feletti utasokat önkéntes alapon evakuálták.
Románia területén jelen pillanatban nincs koronavírusos beteg.
Szerző
Frissítve: 2020.02.13. 21:42

Koronavírus – Meghalt az első fertőzött Japánban

Publikálás dátuma
2020.02.13. 17:31
Shinzo Abe miniszterelnök és Katsunobu Kato (balról) egyészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tartottak
Fotó: Masanori Genko / Yomiuri
Háromra emelkedett a Kínán kívüli halálesetek száma.
Japánban bejelentették csütörtökön, hogy meghalt egy koronavírussal fertőzött idős asszony. A hatóságok közlése szerint csak a halál beállta után fedezték fel, hogy a beteg elkapta a koronavírust, és feltehetően Japánban fertőződött meg, mert a közelmúltban nem járt külföldön. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentése szerint világszerte már több mint 60 ezer fertőzöttet tartanak számon. A tüdőgyulladást okozó vírus fertőzöttjeinek túlnyomó többsége – 59 800 ember – Kínában betegedett meg, közölük 1367-en haltak meg a WHO tájékoztatása szerint. Kínán kívül Hongkongban, a Fülöp-szigeteken és Japánban követelt egy-egy halálos áldozatot a kór. Hszi Csin-ping kínai államfő csütörtökön leszögezte, hogy Kína minden bizonnyal képes lesz a minimálisra szorítani az új koronavírus okozta járvány hatását, és tartani fogja az idei évre kitűzött gazdaságfejlesztési célkitűzéseket.

Lakónegyedeket zárnak el a külvilágtól

Az új koronavírus közép-kínai gócpontjához közel fekvő Huangkang városban bejelentették, hogy péntektől szigorítanak a járvány terjedését akadályozó intézkedéseken: lakónegyedeket fognak elzárni a külvilágtól, és csak a feltétlenül szükségesre korlátozzák a közlekedést az utakon. Az élelmiszereket és egyéb szükséges cikkeket speciális, arra kijelölt állami alkalmazottak fogják eljuttatni a város lakóinak – közölte a városvezetés. Kikötött csütörtökön Kambodzsában a Westerdam nevű óceánjáró, amelyet korábban több ázsiai kikötőben is elutasítottak attól tartva, hogy az utasok esetleg az új koronavírus hordozói lehetnek. Bár a tulajdonos, a Holland America Line közlése szerint senki nem lett beteg az 1455 utas és a 802 fős személyzet tagjai közül, Thaiföld, Japán, Tajvan és a Fülöp-szigetek előzőleg nem engedte kikötni a hajót, amely végül a kambodzsai Szihanukvillbe futott be. Hun Sen kambodzsai miniszterelnök a Facebook-oldalán közölte: elutazik Szihanukvillbe, hogy személyesen találkozzon a Westerdam hajóról leszálló utasokkal. A kormányfő már korábban is azt hangoztatta, hogy az igazi betegséget nem a vírus, hanem a félelem okozza. Kambodzsa – több más ázsiai országgal ellentétben – nem állította le a Kínából érkező közvetlen légi járatokat.
A Westerdam óceánjárót korábban több ázsiai kikötőben is elutasították
Fotó: TANG CHHIN SOTHY / AFP

Szoros együttműködést szorgalmaz az EU

Az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is szoros, aktív, arányos intézkedésekből álló, bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaznak az új koronavírus okozta esetleges járvány megelőzése érdekében – jelentette ki Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára Brüsszelben. A Kínában felbukkant vírus terjedése miatt összehívott egészségügyi miniszteri EU-tanács egynapos rendkívüli ülését követően a helyettes államtitkár magyar újságíróknak azt mondta, hogy az uniós országok a szolidáris segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozták a fertőzés által érintett országoknak, így Kína mellett a „kevésbé erős egészségügyi felkészültséggel rendelkező” nemzeteknek is. Úgy vélekedett, hogy a koronavírus által kiváltott egészségügyi helyzet kezelhetőnek tűnik, de a „globális veszélyt jelentő járvány kitörésének kockázatait hordozza magában”. A járvány következtében kialakuló foglalkoztatási zavar érzékenyen érintheti Európát az egészségügy területein is - tette hozzá. Szigeti Szabolcs kijelentette: a magyar kormány időben megtette a szükséges intézkedéseket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) ajánlásait is figyelembe véve kidolgozta a szükséges eljárásrendet. A kormány létrehozott egy úgynevezett operatív törzset, amely el is kezdte az elfogadott cselekvési terv végrehajtását – tette hozzá. Kiemelte továbbá, hogy a kormány elismeréssel tekint a nemzetközi szervezetek tevékenységére, valamint az uniós közös polgári védelmi mechanizmusra, amelynek keretében a fertőzés gócpontjának számító Hupej tartományban rekedt magyar állampolgárok is hazatérhettek. A helyettes államtitkár szerint Európa a felkészülés időszakában van. A kormányok ezen időszak alatt gyorsan, hatékonyan és összehangoltan cselekszenek. A különböző országok szakértőcsoportjai előremutató kutatásokat végeznek a vírus virulenciájának, természetének és a fertőzési láncoknak a megismeréséért – közölte Szigeti Szabolcs. Elmondta azt is, hogy a brüsszeli tanácskozás során az uniós tagországok fontosnak nevezték az utazók tájékoztatását, a védőmaszkokra, gyógyszerekre, diagnosztikai eszközökre vonatkozó központi beszerzések megvalósítását, az egészségügyi dolgozók biztonságának szavatolását, valamint a határvédelem és az ellenőrzés jelentőségét – tette hozzá.