Előfizetés

Öt évvel a G-nap után, 43 milliárdos megbízással tört csúcsra a Közgép

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.02.12. 11:23

Fotó: Népszava
Persze ez már nem Simicska Lajos cége. Ők építhetik az M44-es gyorsforgalmi út lakiteleki, rengeteg közpénzzel megágyazott szakaszát.
Óriási összegű közbeszerzési megbízást húzott be a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., őket bízták meg a M44 2x2 forgalmi sávos gyorsforgalmi út Szentkirály–Lakitelek közötti szakaszának tervezésével és kivitelezésével, beleértve az út menti építményeket is – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő szerdai számából. Az egykor Simicska Lajos, ma már (a Mészáros Lőrinc üzlettársaként is ismert) Szíjj László cégbirodalmába tartozó Közgép 43,6 milliárd forintért vállalta a két tételből álló beruházást, közel ötmilliárd forinttal drágábban, mint ahogy azt a megbízást adó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) tervezte volna. A drágulás úgy jött össze, hogy a Közgép az egyik esetben 6,5 milliárd forinttal többet, a másik tételnél pedig 1,55 milliárddal kevesebbet kért az eredetileg becsült összegnél. 
A vállalatnál ez az elmúlt öt év legnagyobb megnyert beruházása, mutat rá a témával szintén foglalkozó 24.hu – a cég pedig olyan versenytársakat múlt felül ajánlatával, mint a háromtagú SDD Konzorcium (tagjai a Dömper Kft., a Pannon-Doprastav Kft., S ubterra – Raab Kft. ), a Strabag és a Swietelsky.  
A közbeszerzési dokumentumokból az is kiderül, hogy a Közgép alvállalkozóként a szintén Szíjj-érdekeltségnek számító Duna Aszfaltot és a VIKÖTI Mérnök Iroda Kft.-t bízná meg.
Tegyük hozzá: az állami megbízó február 3-án kötött szerződést a nyertes kivitelezővel, vagyis három nappal a G-nap ötödik évfordulója előtt. 2015. február 6-án fordult szembe ugyanis Orbán Viktorral Simicska Lajos, a Közgép korábbi tulajdonosa és a kormány addigi kedvenc háttérembere és nagytőkése. Az Orbán-Simicska háború eredménye mára közismert; a Közgépnek juttatott 43 milliárdos megbízás pedig nem csak az óriási összeg, de a szimbolikus gesztus miatt is jelentősnek mondható.

Koszos eszközök, rágcsálóürülék – Budapesti tofugyártó üzemben intézkedett a Nébih (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.12. 09:01

Fotó: Nébih
A hatóság az ellenőrzés során 962 kiló nem nyomonkövethető terméket vont ki a forgalomból.
Súlyos higiéniai, nyomonkövetési hiányosságokat és rágcsálóürüléket találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január végén egy, elsősorban külföldi piacra értékesítő budapesti tofu-előállító üzem ellenőrzése során. A Nébih tájékoztatása szerint
  • az üzem területén a padozat erősen szennyezett, takarítatlan, néhol töredezett volt, helyenként pangó víz és rágcsálóürülék borította.
  • a feldolgozó helyiségben található gépek és berendezések (főzőüst, daráló, csomagológép, mosogatók), az élelmiszer-előállításhoz használt eszközök (rekeszek, préslemezek), valamint az alapanyagraktár padozata és oldalfalai is rendkívül szennyezettek voltak.
  • az ellenőrzés során több helyiségben és az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező eszközökön ugyancsak rágcsálóürüléket találtak az ellenőrök.
  • a mennyezetről lecsöpögő kondenzvíz esetenként a csomagolatlan termékeket is szennyezte.
  • a súlyos higiéniai hiányosságokon túl az egység az előállított termékek nyomonkövethetőségét sem biztosította.
A Nébih szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem élelmiszer-előállító tevékenységét. A hatóság az ellenőrzés során 962 kilogramm nem nyomonkövethető terméket vont ki a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta, továbbá a cég által gyártott termékek visszahívását is elrendelte. Az ügyben az eljárás folyamatban van, a vállalkozás jelentős bírságra számíthat.

338,62 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.12. 08:13

Fotó: Népszava
Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerdára virradóra a nemzetközi devizapiacon.
Az eurót a kedd esti 338,92 forint után szerda reggel nyolc órakor 338,62 forinton jegyezték. A forint történelmi árfolyam-mélypontja az euróval szemben a múlt pénteken 339,27 forinton elért jegyzés volt. A dollár jegyzése kedd esti 310,50 forint után reggel nyolc órakor 310,56 forinton állt. A reggeli órákban azonban 310,68 forinton is történt jegyzés, ami a forint új árfolyam-mélypontja lett a dollárral szemben. A svájci frank jegyzése 318,02 forintról 318,17-re ment fel szerda reggelre. A svájci frank öt éve, a 2015 januári 333,01 forinton érte el a legmagasabb jegyzését.