Előfizetés

Történelmet könnyebb írni, mint kormányt alakítani

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.02.11. 17:44
Mary Lou McDonald
Fotó: BEN STANSALL / AFP
A Sinn Féin a szavazók majdnem negyedének – 24,5 százalékának – támogatásával megtörte az ír jobboldal hegemóniáját, mégis nehéz helyzetből vágnak neki a koalíciós tárgyalásoknak.
Örömmámorban úsztak a baloldali-nacionalista Sinn Féin hívei, amint kiderült a szombati előrehozott parlamenti választás eredménye. Dublin egyik szavazatszámláló központjában például a politikusok és szimpatizánsok dalra fakadtak, amikor nyilvánvalóvá vált a párt fölényes győzelme a körzetben. A britek elleni 1920-as szabadságharcról szóló nótára zendítettek rá, amely többek között az eredeti IRA-t – a függetlenséget kivívó “Ír Köztársaságpárti Hadsereg”-et – élteti. Waterfordban azonban némileg félresikerült az ünneplés. A Sinn Féin helyi jelöltje, David Cullinane olyannyira elragadtatta magát, hogy győzelmi beszédét a másik IRA – az ír egységért évtizedek át harcoló terrorszervezet – jelszavaival zárta. A politikus később azzal védekezett, hogy csupán a múltat idézte fel, ő maga örül, hogy az északír békefolyamatnak köszönhetően megszűnt a terrorszervezet. A Sinn Féin sikerét éppen az IRA-val való ellentmondásos viszonya teszi felemássá. A szavazók majdnem negyedének – 24,5 százalékának – támogatásával megtörték az ír jobboldal hegemóniáját, mégis nehéz helyzetből vágnak neki a koalíciós tárgyalásoknak. A két jobbközép erő, a második helyen végző Fianna Fáil és az eddig kormányzó Fine Gael ugyanis előzetesen kizárta az együttműködést a Sinn Féinnel, amely szerintük még mindig túlságosan kötődik az IRA-hoz.
Leo Varadkar miniszterelnök és Mary Lou McDonald, a Sinn Féin elnöke
Fotó: NIALL CARSON / AFP
A Sinn Féin vezetője, Mary Lou McDonald mégis elképzelhetőnek tartja, hogy miniszterelnök legyen. Bár a választókat leginkább szociális ügyek érdekelték, a pártvezér egyértelművé tette, hogy kormányfőként az ír egység megteremtéséért is dolgozna: az 1998-as nagypénteki békeszerződésben foglaltak alapján népszavazást kezdeményezne a határ két oldalán, az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország egyesítéséről. Mindehhez azonban a reménybeli miniszterelnöknek először maga mögött kell megteremteni az egységet – a dublini parlamentben. McDonald első körben a törvényhozásba bejutó kisebb csoportokkal kezdeményez egyeztetéseket: a Zöld Párttal, a Munkáspárttal, a Szociáldemokratákkal, illetve a megszorításokat ellenző Szolidaritás -Emberek a Profit Előtt nevű választási szövetséggel. Az ő támogatásuk azonban korántsem lenne elég: a Sinn Féinnek 37 képviselője lesz az új törvényhozásban, és az első körben megkeresett pártokkal is csupán 66 szavazatuk lenne a 160 fős törvényhozásban. McDonaldnak a miniszterelnökséghez még a  függetlenként megválasztott 19 képviselő zömével is alkut kellene kötnie. Ha sikerülne egy platformra terelni ezt a változatos társaságot, akkor Írország történetében először vezetné a szigetországot egy kizárólag baloldali pártok támogatását élvező kormány.
A Fianna Fáil elnöke, Micheál Martin
Fotó: NIALL CARSON / AFP
A Sinn Féinnek még egy lehetséges koalíciós partnere van: a Fianna Fáil. Habár a jobbközép párt elnöke, Micheál Martin a kampányban következetesen elutasította az összefogást, az eredmények nyomán enyhített az álláspontján. Az ír közszolgálati médiának adott nyilatkozatában nem zárt ki egy esetleges koalíciót, azt mondta, hogy ő demokrata, “hallgat az emberekre” és “tiszteli a döntésüket.” Ugyanakkor utalt rá, hogy bármifajta együttműködésnek a választási programok összeegyeztetése a feltétele. Elméletileg az sem lehetetlen, hogy a Sinn Féin történelmi győzelme ellenére kimarad a kormányból és egy jobbközép nagykoalíció jön létre. A Fianna Fáil és a Fine Gael összeborulása azonban hatalmas politikai kockázatot jelentene mindkét párt számára, hiszen így a legnagyobb ellenzéki erőként tovább erősödhet a Sinn Féin. Mindenesetre elhúzódó koalíciós tárgyalások várhatóak. Négy éve 70 napba telt, mire megalakult a kormány – most ennél is hosszabb egyezkedésre lehet számítani.

Az ír választások Rómeója és Júliája

“Szerelemben és háborúban mindent szabad” - ezzel a szállóigével reagált Szociáldemokraták színeiben induló Holly Cairns arra, hogy barátját, Christopher O’Sullivant jelölte a Fianna Fáil ugyanabban a körzetben. Cairns a helyzetet egy rosszul megírt romantikus komédiához hasonlította, de - mint a filmekben - a szerelem itt is mindent legyőzött. Az ír választási rendszer sajátosságainak köszönhetően történetük happy enddel végződött, mindketten mandátumot szereztek a három képviselői helyet kiosztó délnyugat-corki körzetben.

Bezárt orvosi rendelő, végigfertőzött síközpont - na, így utazik és terjed a vírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.11. 13:57

Fotó: ARNE DEDERT / AFP
Egy brit üzletember volt a góc, és kérdés, hogy az ő "áldozatai" kinek adták át a kórokozót.
Tizenegy embert fertőzhetett meg koronavírussal ugyanaz a brit üzletember, idézi a The Washington Postot a hvg.hu. A férfi több országban is terjesztette a kórokozót: utastársai Nagy-Britannia mellett Franciaországba és Spanyolországba is behurcolták azt. Steve Walsh, egy gázipari elemző cég projektmenedzsere január 18-a és 22-e között Szingapúrban járt egy konferencián, valószínűleg ott kapta el a koronavírust. Szingapúrból Franciaországba utazott, Les Contamines-Montjoie síközpontjába. Az ottani szálláson még legalább öt brit állampolgárt fertőzött meg, köztük egy 9 éves gyereket. Rajtuk kívül további hat britet is kórházba vittek megfigyelésre. Azóta a francia hatóságok még két embert találtak, akik a síközpontban lettek betegek, egyikük Mallorcára utazott tovább, másikuk pedig Nagy-Britanniába. A briteknél további négy emberről derült ki, hogy Franciaországban elkapták a vírust. Walsh január 28-án vette hazafelé az irányt, de nem közvetlen járattal, hanem átszállással: előbb Genfbe, majd onnan Londonba repült. A repülőn 188-an voltak rajta kívül. A hozzá közel ülőket már felkeresték a hatóságok, hogy minél hamarabb elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat.  Walsh az angliai Hove-ba tért haza. A BBC jelentése szerint szomszédos Brighton egyik orvosi rendelőjét héftőn ideiglenesen be kellett zárni, mert az egyik ottani dolgozó is pozitív koronavírus-mintát adott. Nagy-Britanniában hétfő délutánig 1114 koronavírus-tesztet végeztek el, közülük nyolc hozott pozitív eredményt.

Kormányfő akar lenni Orbán barátja

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.02.11. 10:35
Janez Jansa egykori miniszterelnök és pártja kiáll a néppártban a Fidesz mellett
Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
A jobboldali populista Szlovén Demokrata Párt (SDS) újabb egyeztetést tart a parlamenti pártok képviselőivel.
Visszatérhet a hatalomba Orbán Viktor miniszterelnök legjobb szlovéniai politikusbarátja, Janez Jansa egykori miniszterelnök. Ma ugyanis a jobboldali populista Szlovén Demokrata Párt (SDS) újabb egyeztetést tart a parlamenti pártok képviselőivel, s ha sikerrel jár, akár kormányfővé is választhatják az ellenzéki politikust. Marjan Sarec még hivatalban lévő kormányfő nem feltétlenül hozott jó döntést, amikor január bejelentette, előrehozott választást kezdeményez, mert kisebbségi kormánya nem tud fontos reformokat elfogadtatni. Elsősorban az egészségügy átalakítására gondolt. A közvélemény-kutatások szerint pártja, a róla elnevezett LMS megnyerheti az idő előtti voksolást, bár akad olyan felmérés is, amely az SDS-t látja az élen. Csakhogy a ljubljanai parlament több pártból áll, s a kisebb tömörüléseknek nem áll érdekében az idő előtti voksolás kiírása, hiszen attól tartanak, hogy egy következő választás alkalmával már sokkal rosszabbul szerepelnének, s akár be sem kerülnének a törvényhozásba. S ez lehet Jansa esélye. Sarec még hivatalban lévő, többpárti kormányát megannyi vita jellemezte, ami nem is csoda, hiszen több, teljesen különböző irányultságú politikai erő alkotja. Akad benne liberális, továbbá baloldali politikai erő, de csatlakozott a kabinethez a nyugdíjasok pártja is. A furcsa koalíció annak köszönhetően jött létre 1998-ban, hogy mindenki a populista, bevándorlásellenes Jansa visszatérésétől és Orbán Viktor befolyásának növekedésétől tartott. A magyar kormányfő leplezetlenül támogatta szlovéniai barátját a 2018-as elnökválasztási kampányban. A Fideszhez köthető üzleti körök valóságos médiabirodalmat hoztak létre Jansa számára. Jansa meg is szolgálta a fideszes segítséget, többször állt ki a magyar kormánypárt néppárti tagsága mellett, s hírek szerint az SDS is távozna az Európai Néppártból a Fidesz esetleges kizárása esetén, igaz, ez a kérdés most háttérbe szorult.
Jansa pártja élen is végzett a 2018-as parlamenti választáson, az SDS börtönviselt elnökének visszatérésétől tartva azonban összefogtak a demokratikus erők, így fordulhatott elő az, hogy bár az egykori komikus Sarec pártja ugyan csak 13 mandátumot szerzett a 90 tagú törvényhozásban, mégis őt választották meg kormányfőnek. Nem is volt sikertelen miniszterelnök, a GDP stabilan, 3 százalékkal emelkedett, jó foglalkoztatottsági adatokat mutatott fel az ország, csökkentette a kabinet az adósságot, illetve adókönnyítéseket vezetett be. A kormány munkájával a lakosság több mint a fele volt megelégedve. A Balpárt azonban még tavaly kilépett a kormányból, s bár közölte, kívülről támogatja a koalíció munkáját, Sarec úgy vélte, az előrehozott voksolás a legjobb megoldás. Csakhogy a lakosság nem örült a bejelentésnek, a felmérések szerint azóta érezhetően rosszabbodott az LMS megítélése. Jansa felismerte, eljött az ő ideje, megpróbálja megakadályozni az idő előtti voksolást és új többséget létrehozni a parlamentben. Pénteken már tárgyalt a parlamenti pártok képviselőivel, s ma újabb kísérletet tesz a kormány létrehozására. Nagyobb esély van arra, hogy ez nem sikerül neki, s már körvonalazódik egy új szövetség: az esetleges előrehozott választáson várhatóan együtt indul Sarec pártja és a korábbi kormányfő, Miro Cerar tömörülése, az SMC.