Előfizetés

Megroppant az ír kétpártrendszer

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.02.09. 21:03

Fotó: PAUL FAITH / AFP
Fej-fej mellett végeztek az eddig domináns jobbközép pártok, és a kampányhajrában feltörekvő baloldali-nacionalista Sinn Féin. A három legnagyobb párt kizárta az egymással való együttműködést, így politikai patthelyzet várható.
Két vihar is elérte Írországot a hétvégén. Az egyiket, az orkánerejű széllel és heves esőzésekkel érkező, Ciarának keresztelt ciklont a meteorológiai szolgálat jelezte előre, a másikat, az ír kétpártrendszert felforgató politikai vihart pedig a közvélemény-kutatók jósolták meg. Ahogyan várni lehetett, a baloldali-nacionalista Sinn Féin története eddigi legjobb eredményét érte el: az Ipsos MRBI exit pollja szerint lényegében holtversenyben végeztek a két hagyományos jobbközép nagy párttal, a kormányzó Fine Gaellel és az eddigi kabinetet kívülről támogató Fianna Fáillel. A felmérés alapján mindhárom alakulat 22%-os eredményt ért el, a Fianna Fáil lett az első, a Sinn Féin a második, a Fine Gael a harmadik, de alig egytized százalék különbség volt köztük. A felmérés szerint. A baloldali-nacionalista párt áttörő sikerét azonban valamelyest korlátozza, hogy a két jobbközép párthoz képest feleannyi jelöltet állítottak, ezért kevesebb képviselői helyre számíthatnak a mandátumok kiosztásakor. A Sinn Féinnek kedvezett, hogy a szavazók 58%-ának döntését a rossz állapotban lévő egészségügy, illetve a lakhatási válság befolyásolta – és a baloldali-nacionalista párt éppen a szociális rendszerek rendbe hozásának ígéretével kampányolt. Leo Varadkar miniszterelnöknek pedig hiába sikerült hatékonyan érvényesíteni Írország érdekeit a Brexit-tárgyalásokon, ez csak az urnákhoz járuló írek 1%-ánál számított meghatározó szempontnak. Hasonlóan jelentéktelen tényező volt a kontinentális Európában visszatérő kampánytémának számító bevándorlás, az is csak minden 100. szavazatot döntött el. A klímaváltozás kérdése is viszonylag kevéssé mozgatta meg az embereket, a voksolók csak 6%-a alapozta erre a választását – a Zöldek mégis történetük legjobb eredményét, mintegy 8%-ot produkáltak. Az előzetes eredmények mindenesetre azt mutatják, hogy a hétfőn két éve pártelnökké választott Mary Lou McDonaldnak rövid idő alatt sikerült megújítani a Sinn Féint, és hiteles baloldali alternatívát állítani az évtizedek óta egymást váltó jobboldali pártoknak. Utoljára az ír Munkáspárt volt képes hasonlóra 1992-ben és 2011-ben is, ám a következő választásokra elpárolgott a népszerűségük. A baloldal mostani erős szereplése némileg más helyzetet teremt – a Munkáspárt mindkét esetben bekerült a kormányba, a kisebbik koalíciós pártként, de a Sinn Féinnek erre kevés esélye van. Mindkét jobbközép erő elutasította az összefogás lehetőségét, részben azért, mert a baloldali-nacionalista párt az ír egységért évtizedeken át harcoló IRA szeparatista terrorszervezethez kötődik, még annak ellenére is, hogy a csoport az 1998-as nagypénteki békeszerződés óta inaktív. A Fine Gael és a Fianna Fáil egyébként az egymással való együttműködés lehetőségét is kizárta, ezért valószínűleg elhúzódó koalíciós tárgyalásokra kell számítani. Még az sem elképzelhetetlen, hogy újabb választásokra kerül sor.

Lankadva terjed a fertőzés, de azért még nem érdemes hátradőlni

M. I.
Publikálás dátuma
2020.02.09. 16:41

Fotó: Gao Xiang / AFP/Xinhua News Agency
Szombaton napi tíz százalék alá csökkent a vuhani koronavírus fertőzésének terjedési üteme.
Bár továbbra is nő a vuhani koronavírusban elhunytak és megbetegedettek száma, az emelkedési ütem tovább apad - számítottuk ki a Worldometers.infón összesített hivatalos adatokból. Szombattal bezárólag 814 elhunytat és 37 ezer 552 megbetegedést tartottak nyilván. Ez 90-nel, illetve 2677-tel több a pénteki adatnál, ami 12, illetve 8 százalékos emelkedés. Mindkét érték a legalacsonyabb a fertőzés január közepi kitörése óta. A szombaton elhunytak száma 5 százalékkal nőtt, a fertőzötteké 22 százalékkal csökkent a péntekiekhez képest. Utóbbi szintén negatív csúcs. Ugyanakkor az elhunytak és új megfertőzöttek napi értékének változása, még ha több hetes távlatban szintén csökkenő ívet mutat is, jóval változékonyabb. A halálozási arány viszont kedvezőtlen irányt vett, amennyiben a hét közepére 2 százalékra mérséklődő értékről a hét végére 2,2 százalékra nőtt. A világon változatlanul 28 országban tartanak nyilván fertőzötteket. A Kínán kívüliek aránya, bár közelíti, de még mindig nem éri el az egy százalékot. A gócponton kívül elhunytak aránya az egy héttel ezelőtti 0,35 százalékról 0,25 százalékra mérséklődött. Mindettől függetlenül változatlanul nem lebecsülendő a vírus terjedési üteme. Elvégre ma már naponta egy kisebb stadionnyi ember fertőződik meg - igaz, változatlanul túlnyomórészt a karanténba zárt Vuhan városában. A szombati terjedési ütemből kiindulva számításunk szerint a Föld teljes lakossága - hatékony ellenszérum bevetése nélkül - július közepére fertőződne meg.

Eltűnt a kínai koronavírus-járvány leghitelesebb tudósítója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.09. 15:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az újságíró Chen Quishinek csütörtökön veszett nyoma, családja és barátai szerint elhallgattatták a kínai hatóságok.
Napok óta nincs hír Chen Quishiről, a népszerű kínai újságíróról, aki az utóbbi időben hiteles tudósításokat küldött a koronavírus-járvány központjának számító Vuhan városából. A férfit a jelek szerint erőszakkal hallgatták el: családtagjai úgy tudják, hogy Chent rendőrök kísérték egy karanténzónába, majd ott nyoma veszett - írja a CNN
Az újságíró a második közismert személy, akit a kínai hatóságok megfélemlítéssel vagy erőszakkal akarnak csendre bírni: korábban rendőrök félelmlítették meg Li Wenliangot, a 34 éves szemorvost is, aki először figyelmeztetett nyilvánosan a járvány terjedésére.
Li később maga is betegség áldozata lett, halála pedig – Kínában szokatlan módon – százezreket késztetett nyilvános tiltakozásra az interneten.

A kommentelők a kormány bocsánatkérését várják a Li Wenlianggal való bánásmód miatt, és a „szólásszabadságot akarok” hashtag-et csatolták üzenetükhöz, utalva rá, hogy ezt az alapjogot a kínai alkotmány is védi. A kínai kormány álláspontját semmi sem jelzi egyértelműben, hogy válaszként cenzúrázták és törölték a hashtag-et.
Chen Quishi eltűnése viszont újra felborzolta a kedélyeket: egyre többen beszélnek az ügyről a Weibón, vagyis a Twitter kínai változatán. Ahogy egy felhasználó is írta, „Nem engedhetünk meg magunknak egy második Li Wenliangot”. Az újságírót ráadásul nem először hurcolják el: tavaly augusztusban a hongkongi tüntetéssorozatról számolt be élő adásban, Weibo-oldalán, amit közel 740 ezren követtek – és a hivatalos kínai narratívától eltérően, arról is beszámolt, hogy a hongkongi demokráciapárti tüntetők nagyobbik része békésen demonstrál az utcákon. Hazaérkezésekor napokig faggatták a kormányzati hatóságok emberei, Weibo-fiókját pedig egyszerűen lekapcsolták.