Előfizetés

Holtverseny alakult ki a három nagy párt között Írországban - exit poll

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.09. 08:51

Fotó: BEN STANSALL / AFP
Majdnem azonos szavazatarányt hozott ki az ír parlament három nagy pártja között egy országos exit poll-felmérés az Írországban szombaton megtartott előrehozott választások után.
A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezése alapján készített felmérés szerint a Leo Varadkar miniszterelnök vezette közép-jobb Fine Gael a szavazatok 22,4 százalékát szerezte meg, a baloldali nacionalista Sinn Féin 22,3 százalékot kapott, míg a választás fő esélyesének tartott közép-jobb Fianna Fáil 22,2 százalékos támogatottságot szerzett. Statisztikailag az eredmény holtversenyt jelent - értékelte az adatokat az RTÉ országos média, amelynek megrendelésére az exit poll-felmérést készítették. 

Agyonlőtték az ámokfutó thaiföldi katonát - 27-en haltak meg a lövöldözésben

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.09. 08:39

Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
A fegyveressel abban a bevásárlóközpontban végeztek, ahol többeket megölt, majd túszaival együtt elbarikádozta magát.
A helyi biztonsági erők agyonlőtték vasárnap azt az ámokfutó katonát, aki többeket megölt és megsebesített az ország északkeleti részén, Nahon Racsaszima városban - közölték rendőrségi és katonai források. Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint a támadóval együtt 27-en vesztették életüket, és 57-en megsebesültek. A kormányfő a helyszínre utazott, hogy felkeresse az áldozatokat. Tudomása szerint a katona egy ingatlanügyben őt ért vélt igazságtalanságon bőszült fel, és felettesének egyik rokonára volt dühös.
"A csalásból gazdagodtatok meg" - írta az ámokfutó korábban a Facebookon. "Hasznot húztok másokból. Azt hiszik, hogy a pokolban elkölthetik a pénzüket?" - tette hozzá.

A fegyveressel abban a bevásárlóközpontban végeztek, ahol többeket megölt, majd túszaival együtt elbarikádozta magát. "A rendőrség megölte az elkövetőt és megmentett nyolc túszt. Néhányan megsebesültek" - mondta el a névtelenséget kérő két biztonsági forrás egyike.
Anutin Csarnvirakul egészségügyi miniszter Facebook-bejegyzésben mondott köszönetet a rendőrségnek és a hadseregnek, amiért véget vetettek a város egyik bevásárlóközpontjában kialakult válsághelyzetnek. Az öldöklés helyi idő szerint szombat délután kezdődött a Bangkoktól mintegy 250 kilométerre lévő városban, amikor a katona tüzet nyitott egy házban, majd egy katonai bázison új fegyvereket vett magához. Innen a város Terminal 21 nevű plázájához ment, ahol a forgalmas utcán válogatás nélkül lőtt az emberekre, majd bevette magát a vásárlókkal zsúfolt épületbe, ahol folytatta ámokfutását és túszokat is ejtett. A thaiföldi biztonsági erők lezárták és körülvették a bevásárlóközpont épületét, ahonnan több száz embert sikerült kimenekíteniük. A rendőrök és katonák az éjjel megrohamozták a plázát, de órákig tartott, mire végezni tudtak a közben beazonosított, 32 éves ámokfutóval. A férfi röviddel a vérengzés előtt azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy bosszút fog állni, de nem fejtette ki, hogy miért. "A halál elkerülhetetlen mindenki számára" - írta, és kirakott egy fotót is a saját kezéről, amelyben egy lőfegyvert tartott. A Facebook később törölte profilját.
A thaiföldi hatóságok szerint a vérengzést elkövető Jakrapanth Thomma alhadnagyi rangban dolgozott a hadsereg egyik lőszerellátó zászlóaljánál. A védelmi minisztérium szóvivője, Kongcsip Tantravanics az elkövető indítékairól annyit tudott mondani, a katona azután kezdett el tombolni, hogy szombaton összevitatkozott a felettesével, akit végül agyonlőtt egy nővel együtt és megsebesített egy másik katonát is. Ezt követően tért vissza bázisra, ahol dolgozott, ahonnan elvitt több fegyvert, köztük egy géppuskát és egy katonai terepjárót. Ezzel hajtott a Terminal 21 nevű bevásárlóközponthoz, de út közben is rálőtt civilekre, egyebek között egy buddhista templomnál. A SkyNews brit hírportál egy rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy az elkövető egy földvásárlási ügyben különbözött össze a parancsnokával.

A kuvaiti házelnök kukájában végezte Trump béketerve

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.08. 18:20

Fotó: KHALIL MAZRAAWI / AFP
Az arab országok elutasítják az "évszázad megállapodását.
A szemétbe való a Donald Trump által bemutatott közel-keleti béketerv a kuvaiti parlament elnöke szerint, aki szombaton egy tanácskozáson ténylegesen a kukába hajította az amerikai elnök nevével fémjelzett dokumentum egy másolatát. Marzuk al-Ganim az arab országok házelnökeinek ammáni rendkívüli ülésén kifejtette: "az évszázad megállapodása" valójában "halva született", és nem hajlandók további egyeztetésre erről a kérdésről. Az arab és muszlim emberek nevében a kuvaiti házelnök kijelentette, hogy a Trump-béketerv "a történelem szemétdombjára való", majd a teremben mellette álló szemetesbe dobta a dokumentum egy példányát. Akcióját a tanácskozás résztvevőinek tapsa kísérte. Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) és az Arab Liga már korábban elutasította a Donald Trump által az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére előterjesztett tervezetet, amelynek értelmében Izrael a területéhez csatolhatna több mint 130 ciszjordániai zsidó telepet, illetve kiterjeszthetné fennhatóságát a Jordán völgyére is. A Trump-béketerv szerint Jeruzsálem a zsidó állam "oszthatatlan" fővárosa maradna. Az arab országok viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a jövőbeli palesztin államhoz tartozzon valamennyi, 1967-ben elfoglalt palesztin terület, és fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen.