Csökken a vírus terjedési üteme

Publikálás dátuma
2020.02.07. 10:27

Fotó: Li Jianan / Xinhua News Agency
Miközben a vuhani koronavírus napi emelkedési üteme - a közkeletű vélekedésekkel szemben - egyre mérséklődik, a világnak még mindig csak 4-5 hónapja lehet a hatékony ellenszérum kifejlesztésére-beadására.
A Népszava statisztikai adatok alapján végzett számításai nem támasztják alá azt a hírlapírói fordulatot, miszerint a 2019-nCoV jelű koronavírus-járvány egyre gyorsabb ütemben terjedne. Ellenkezőleg: csütörtökre a betegség január közepén indult nyilvántartása óta nem látott alacsony szintre, 15 százalékra mérséklődött a világszinten - de elsősorban változatlanul a kínai Vuhanban - elhunytak, illetve fertőzöttek napi bővülési aránya. A hivatalos statisztikai adatokat gyűjtő worldometers.info és más híroldalak nyilvántartásai szerint az első két olyan napon, amikor a kimutatásokban megjelentek a fertőzöttek, vagyis január 16-17-én, 45-ről 62-re ugrott a szám, ami 38 százalékos emelkedés. A bizonyított betegek száma rögtön a rákövetkező nap hozta az eddigi legnagyobb, 95 százalékos ugrást. A januári átlag 50-60 százalékos napi növekedést mutatott. Azóta az ütem visszaesése látványos. Igaz, a csökkenés mértéke is egyre mérséklődik. Így lenullázódásra vagy akár csökkenésre - legalábbis hatékony ellenszérum bevetése nélkül - belátható ideig nem kerül sor. Az eddigi adatok meghosszabbításából ugyanakkor az következik, hogy az emelkedés valahol 10-15 százalék között megállhat. A halálozások tekintetében az első két számba vett nap, január 21-22. - 9, illetve 17 áldozatával 89 százalékos ugrást mutatott. Ez szintén eddigi csúcs. Itt az emelkedés lendülete jóval hamarabb hagyott alább. Január 22-e óta a halálozások és a fertőzések emelkedési üteme nagyjából egy ívbe illeszkedik. A halálozási arány, vagyis a fertőzöttek és elhunytak viszonya, ha lassan, de szintén mérséklődik. Míg január 24-én az érték 3 százalék fölé került, azóta folyamatos - bár hasonlóképp egyre kisebb ütemű - a csökkenés, ami mára 2 százalék. (Ez az érték a jelenleg nem terjedő SARS-CoV vírus esetében 10, a MERS-CoV esetében pedig 34 százalék.) A látszólag megnyugtató folyamatok ellenére még nem érdemes kidobni a sublótban rejtegetett szájmaszkokat. Hisz ettől még a fertőzöttek és az elhunytak számának emelkedése - amiként arról a napisajtó folyamatosan beszámol - töretlen. Napi 15 százalékos bővülést feltételezve a fertőzöttek május első napjaira, napi 10 százalékot alapul véve pedig június közepére érnék el a Föld lakosságának 7,5 milliárdos számát. Körülbelül ugyanekkorra tetőzne az elhunytak száma is, két százalékos halálozási arányt alapul véve 150 millió körül. Mindez 4-5 hónap. Ez alatt kell tehát tömeges használatra alkalmas ellenszérumot kikísérletezni. A versenyfutás az idővel tehát folytatódik. 
Szerző
Frissítve: 2020.02.07. 13:11

Felveszik a munkát a menekültek

Publikálás dátuma
2020.02.07. 10:25

Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / dpa Picture-Alliance/AFP
A korábbiaknál gyorsabban halad a menekültek munkaerőpiaci integrációja Németországban – derült ki a német Munkaerőpiaci és Foglalkozáskutatási Intézet tanulmányából. Öt évvel érkezésük után a 2013 óta befogadottak csaknem fele már munkába állt. Többségük szakképzett alkalmazottként helyezkedett el, 44 százalékuk pedig valamilyen kisegítő állást vállalt. A dolgozó menekültek több mint kétharmadát teljes munkaidős állásban foglalkoztatják. A nemi megoszlás azonban korántsem kiegyenlített: a legalább öt éve Németországban tartózkodó férfi menekülteknek 57 százaléka dolgozik, míg a nőknél ez az arány mindössze 29 százalék. A kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi 49 százalékos arány némileg magasabb, mint a balkáni háború elől menekülőknél, akiknek csupán 44 százaléka állt munkába öt évvel Németországba érkezése után. A munkaerőpiac jelenlegi helyzete azonban kedvezőbb az akkorinál – annak ellenére is, hogy a jugoszláviai menekültek nagyobb része beszélt németül.
Szerző

Nyugdíjas ápolókat és orvosokat is munkára fognának, ahogy Hupejben tovább tombol a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.02.07. 07:53
Mintákat tesztelnek koronavírusra egy vuhani laborban
Fotó: STR / AFP
A vírus eredetéről még mindig semmi biztosat nem tudni: a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem is járt a gócpontként emlegetett halpiacon.
Tovább emelkedett az új koronavírus fertőzötteinek és halálos áldozatainak száma Kínában, a járvány még mindig Hupej tartományt sújtja elsősorban - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közzétett adataiból. Csütörtök éjféli adatok szerint országszerte 31 ezer 161 fertőzöttet diagnosztizáltak a járvány kitörése óta, akiknek közel 71 százalékát jelentették Hupej tartományból, míg a szárazföldi Kína többi részén ugyaneddig 9049 fertőzöttről adtak hírt. Péntekre virradóra országszerte 73 új halálesetet jelentettek az egy nappal korábbi adatokhoz képest, miközben a gyógyultak száma 387-tel összesen 1540-re emelkedett. Vagyis a kínai számok az alábbiak:
  • 40 210 diagnosztizált fertőzés;
  • 638 regisztrált haláleset; és
  • 1540 gyógyult beteg.
Hszi Csin-ping kínai elnök helyi idő szerint péntek reggel telefonon egyeztetett Donald Trump amerikai elnökkel a helyzetről. Hszi  - aki szerint országa egészen biztosan képes a járvány legyűrésére - arra kérte az amerikai felet, hogy ésszerűsítse a járvány elleni óvintézkedéseit.
Pénteken Hupej kormányzó-helyettese, Jang Jün-jen arról adott i közleményt, hogy az ország többi részeiről immár 10 ezer egészségügyi dolgozót küldtek a tartományba, ugyanakkor további 2250 főre lenne szükség. Jang azt tanácsolta a kórházaknak, hogy ideiglenesen hívják vissza a jó egészségnek örvendő, nyugalmazott orvosokat és ápolókat.
A vírus okozta tüdőgyulladás-járvány tavaly decemberben jelent meg Vuhanban, Hupej tartomány székhelyén. Ugyan a fertőzések gócpontjaként kezdettől egy helyi hús- és halpiacot emlegettek, de azóta megerősítették, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt a hatóságok által január elején bezárt piacon, így a vírus eredetének kérdésére még nem sikerült egyértelműen pontot tenni.

Több nyugat-balkáni postaszolgálat sem szállít kínai csomagot

Az utóbbi napokban nemcsak a szerbiai posta, hanem a nyugat-balkáni térség számos országának postaszolgálata is felfüggesztette a Kínába küldendő csomagok felvételét, és az onnan érkező küldeményeket sem mindig szállítják ki. Több százezer, de akár milliós nagyságrendű csomag maradt a kínai raktárakban is, mert egyre több légitársaság függeszti fel a Kínából érkező vagy oda tartó járatokat. Horvátországba például átlagosan havonta körülbelül egymillió csomag érkezik Kínából, de hasonló arányú a Szerbiába érkező csomagok aránya is. A teherhajóval történő szállítás egyelőre fennakadások nélkül üzemel - közölték a szerbiai hatóságok . A szerbiai posta tájékoztatása szerint ők maguk nem függesztették fel a csomagfelvételt és -szállítást, ám a repülőjáratok kimaradása miatt késhet a csomagok kézbesítése.  Bosznia-Hercegovina viszont teljes mértékben felfüggesztette a Kínába irányuló postai csomagok felvételét, és tájékoztatásuk szerint onnan egyelőre nem fogadnak küldeményeket.

Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.02.07. 10:29