Előfizetés

Ferenc pápa kemény döntése

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.02.07. 07:20
Ferenc pápa és Georg Gänswein
Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Egyre inkább elmérgesedik a hatalmi harc a Vatikánban. Több lap megkeresésére sem árulta el a Vatikán, mi volt az oka annak, hogy Georg Gänsweintől, XVI. Benedek emeritus pápa személyi titkárától elvették a Pápai Ház prefektusi címét. Jóllehet a tisztség nem tartozik a legfontosabbak közé a Vatikánban - felügyeli a pápai lakosztályt, előkészíti az egyházfő audienciáit -, nagyon jelentős fordulatról van szó, s azt jelzi, hogy Ferenc pápa egyre inkább felveszi a kesztyűt az őt támadókkal szemben. A lapoknak az tűnt fel, hogy a Vatikán „George Clooney”-ának is nevezett Gänswein egy hete már nem tűnik fel a pápa mellett, magánkihallgatásain sem vesz részt. Később kiderült, hogy az egyházfő megvált tőle. Gänswein érsek ugyan nem tartozott a pápa bírálói közé, de az emeritus pápával kapcsolatos legutóbbi botrány a jelek szerint már sok volt Ferencnek, s konkrétan felmerülhetett a német titkár felelőssége is. Robert Sarah konzervatív bíboros kérte meg XVI. Benedek emeritus pápát arra, hogy a cölibátusról szóló elmélkedését jelentethesse meg az általa összeállított könyvben. Csakhogy a mű elő- és utószavában burkoltan Ferenc pápát bírálták. Legalábbis azt az elképzelését, amely szerint az amazóniai térségben pappá szentelhessenek olyan nős férfiakat, akik példás életvitelt folytatnak. Ezt azonban konzervatív körök a cölibátus elleni támadásként fogták fel. Gänswein a Spiegel előző számában azt állította, ő csak az utolsó pillanatban értesült arról, hogy az emeritus pápát a konzervatívok saját érdekeik érvényesítésére akarják felhasználni, akkor, amikor már késő volt. A hamburgi lap cikkéből az derült ki, hogy a mű francia kiadója állt az egész ármánykodás mögött. Gänsweinék utóbb menthették a menthetőt, s jelezték: XVI. Benedek nem kívánja feltüntetni magát a szerzők között. Az a tény azonban, hogy Ferenc pápa lefokozta a német érseket, vagy azt jelzi, hogy az egyházfő nem hitte el teljességében Gänswein magyarázatát, vagy azt: nem menti fel őt az, hogy későn értesült a készülő könyvről. A Vatikán az eset kapcsán annyit közölt, hogy a szerepkörök átszervezése zajlik, de nyilvánvaló, ennél jóval többről van szó. Mint a Kölnische Rundschau írja, Gänswein kudarcot vallott pozíciójában, nem tudta kellőképpen szolgálni a két pápát.

Szabad szemmel: Orbán megosztja a a kereszténydemokratákat és ügyesen manőverez

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.02.07. 07:13

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 7.
Le Figaro Az európai jobboldal nem merte szavazásra feltenni Orbán Viktor kizárásának kérdését, az ügy szembeállította egymással a kereszténydemokraták tagpártjait. A politikust gyakran szorongatják, de sosem állítják igazán választás elé. Mindezidáig sikerült neki ügyesen manővereznie. A Néppárt Politikai Gyűlése sem tudott dűlőre jutni a héten, noha Budapest sorra sérti meg a jogállam elveit. Egyes tagok attól félnek, hogy ha kirakják a magyar miniszterelnököt, akkor az a PiS-szel és Salvini Ligájával áll össze. Egy magas rangú EPP-illetékes komoly kockázatnak tartja ezt az eshetőséget, éspedig az egész unió szemszögéből. Bár ez a veszély jelenleg nem tűnik igazinak, tekintve, hogy az olasz politikus már nem tagja a kormánynak, az Osztrák Néppárt pedig a zöldekkel lépett koalícióra. A 26-ok kínban érzik magukat Orbán miatt. Az Európai Tanács a közelmúltban már kétszer is napirendjére tűzte a magyar kérdést, minden eredmény nélkül. De látnivaló, hogy itt színjáték folyik, hiszen a testület a lengyelek, a visegrádiak és bizonyos nyugati országok ellenállása folytán soha nem jut egységre a 7-es paragrafus kapcsán, amely pedig lehetővé tenné a magyarok tagsági jogainak felfüggesztését. De az új felállásban az EU-nak és a Bizottságnak sem érdeke, hogy olajat öntsön a tűzre és kiélezze a kapcsolatokat a magyar vezetővel. Jacques Rupnik, a párizsi Sience Po professzora azt mondja, von der Leyen és Michel legfeljebb addig megy el, hogy bizonyos normákra figyelmeztessék Orbánt, mert a Brexit után a közösség túl sok kérdésben megosztott. Ugyanakkor nagyon is szükségük van rá a következő költségvetés kapcsán, mi több, a függés kölcsönös – mutat rá egy brüsszeli forrás. Merthogy Magyarországnak kellenek a kohéziós alapok és semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy becsapja maga mögött a Néppárt ajtaját. Másfelől viszont ahhoz, hogy a büdzsé tervezetét elfogadják, fel kell mutatni mind a 27 állam aláírását.   
Le Monde Orbán Viktor új bűnbakot talált: a romákat. A Fidesz megsokszorozza támadásait a közösség ellen. Ehhez egy olyan bírósági ítéletet vet be, amely a gyöngyöspatai iskolai szegregáció áldozatainak kedvez. A riport a helyszínen megszólaltat két érintett roma fiatalt, akik közül az egyik nem hiszi, hogy megkapják a kártérítést, miután a miniszterelnök beleavatkozott. A másik viszont bízik az igazságszolgáltatásban, mert Magyarország nem királyság, hogy az uralkodó döntsön el mindent. A 60 károsultnak a bíróság 100 milliós jóvátételt ítélt meg, de az ügy híre nem lépte volna át a 2400 fős település határait, ha a kormányfő nem határoz úgy, hogy politikát csinál belőle. Az is közölte év eleji sajtóértekezletén, hogy leállítják a rossz börtönviszonyok miatt járó kifizetéseket a raboknak. Utána a Fidesz jól bejáratott propagandagépezete egészpályás letámadást indított a gyöngyöspatai gyerekek ellen. A migránsok helyett a romák kerültek a célkeresztbe, és ez be is jön, mivel a magyarok többsége az gondolja, hogy a romák genetikailag a bűnözésre vannak beprogramozva – mondja Farkas Lilla, jogvédő ügyvéd. Azt a civil szervezetet képviseli, amely történetesen kap támogatást Soros Györgytől, és amelynek a hatalom nekirontott, miután az sikerre vitte a kártérítés ügyét. Csemer Géza, a helyi roma közösség vezetője azon tűnődik: Orbán azt hozta fel, hogy az érintettek nem dolgoztak meg a pénzért, de miként is tehették volna, amikor az elszenvedett sérelem idén még gyerekek voltak? Egyben maffia módszernek nevezi, hogy egyesek nem ismerik el a jogerős ítéletet. Biztosnak látszik, hogy szerény költségvetése miatt a helyi önkormányzat helyett a kormánynak kell majd fizetnie. A vicc az, hogy a romák közül sokan a Fideszre szavaztak, igaz az alternatíva a Jobbik volt és még sokan emlékeznek, amikor a Magyar Gárda 2011-ben felvonult a faluban. Ugyanakkor a helyi nem romák közül többen is a hatalom oldalára állnak a kártérítés kapcsán. A másik oldal fogadkozik, hogy ellenáll a nyomásnak, még akkor is, ha többen bevallják: félnek, hogy Orbán kampánya nyomán újra kiéleződik a feszültség a településen.    
Daily Telegraph A brit kormánypárt megdorgálta egyik képviselőjét, amiért az a múlt szombaton olyan szélsőjobbos politikusok oldalán szólalt fel a nemzeti konzervatívok római konferenciáján, mint Orbán Viktor. Hivatalos közlés szerint a toryk figyelmeztették a lengyel származású Kawczynskit, hogy fellépése elfogadhatatlan, figyelembe véve, hogy kik voltak még jelen. A párt ezért a leghatározottabban elítéli a történteket és elvárja, hogy a honatya a jövőben fontolja meg jobban a lépéseit. A politikus elfogadta a bírálatot és bocsánatot kért (bár az elején nagyon nem akarta megérteni, miről van szó – a szerk. megj.).    
Financial Times Németországban veszélybe került a tabu, hogy a demokratikus pártok nem működnek együtt a szélsőjobbal. Hogy Türingiában az AfD segítségével választották meg szabaddemokrata tartományi kormányfőt, az aggasztó jelzést küld a politika állapotáról – írja a vezércikk. Kiemeli, hogy ilyesmire a 2. világháború óta nem volt példa, vagyis veszedelmes Rubiconon kelt át a CDU és az FPÖ, hiszen együtt voksoltak a nacionalista, bevándorlás-ellenes Alternatívával. És ez még akkor is igaz, ha a pajzsra emelt Kemmerich a nagy nyomás hatására lemondott. A baj már megvan. Itt nem arról van szó, mint Ausztriában, ahol a szélsőjobbos FPÖ a konzervatívok oldalán belépett a koalícióba, vagy Észtországban, ahol a kormánypárt úgy került hatalomra, hogy összeállt a szélsőségesen naconalista EKRÉ-vel. Ez esetben a Szabaddemokrata Párt, amely tavaly októberben alig tudta venni a választási küszöböt, kifejezetten az AfD-re támaszkodott, hogy kiüsse a nyeregből az eddigi miniszterelnököt, az egykori NDK-s NSZEP utódpártjának számító Balpárt jelöltjét, de a közreműködésért nem ajánlott fel semmilyen posztot. Az utána következő felháborodás és tiltakozás mutatja, hogy a tabu változatlanul nagyon erős. Merkel megbocsáthatatlannak minősítette a történteket. Ám a fejlemény arról árulkodik, hogy az egymást követő nagykoalíciók másoknak nem hagynak helyet a politikai középen. Az ellenzék fő ereje az AfD. Egyes tagjai már nem ítélik el fenntartás nélkül a nácikat. Thüringiai vezéréről bíróság mondta ki, hogy nyugodtan lehet fasisztának nevezni. Ugyanakkor meggyengült mind a CDU, mind a Szociáldemokrata Párt. A német politika egyre töredezettebb, ehhez képest aránytalanul nagy befolyást élveznek a szélsőségesek. Türingia a jövőre esedékes általános választáson további lendületet adhat a radikálisoknak, hacsak a politikai paletta közepe nem képes növelni népszerűségét. Viszont ha ez így marad, akkor még nehezebb lesz fenntartani a cordon sanitaire-t, amely évtizedeken át távol tartotta a szélsőséges erőket a hatalomtól.    
Politico A kommentár arra ösztökéli az Európai Uniót, hogy a következő pénzügyi időszakban vessenek véget a visszaéléseknek a „Korrupció Barátainak” részéről az új tagállamokban, legyen szó akár Babisról, akár Orbánról. De persze nem csupán Magyarországon és Csehországban fordul elő ilyesmi. A készülő, új hosszú távú költségvetés ügyében mind a kedvezményezettek, mind a nettó befizetők jó érveket tudnak felsorakoztatni a maguk oldalán, de utóbbiak pontosan tudják, hogy a felzárkózási támogatások javarészt hatástalanok. De azzal is tisztában vannak, már csak saját érdekükben is, hogy Keleten fel kell hozni az életszínvonalat, véget kell vetni a mesterségesen nyomott béreknek és fel kell tartóztatni az erősödő populizmust. A támogatások azonban nagyon gyakran oligarchák számláin kötnek ki, és ez csak fokozza a társadalmi egyenlőtlenségeket. Az unió állam- és kormányfőinek nem egészen két hét múlva esedékes találkozója igen fontos az egész EU jövője szempontjából, mert meg kell találniuk a mechanizmust, hogy a kohéziós alapokból ne a korrupt politikusok zsebét tömjék tele. Ha ez sikerül, akkor a költségvetés lehet kisebb, mint jelenleg, de a forrásokat mindenképpen hatékonyabban hasznosítják . Még csak új intézmény sem kell hozzá, elég, ha a Csaláselleni Ügynökség végzi a dolgát. Mert előfordul, hogy az OLAF ölbe tett kezekkel ül, noha bőven érkeznek hozzá konkrét jelentések üzelmekről. Emellett sok szerencsét a hamarosan induló uniós főügyésznek, Laura Kövesinek. Ugyanakkor az is fontos, hogy a közösség támogassa a civil szervezeteket, amelyek biztosítékot jelentenek a korrupció ellen. Azon kívül mi történik, ha Brüsszel szól valamelyik kormánynak, hogy nono! Semmi, ezek a levelek irattartókban landolnak, pedig nyilvánosságra kellene hozni őket. Sok millió eurót lehetne megmenteni ily módon, és ezt díjaznák az európaiak.   
Süddeutsche Zeitung Miután a Bizottság magyar biztosa közzétette, miként képzeli el Brüsszel a bővítést, az biztos, hogy a Nyugat-Balkánnak egyértelmű jelzésre van szüksége, hogy erősítse a jogállamot és harcoljon a korrupció ellen. A továbbiak azonban most már a francia elnökön múlnak. Macron pár hónapja megtorpedózta, hogy meginduljon a tárgyalás Észak-Macedónia és Albánia felvételéről, mégpedig csakis belpolitikai megfontolásokból, senkivel sem egyeztetve. Várhelyi Olivér mostani javaslata azt célozza, hogy a politikus feladja ellenállását. Teljesen kézenfekvő, hogy az EU-nak igen előnyös volna a stabil Nyugat-Balkán. Arról nem beszélve, hogy Észak-Macedónia, Montenegró és Albánia már a NATO tagja. A Bizottság geostratégiai beruházást emleget a térségben, ahol Oroszország mellett Kína és Törökország is erősen jelen van. De a most ismertetett feltételek fontos pontokra erősítenek rá. Így még központibb téma lesz a jogállamiság. Jutalmazzák, ha a 6 ország közül bármelyik előrelép a reformokban. Ily módon példa lehet a többiek számára. Viszont annak is következménye lehet, ha valamely kormány csak ímmel-ámmal végzi a házi feladatát. Ezt főként Albániának érdemes megszívlelnie. Ugyanakkor Macronnak stabilizálnia kell a régiót, ha tényleg úgy gondolja, hogy önállóbb és ütőképesebb uniót kell kialakítani. Továbbá ha valóban ő akar lenni az unió politikai vezetője, akkor nem szabad visszariadnia attól, hogy ellentmondjon Le Pennek és a nyugat-balkáni jelentkezők bebocsáttatása mellett foglaljon állást. Az azután már a jelöltállamok dolga, hogy megragadják a lehetőséget és korszerűsítsék államaikat.

Trump győztesen is dühöng

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.02.06. 19:38

Fotó: SAUL LOEB / AFP
A szenátus leszavazta a képviselőház vádpontjait. Az elnökről majd november 3-án döntenek a választók.
Hazánk GYŐZELME az impeachment-csalás fölött! – harsogta Donald Trump a Twitteren, miután a szenátus szerdán felmentette a képviselőház vádpontjai alól. Az öt hónapos vizsgálat- és meghallgatás sorozat, illetve kongresszusi vita után a hatalommal való visszaélés esetében 52:48-ra, a kongresszus akadályozása kérdésében 53:47-re végződött a szavazás. Trump menesztéséhez 67 voksra lett volna szükség. Sorsáról majd november 3-án, a választók mondják ki a végső szót. Az Egyesült Államok történelmében ő volt a harmadik elnök, aki ellen a képviselőház vádat emelt, de újra bebizonyosodott, hogy a szenátusban nagyon nehéz, ha nem lehetetlen megszerezni a hivatalvesztés kimondásához szükséges kétharmados többséget. A Demokrata Párt szenátorai közül senki sem állt be az elnök mögé. A republikánus oldalon ellenben általános meglepetést keltett a párt 2012-es elnökjelöltje, Mitt Romney, aki megszavazta az első vádpontot. Ez azonnali dühödt támadást váltott ki Trump és környezete részéről. Ifjabb Donald Trump egy otromba fényképpel és egy nyomdafestéket nem tűrő szóval gyávának nevezte Romney-t, aki az idősebb Donald Trump „beépített demokrata párti ügynöknek” titulált. Trump környezete a hírek szerint megpróbálta lebeszélni arról, hogy a szenátusi győzelem után továbbra is az ellenfeleivel foglalkozzon, ám az elnök még csütörtökre sem nyugodott meg. A washingtoni imareggelin epés, vallásos meggyőződésüket kétségbevonó megjegyzést tett a jelenlévő Nancy Pelosi képviselőházi elnök és Mitt Romney felé. „Őszintétlen és romlott” embereket említett, akik „sokat ártottak nemzetünknek”. Pelosi erre később azzal felelt, hogy Trump olyan dolgokról beszélt, amelyekről keveset tud: imádságról és hitről. Az elnök délre ünnepséget szerveztetett, amelyen kormányának és fehér házi stábjának tagjai viharos tapssal fogadták. Terjengős és néha a témák között ugráló beszéde szerint elnöksége első pillanatától boszorkányüldözés áldozata, más elnökök esetleg nem is tudták volna ezt elviselni. Azt állította, hogy elnöksége első három évében több eredményt sikerült elérni, mint korábban bármelyik más adminisztráció idején. Trump hosszan sorolta sérelmeit, dicsérte szövetségeseit és pocskondiázta demokrata párti ellenfeleit. A felmérések szerint szerdán az amerikaiak relatív többsége, 48,5 százaléka helyeselte Trump képviselőházi felelősségre vonását, ugyanakkor csak 47,7 százalék támogatta volna a hivatalából való elmozdítását. A történetnek pedig még nincs vége. A képviselőház jogi bizottságát vezető Jerrold Nadler azt mondta, hogy alighanem beidézik John Boltont. A volt nemzetbiztonsági tanácsadó ősszel még perrel fenyegetőzött, ha meg akarnák hallgatni, később azonban azt mondta, hogy a szenátus előtt hajlandó lenne tanúskodni.      

Iowában célfotóra lesz szükség

A voksok 97 százalékának összesítése nyomán szinte teljes egyenlőség alakult ki a Demokrata Párt iowai jelöltállító gyűlésein. Pete Buttigieg 550, Bernie Sanders 547 küldöttet szerzett, akik később megyei, körzeti, majd állami szinten is képviselik őket. Elizabeth Warren 381, Joe Biden 331, Amy Klobuchar 255 küldöttet tudhat maga mögött. A sajtót a sok esemény miatt most már a holtverseny sem tudja lázba hozni, de a fő tanulság azért egyértelmű: megingott a bizalom az országosan még mindig éllovas Biden sikerében. A soron következő államok közül New Hampshire-ben Sanders (26,3 százalék), Nevadában és Dél-Karolinában Biden (22,8 és 33,6) vezeti a felméréseket, de ez még csak a bemelegítés a március 3-i „szuperkedd” előtt. Akkor az iowai 41-gyel szemben egyszerre 1344 delegátusról döntenek.