Elvontatták a kisiklott vonatot, megindult a forgalom Rákosrendezőnél

Publikálás dátuma
2020.02.04. 18:26

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Azért még mindig 20-30 percet késnek a vonatok, csak késő este állhat helyre a menetrend szerinti közlekedés.
Megindult Rákosrendezőn keresztül a vasúti forgalom kedden délután 4 órakor, miután elvontatták a helyszínről a kisiklott szerelvényt - tájékoztatott a Mávinform. Kedden délelőtt százötven utassal siklott ki az Esztergomból érkező, Z72-es jelzésű vonat forgóvázzal, Rákosrendezőnél, az egyik váltónál. A FLIRT motorvonaton senki sem sérült meg. Az utasokat a Katasztrófavédelem segítségével átszállították. A közlemény szerint a helyszíni vizsgálat előzetes megállapításai alapján
a kisiklást feltehetően az egyik váltó síntörés miatti meghibásodása okozta.

A kisiklott szerelvény elzárta a vágányokat, Rákospalota-Újpest, illetve Rákosrendező és a Nyugati pályaudvar között délelőtt pedig csak egy vágányon haladhatott a forgalom. Emiatt a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalakon jelentős, 30-60 perces késések alakultak ki. A vasúttársaság ezért módosította a közlekedési rendet, az esztergomi vonatok Angyalföldig, a váci és a veresegyházi vonal elővárosi járatai pedig Rákospalota-Újpest állomásig közlekedtek és onnét fordultak vissza, a váci vonalon pedig a szobi zónázókkal lehetett megtenni a Nyugati és Rákospalota-Újpest közötti szakaszt. A Budapest-Esztergom vonal Rákosrendező és Angyalföld közötti részén pótlóbusz szállította az utasokat.
A közlemény szerint a vontatás, a helyszíni vizsgálat befejezése és a váltók, vágányok helyreállítása után megindult a forgalom az érintett szakaszon, így Rákosrendezőn át már a Nyugati pályaudvar, Rákospalota-Újpest és Angyalföld felé is korlátozás nélkül, biztonságosan közlekedhetnek a vonatok. A Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalakon délután még 20-30 perccel hosszabb a menetidő, de késő este helyreállhat a menetrend szerinti közlekedés.
A Budapesti Közlekedési Központ 17 óráig fogadta el a vasúti bérleteket a 14-es villamoson és az M3 metró Nyugati és Újpest-városkapu közötti szakaszán. Az EuroCity vonatokat is 17 óráig lehetett felármentesen igénybe venni.

Nem csak fát, országos rekordot is döntött a budapesti szélvihar

Publikálás dátuma
2020.02.04. 18:17
Kidőlt fa a Kútvölgyi úton
Fotó: Balesetinfo Facebook csoport
Az országos és a fővárosi napi szélrekord is megdőlt kedden, mindkettő a fővárosban.
Megdőlt az országos és a budapesti napi szélrekord is - írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legerősebb széllökésekből toplistát is készítettek:
  • 1. Budapest János-hegy 124 km/h
  • 2. Kab-hegy 120 km/h
  • 3. Sopron Kuruc-domb 111 km/h
  • 4. Balatonöszöd 109 km/h
  • 5. Tés 108 km/h
Számos állomásuk mért 90 km/h-t meghaladó széllökéseket a Dunántúl északi és középső részein, síkvidéken is. A nagy területen viharos északnyugati, majd északi szél csak szerdán éjszaka, csütörtök hajnalra mérséklődik érdemben. Addig viszont
az ország nagy részén másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az M7-es autópályán utánfutót döntött fel az oldalszél
Fotó: BalesetInfo Facebook csoport
Szerdára Heves és Nógrád megyére adták ki a legalacsonyabb fokú, elsőfokú figyelmeztetést. Az ország többi részén másodfokú a figyelmeztetés. A késő esti óráktól szerda reggelig 70 kilométeresnél gyengébb széllökések várhatók, szerda délelőttől a késő esti órákig - a középső országrész északi részeinek kivételével - gyakran lesz viharos (70-100 kilométer/órás) az északi, északnyugati szél, a déli, kora délutáni órákban egy-egy 100-110 kilométeres széllökés sem zárható ki.
Múlt héten melegrekordot döntött a rendkívüli időjárás, de azt két alkalommal is.
Szerző

Koronavírus - Pénteken ül össze a népjóléti bizottság

Publikálás dátuma
2020.02.04. 18:04

Fotó: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A koronavírus elleni védekezésről pénteken tájékoztathatják a kormány tagjai az Országgyűlés népjóléti bizottságát - közölte a testület elnöke, Korózs Lajos (MSZP).
A koronavírus-járvány elleni védekezés komolyságára való tekintettel a Fidesz-frakció javaslatát - "ami lassan egy hete húzódó egyeztetések után érkezett meg" - figyelembe véve, péntekre hívja össze a népjóléti bizottság ülését a testület elnöke - olvasható a közleményben. Korózs Lajos keddi, korábban tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy csütörtökre hívta össze a testületet. Selmeczi Gabriella, a népjóléti bizottság fideszes alelnöke közleményben tudatta: a Fidesz-frakció támogatja, hogy a testület tájékozódjon a koronavírus elleni védekezésről. Ugyanakkor javasolták, hogy a bizottságot péntekre hívják össze. Tekintettel arra, hogy a kormány által létrehozott operatív törzsben több különböző terület szakemberei dolgoznak összehangoltan, kezdeményezzük, hogy a bizottsági ülésen Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára is tájékoztatást adjon - írta Selmeczi.
Szerző