Szigorít a brit kormány: készül a terroristák korai kiszabadulását megakadályozó törvény

Publikálás dátuma
2020.02.04. 16:30
Rendőrségi zár a vasárnapi késeléses támadás helyszínén
Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
A kabinet mindenáron meg akarja akadályozni, hogy feltételesen szabadlábra helyezett iszlám fundamentalisták a London Bridge-ihez és a streathamihez hasonló merényleteket követhessenek el.
A vasárnap kora délután a multietnikai lakosságáról ismert dél-londoni Streatham kerületben elkövetett késeléses terrorakcióról kibontakozó részletek valósággal sokkolják a brit közvéleményt. Információk szerint a szigorúan őrzött Belmarsh börtönből alig néhány nappal korábban feltételesen kiengedett húszéves Sudesh Ammant mind az MI5 belső elhárítás, mind a rendőrség a legveszélyesebb terroristák közé sorolta. Annak ellenére hagyhatta maga mögött celláját, hogy börtöntársai előtt többször is hangoztatta, "valami nagy dolgot szeretne csinálni", kész megölni egy parlamenti képviselőt, ahogy ez a munkáspárti Jo Cox-szal történt a 2016-os EU-népszavazás előtt. A brit lapok által megszólított volt elítéltek egybehangzóan "őrültnek, kiszámíthatatlannak, nyíltan szélsőséges nézeteket vallónak" minősítették az "élettelen tekintetű" Ammant. Az ítéletvégrehajtásnak nem voltak törvényes eszközei 40 hónapos börtönbüntetése felének letöltése után is rácsok mögött tartani, már csak azért sem, mert "csak" uszító propagandanyagok letöltése és terjesztése miatt vesztette el szabadságát. Az emberek elképesztőnek tartják, hogy vakmerő közveszélyessége miatt Amman féken tartásáért két tucat felfegyverzett rendőrtiszt volt felelős, akik különböző taktikai fogásokkal és közlekedési eszközökkel fáradoztak inkognitójuk megőrzésén. Az éppen ügyeletes biztonsági emberek a dzsihádista után futva igyekeztek megállítani vasárnap délutáni ámokfutását és végül egy percen belül véglegesen ártalmatlanná tették. Frissen szabadult terroristák két hónap alatt második londoni akciója után a Sky News Amman édesanyját és édesapját is megszólaltatta. Mindketten félreismerhették fiukat, akit "jó" gyereknek állítottak be. A Srí Lankán tartózkodó apa még a végzetes incidens előtti napon is figyelmeztette: "ne rakoncátlankodjon". Mindkettőjük meggyőződése, hogy a börtön tette elvakultan vallásossá és gyűlölködővé. Éppen ezért vonják kétségbe szakértők, hogy a kormány sürgősséggel megvalósításra váró tervei hatékonynak bizonyulnak. Boris Johnson még a február 13-i szünet előtt át akarja vinni a parlamenten, hogy súlyosabb esetekért felelős terroristákat legalább 14 évi börtönre ítéljenek és a büntetésük minimum kétharmadát töltsék le, mielőtt feltételes szabadlábra helyezésükről dönthetnének. A túlzsúfolt és kevéssé hatékony brit börtönök az iszlám szélsőségesség melegágyai. Miután Sudesh Amman vágyott a mártíromságra és a földöntúli paradicsomra, nincs bizonyíték arra, hogy nem késelte volna meg a két ártatlan vasárnapi sétálót, ha hosszabb büntetés után szabadult volna. A kormány pánikszerű beavatkozását indokolja, hogy e hónap végéig több tucat bebörtönzött iszlám szélsőséges szabadlábra kerülése esedékes. 

Luxemburg is betiltja a meddőséget okozó növényvédőt, amit az Orbán-kormány is védelmébe vett

Publikálás dátuma
2020.02.04. 15:23

Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP
A valószínűleg rákot is okozó glifozátot az év végéig teljes tilalom alá helyezi a hercegség.
Az uniós tagállamok közül - Ausztria után - másodikként, Luxemburg is betiltja a növényvédőként használt, de a méhek pusztulásában is komoly szerepet játszó, valamint kutatások alapján az emberi szervezetet is komolyan károsító glifozát alkalmazását. Az Euronews azt írja, a nagyhercegség felülvizsgálja, és visszavonja a hatóanyagra kiadott forgalomba hozatali engedélyeket, és az idei év végéig teljes tilalom alá helyezi a glifozátot. Ausztria és Luxemburg magánakciójára azért van szükség, mert
az Európai Unió 2022 decemberéig meghosszabbította a szer használati engedélyét.

A vegyszer öt éves, korlátozások nélküli újraengedélyezéséről 2017-ben ráadásul Magyarország szavazataival döntött az EU. Pedig a glifozát 2015-ben "valószínűleg rákkeltő az emberek esetében" besorolást kapott az ENSZ alá tartozó Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségtől. Ez Magyarországon nem kis probléma, kedden ugyancsak az Euronews ismertette az Eurostat vonatkozó adatait, mi szerint itt hal meg a legtöbb ember rák miatt az egész EU-ban.
A glifozát használatának további következményei közt szerepel nők esetében a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) valamint az endometriózis gyakoribbá válása, a spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés, illetve a nemiség fejlődésének rendellenessége. A meddőség problémáját látszólag az Orbán-kormány is komolyan veszi: a meddőségi gyógyszerek éppen februártól váltak ingyenesek, miközben az ilyen kezeléseket szinte teljes egészében államosította a kormány.
Magyarországon jelenleg mégis ez a legtöbbet használt növényvédőszer-hatóanyag, éves szinten hozzávetőleg 1400 tonna fogy belőle.
A magyar kormány is a glifozát mielőbbi kivezetésére készül

- értesült a Népszava. Nagy István agrárminiszter tavaly nyáron parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában úgy nyilatkozott a szerről: az Európai Bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a glifozát rákkeltő, vagy egyéb krónikus egészségkárosítást okozna. Mint fogalmazott, "a hatóanyag jóváhagyása uniós döntésnek minősül, melyet a tagállamoknak végre kell hajtaniuk és azt nem módosíthatják". A növényvédő soron következő újraértékelése már elindult, az engedélyezésről vagy tiltásról szóló uniós döntést legkésőbb 2022 decemberéig kell meghozni.
Szerző
Frissítve: 2020.02.04. 16:56

195 turista ragadt egy fjordban Új-Zélandon

Publikálás dátuma
2020.02.04. 14:53

Fotó: AZAM Jean-Paul / hemis.fr / AFP
A viharos esők miatt járhatatlanná vált a nemzeti parkba vezető út. A kirándulókat és a szállodák személyzetét várhatóan szerdán menekítik ki.
A déli sziget katasztrófavédelmének közleménye szerint a hatóságoknak meg kell osztaniuk erőiket, mert a régióban többen kerülhettek hasonló helyzetbe. Várhatóan szerdán menekítik ki a területen ragadt 195 turistát, valamint a mintegy 200 szálloda személyzetét. A területre vezető utat egyébként egy hétre lezárták, mert annyira megrongálódott. Az embereket légi úton szállítják majd el.
Harmincegy túrázó rekedt egy menedékházban, ahova a földcsuszamlást követően kényszerültek. Egyesek könnyebben megsérültek. A turisták azért kerültek szorult helyzetbe, mert a területen 60 óra alatt 1000 milliméternyi eső esett, csak kedd reggel 600 milliméternyi. A helyi meteorológiai intézet képviselője a Radio New Zealand rádióállomásnak azt mondta, hogy még a legtapasztaltabb időjárási szakértőket is meglepte a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék.
Az intézet előrejelzése szerint további esők várhatók, amelyek következtében a folyók kiléphetnek medrükből. Az áradás utakat zárhat el és elszigetelhet egyes közösségeket a külvilágtól.
A Milford Sound fjord hatalmas hegycsúcsairól és vízeséseiről híres, a szigetország legkedveltebb turista látványossága. A terület 120 kilométerre fekszik a legközelebbi várostól, Te Anautól. 
Szerző