Tovább szűkülhet az önkormányzatok mozgástere

Publikálás dátuma
2020.02.04. 16:28

Fotó: Népszava
A helyi iparűzési adó szabályainak átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács a kormánynak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a testület ülését követő sajtótájékoztatóján (amelyre a Népszavát ismételten elfelejtették meghívni).
Az MTI tudósítása szerint a testület az értékcsökkenés, illetve a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú leírását is javasolja az adóalapból, valamint ezen adónemnél is megszüntetnék az év végi adófeltöltési kötelezettséget. Varga Mihály szerint az iparűzési adó átalakításával, illetve egyszerűsítésével tovább csökkenhetnek a vállalkozások terhei, tegyük hozzá, ezzel együtt az önkormányzatok bevételei is. Az iparűzési adó ugyanis az önkormányzati források között jelentős tétel, tavaly összesen 827 milliárd forint bevétel folyt be ebből az adónemből, ezért egyeztetést kezdenek az önkormányzatokkal a javaslat részleteiről - közölte a pénzügyminiszter. Jelenleg az iparűzési adó az önkormányzatok legfontosabb adóbevétele, a források mintegy harmadát teszi ki. Az iparűzési adóbevételek nem egyenlően oszlanak el, azok nagyobbrészt a nagyobb településeken képződnek, a legtöbb értelemszerűen a fővárosban, ahol tavaly 288 milliárd forintot értek el, 2020-ban pedig már 316 milliárdot szednek be belőle. Vagyis az iparűzési adóból adott kormányzati kedvezmény épp azoknak a városoknak fájhat legjobban, amelyek egy részében az összefogás (ellenzéki) pártjai kerültek hatalomra tavaly ősszel. Nagy kérdés, hogy a kormány valamilyen módon kompenzálja-e az adóbevételtől eleső önkormányzatokat, ez lehet egyeztetések legfontosabb pontja. Mint emlékezetes, a kormány már korlátozta az önkormányzatok mozgásterét, hiszen tavaly ősszel előírta, hogy a iparűzési adóbevételeket elsősorban a helyi tömegközlekedés finanszírozásra kell fordítani – így kívánja a kormány az állami költségvetési finanszírozást minimalizálni.  A változást jelentene az is, hogy míg a jelenlegi szabályozás szerint az amortizációt nem számolhatják el a vállalatok az iparűzési adóban, a jövőben lehetővé válna az értékcsökkenés leírása az adóalapból. Ez mintegy  850 ezer vállalkozást érintene, és a PM szerint segítené a beruházások bővülését. A kutatás-fejlesztési költségek levonhatóságáról szólva a miniszter kifejtette: a jelenlegi kedvezményt az ötszörösére emelnék, ami jelentősen erősítené a kutatás-fejlesztési tevékenységet, javítaná a vállalatok termelékenységét és ezzel a gazdasági növekedést. Mintegy 1800 olyan vállalkozás van, amely ilyen típusú kedvezményt igénybe tudna venni - jelezte Varga Mihály. A pénzügyminiszter arra számít, hogy idén módosítják a törvényt, és még 2020-ban vagy jövő január 1-jétől életbe léphetnek a kedvezmények.  
Szerző

Nőtt a gázfogyasztás

Publikálás dátuma
2020.02.04. 15:06

Fotó: Népszava
Közel 2 százalékkal nőtt a hazai gázfogyasztás a 2018 októberétől tavaly szeptemberig tartó "gázévben" - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) most közzétett összesítéséből. A csak terawattórában (TWh) közölt adatok szerint az érték 106 TWh-ról 108 TWh-ra ugrott, ami átváltási módszertantól függően 10-11 milliárd köbméternek felel meg. A változás azért szembeötlő, mert a tavalyi év - a 2013 óta tartó folyamatos, bár a 2007-es csúcspontot meg sem közelítő emelkedés után - még 4,5 százalékos visszaesést hozott. Az igények a hőmérséklet-hatás kiszűrésével is bővülést mutattak. Ábrájuk tanúsága szerint az irányadó holland piaci gázár egy év alatt harmadára-negyedére (megawattóránként 27-28 euróról 7-8 euróra) zuhant, de a CCEGEX nevű hazai tőzsdei tarifa is közel harmadára (29-30 euróról 11-12 euróra) esett. Azt nem feszegetik, hogy ezt miért nem követte a lakossági tarifa. Sőt: szomorúan állapítják meg, hogy a háztartási gázdíj nem ösztönöz takarékosságra, miközben a tűzifa az elmúlt öt év során ehhez képest 40 százalékkal drágult. A jelentést összefoglaló MEKH-közlemény ugyanakkor nem a fogyasztást és az árakat, hanem azt emeli ki, hogy az Ukrajna felőli orosz gázszállítások bizonytalanságai miatt teletöltötték a tárolókat. (Arra viszont nem térnek ki, hogy ez a döntés utólag feleslegesnek bizonyult.) Nőtt az erőművek felhasználása - állapították meg. A belföldi kitermelés az igények 15-17 százalékát fedezte. Az ország központi helyzetére jellemző, hogy a határainkon túlra szállított tüzelőanyag mennyisége megközelítette a belföldön elfogyasztottét. Mivel Románia belföldi kitermelésére többletadót vetett ki és az orosz Gazprommal sem kíván hosszú távú beszerzési szerződést kötni, keleti szomszédunk felé a szállítások a vezetékek teljes kihasználtsága mellett zajlanak.
Szerző
Témák
MEKH

337,03 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.02.04. 08:26

Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
Az eurót 337,03 forinton jegyezték kedden reggel nyolc óra előtt, alacsonyabban a hétfő esti 337,20 forintnál.
A dollár jegyzése 304,74 forintra csökkent a hétfő esti 304,96 forintról, a svájci frank jegyzése pedig az esti 315,71 forint után kedd reggel alacsonyabban, 314,84 forinton állt.
Szerző