Újabb gyászos rekord: hétfőn 64-en haltak bele a koronavírus-fertőzésbe

Publikálás dátuma
2020.02.04. 07:32

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
Drámai ütemben növekedik a halálos áldozatok száma, a pekingi vezetés hosszú idő után elismerte felelősségét.
A koronavírus fertőzés 64 ember halálát okozta hétfőn a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közzétett adataiból. Ez meghaladja a szintén kiugró vasárnapi halálozási számot, akkor 56-an vesztették életüket a betegség miatt. Az új típusú koronavírus (2019-nCoV) legsúlyosabban a tartomány székhelyét, Vuhant érinti, ahol az ország összes fertőzöttjének csaknem egyharmadát diagnosztizálták, és hétfő éjfélig összesen 303 beteg veszítette életét.
A helyi idő szerint kedden reggel 10 óráig közzétett adatok szerint a vírus eddig országosan 20 471 embert fertőzött meg, ám a betegség halálozási aránya Hupejen kívül igen alacsony, hiszen az eddigi közel hétezer megbetegedésből 11 bizonyult végzetesnek az ország egyéb régióiban - írja az MTI.

Az orvosok tudták, de hallgatniuk kellett

A vuhani városvezetést élesen bírálták Kínában amiatt, hogy a helyi orvosok figyelmeztetéseinek ellenére megpróbálták elkendőzni a helyzet súlyosságát; a New York Times értesülései szerint a vuhani orvosok már decemberben tudtak az akkor még szűk körben fertőző vírusról, de felsőbb utasításra hallgatniuk kellett, még a belső levelezésben megosztott információkért is számonkérték őket. Csou Hszien-vang, Vuhan polgármestere egy, a CCTV kínai állami hírcsatorna január 27-én sugározott, vele készült interjújában beismerte: "nem csak a kellő tájékoztatást mulasztottuk el időben megtenni, de még csak nem is használtuk a rendelkezésünkre álló információt a munkánk javítására". Ám hozzátette, hogy csak a központi kormányzat engedélyével adhatott volna tájékoztatást a járványról.
 Csou ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy a város pontosan mikor jelentette az ügyet a magasabb szintek felé. A polgármester az adásban felajánlotta saját, valamint Ma Kuo-csiang, a Kínai Kommunista Párt (KKP) vuhani titkárának a lemondását.
A KKP politikai bizottságának állandó bizottsága hétfői ülését követően kiadott jelentésében szintén elismerte, hogy a pekingi vezetés nem megfelelően reagált a járványra.

Meghalt egy hongkongi beteg is

Belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban.  A 39 éves, a fertőzés előtt is egészségügyi problémákkal küzdő hongkongi férfi helyi idő szerint kedden reggel hunyt el a hongkongi Princess Margaret Kórházban, halálát váratlan szívleállás okozta - erősítette meg a lapnak három egészségügyi forrás. Az áldozat január 20.-a után járt a kínai Vuhan városában, a fertőzést is onnan hozhatta magával. Hongkongban a legfrissebb adatok szerint 15 fertőzöttet diagnosztizáltak, a hongkongi férfi halálával pedig kettőre emelkedett a betegség folytán a szárazföldi Kínán kívül elhalálozottak száma. Az első esetet a Fülöp-szigetekről jelentették vasárnap, ott egy 44 éves, vuhani férfi halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe. A kínai férfi és vele utazó élettársa, akinél szintén kimutatták a fertőzést, Hongkongon keresztül utazott a Fülöp-szigetekre. 

Közelítő kór

Németországban már 11 fertőzöttet ápolnak, ketten közülük a járvány központjából, Vuhanból a hét végén hazaszállított német állampolgárok között érkeztek. Bár a fertőzés ténye nem egyértelmű,  hétfőn egy lázas kínai utast különítettek el és vizsgáltak a magyar hatóságok is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Szerző
Frissítve: 2020.02.04. 07:42

Szabad szemmel: kormánypárti kommunikációs modell - így játsz államférfit, miközben ütnek

Publikálás dátuma
2020.02.04. 07:26

Orbán Viktornak kétségtelenül van érzéke az időzítéshez, hiszen pont akkor találkozott Brüsszelben a Bizottság, illetve az Európai Tanács elnökével, amikor a Néppárt vezetése a Fidesz sorsáról vitázott, írta a Spiegel. Igaz ez még akkor is, ha előre lehetett tudni a döntést: marad a tagság felfüggesztése, a politikus mégis adhatta az államférfit. A kétoldalú egyeztetéseken az EU hosszú távú költségvetése volt napirenden, ez a kormányfő számára legalább olyan fontos téma, mint az EPP-nek a magyar párt tagsága. A pártcsaládnak nehezére esik, hogy kitegye Orbán szűrét. Tuskról tudni lehet, hogy ő a legszívesebben kihajítaná a magyarokat és ebben több kisebb tagpárt is támogatja, pl. a Benelux-államokból. Csakhogy ehhez a lépéshez nincs meg a többség, mert a spanyol, francia párt, de a CDU-CSU is ellenzi. A német uniópártok vezetői arra figyelmeztették az EPP első emberét, hogy nem szabad ajtóstul rohanni a házba. Nem akarnak ily módon menlevelet kiállítani Orbán részére, de osztják azt az aggályt, hogy a miniszterelnök csak tovább radikalizálódik, ha kiközösítik. A a hangulatot azért jellemzi, hogy Inge Gräßle, aki az EP Költségvetési Bizottságának elnökeként rendre tengely akasztott Orbánnal, a múlt pénteken nem volt hajlandó elmenni a kérdéssel foglalkozó CDU-s vezetőségi ülésre. Azzal érvelt, hogy nem kér a bohózatból, hiszen itt már előre eldőlt minden, miközben szabadulni kellene a Fidesztől. Ha nem ez történik, az szegénységi bizonyítvány, mondta. Az uniópártok főtitkárai most magatartáskódexet akarnak kidolgozni az EPP tagpártjai számára. Hogy ez nem lesz könnyű, az már kiderült a magyarországi helyzet felmérésével megbízott három bölcs munkájának kudarcából. Amiben közrejátszott az is, hogy Orbánnak nem sok kedve volt parírozásni. De a hármak leginkább egymás között nem tudtak egyezségre jutni. Konzervatív körökben úgy tudják, Schüssel a felfüggesztés eltörlése mellett kardoskodott, ám ebbe von Rompuy nem ment bele, hiszen a magyaroknál csak még rosszabbra fordultak a dolgok. Lásd a CEU kiűzetését, a média megszállását. Így tényleg semmi ok az intézkedés feloldására. Tusk taktikája alighanem arra irányul, hogy Orbán magától vegye a kalapját. Sok más néppárti vezető is szívesen látná ezt a megoldást. A mostani helyzetben a 12 magyar képviselő némi befolyást szavatol a miniszterelnöknek a pártcsaládon belül. Ám az EPP ügyeibe már nem tud beleszólni. Idáig azonban csupán fenyegetésekkel reagált. Néha PiS korifeusaival találkozik, időnként Salvinival. Arról beszél, hogy a kereszténydemokratáknak vissza kell találniuk a saját értékeikhez. De konkrét lépésekre még nem szánta el magát, csak a szóbeli kirohanásokig jutott el. Ám hogy lassan elveszti a türelmét, az kiderül abból, hogy találkozót kérd a szövetség legfőbb pártjaitól. Hétfőn Merkellel és Kramp-Karrenbauerrel tárgyal, és biztosan nem csupán a hétéves uniós költségvetésről.
Szerző

Trump tarol, a demokratáknak még a szavazatszámláló appjuk sem működik

Publikálás dátuma
2020.02.04. 07:22

Fotó: KEREM YUCEL / AFP
Azért a jelöltek, hogy beférjenek a hírekbe, tartottak egy-egy győzelmi beszédet, az eredmények ismerete nélkül.
Elkezdődtek az amerikai előválasztások, amelyeken kiderül, hogy kik lesznek a jelöltek a novemberi elnökválasztáson, írja a hvg.hu. A republikánusoknál nincs tét, ott csak a formaság kedvéért tartottak kaukuszt, és Donald Trump 96,6 százalékkal győzött, a demokratáknál annál nagyobb a gond. Az eredmények összesítése ugyanis teljesen összeomlott az első helyszínen, Iowában. Helyi idő szerint éjfélhez közeledve, közel 5 órával a jelölőgyűlések kezdete után még mindig 0 százalékos a feldolgozottság – az előző választások előtt ilyenkor már rég tudni lehetett a végeredményt. Az első hírek szerint az eredményeket összesítő applikáció romlott el. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozza pontosan a hibát, az első megszólalók azt mondták, nem valószínű, hogy külső beavatkozás lett volna az ok. Többen arra is figyelmeztettek: ez a késlekedés még mindig jobb, mint amikor 2008-ban két héttel később derült ki, hogy az iowai republikánusok rossz győztest hirdettek. A jelöltek mindenesetre mentették a menthetőt, hogy még valahogy bekerüljenek a késő esti hírekbe, és mind tartottak egy-egy beszédet, amely nagyjából olyan volt, mint ha a győzelmi beszédük szövegéből kihúzták volna a végeredményre utaló mondatokat.
Szerző