Trump tarol, a demokratáknak még a szavazatszámláló appjuk sem működik

Publikálás dátuma
2020.02.04. 07:22

Fotó: KEREM YUCEL / AFP
Azért a jelöltek, hogy beférjenek a hírekbe, tartottak egy-egy győzelmi beszédet, az eredmények ismerete nélkül.
Elkezdődtek az amerikai előválasztások, amelyeken kiderül, hogy kik lesznek a jelöltek a novemberi elnökválasztáson, írja a hvg.hu. A republikánusoknál nincs tét, ott csak a formaság kedvéért tartottak kaukuszt, és Donald Trump 96,6 százalékkal győzött, a demokratáknál annál nagyobb a gond. Az eredmények összesítése ugyanis teljesen összeomlott az első helyszínen, Iowában. Helyi idő szerint éjfélhez közeledve, közel 5 órával a jelölőgyűlések kezdete után még mindig 0 százalékos a feldolgozottság – az előző választások előtt ilyenkor már rég tudni lehetett a végeredményt. Az első hírek szerint az eredményeket összesítő applikáció romlott el. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozza pontosan a hibát, az első megszólalók azt mondták, nem valószínű, hogy külső beavatkozás lett volna az ok. Többen arra is figyelmeztettek: ez a késlekedés még mindig jobb, mint amikor 2008-ban két héttel később derült ki, hogy az iowai republikánusok rossz győztest hirdettek. A jelöltek mindenesetre mentették a menthetőt, hogy még valahogy bekerüljenek a késő esti hírekbe, és mind tartottak egy-egy beszédet, amely nagyjából olyan volt, mint ha a győzelmi beszédük szövegéből kihúzták volna a végeredményre utaló mondatokat.
Szerző

Szabad szemmel: kiakadtak a német politikusok azon, mire játszik Orbán

Publikálás dátuma
2020.02.04. 07:01

A magyar miniszterelnök az antiszemitizmussal kacérkodik a belpolitikában.
A német kereszténydemokraták egyik legtekintélyesebb alakja úgy látja, hogy Orbán Viktor egyértelműen az antiszemita érzelmekre játszik, írja a Bild. Elmar Brok, aki évtizedekig volt az Európai Parlament tagja, és külpolitikai kérdésekben pártja orákulumának számít, úgy nyilatkozott, hogy a magyar vezető kifelé gondosan igyekszik jó viszonyt fenntartani a zsidó szervezetekkel, odahaza azonban rendszeresen túllépi az antiszemitizmus határait. Hasonlóképpen értékelte a helyzetet a német szabaddemokraták egyik kulcsfigurája is. Graf Lambsdorf úgy fogalmazott: ha valaki zsidóellenes klisékkel kampányol, annak nem lehet helye egy olyan demokratikus szervezetben, mint amilyen a Néppárt. Az újság emlékeztet arra, hogy Orbán többször is kikelt az „egész világot uraló nemzetközi pénztőke” ellen. Ilyen és hasonló kifejezésekkel igyekszik felkorbácsolni a hangulatot a zsidóság ellen. A politikus hétfőn Berlinbe hivatalos, hogy megvitassa a CDU elnök asszonyával a Fidesz és a Néppárt viszályát.  
Szerző

Szabad szemmel: A Néppárt elnöke elárulta, mi lesz a Fidesz sorsa

Publikálás dátuma
2020.02.04. 06:29

Donald Tusk nem táplál hiú reményeket azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor hajlandó lenne változtatni politikáján.
„A Fidesznek nemigen van esélye van visszanyerni a teljes jogú tagságot, ezt az Európai Néppárt elnöke közölte zárt ajtók mögött a pártcsalád Politikai Gyűlésének brüsszeli tanácskozásán, írja a Financial Times. Mint ismeretes, a kereszténydemokraták tegnap úgy döntöttek, hogy meghatározatlan időre érvényben marad a magyar kormánypárt tagsági jogainak felfüggesztése. Donald Tusk ezek után mondta az, hogy nem táplál nagy reményeket, mármint hogy Orbán Viktor érdemben változtatna politikáján. Márpedig amíg ez így marad, tette hozzá, addig nem gondolja, a Fidesz visszatérhet az EPP-be, legalábbis, amíg ő áll a szervezet élén. A lap emlékeztet arra, hogy a szövetségesek csaknem egy éve azért hozták meg a szankciót, mert a magyar kormány az EU-t, a Bizottság konzervatív vezetőjét támadta, és mivel megszegte a demokratikus normákat. Igyekszik átalakítani a bíróságok rendszerét, lecsapott a civil szervezetekre és kikezdte a tudomány szabadságát. Ugyanakkor Tusk egyeztetései azt mutatták, hogy a Néppárt nem tudja eldönteni, mitévő is legyen: tegye ki a magyar pártot, vagy adjon neki esélyt, hogy visszaszerezze a teljes körű tagságot. Egyes tagok nem képesek elképzelni a teljes megbékélést. A finn konzervatívok elnök asszonya a kizárás mellett van, merthogy Orbán megsérti a közös elveket és értékeket. Mások viszont nem szeretnének lemondani Strasbourgban a 12 fideszes mandátumról. Aggódnak amiatt is, hogy ha a magyarok távoznak, akkor összeállnak a nacionalista szélsőjobbal, és ez csak tetézi majd az EPP gondjait. Krekó Péter úgy értékeli, hogy a felfüggesztés meghosszabbítása rövidtávon győzelem a magyar kormányfőnek, aki szeretne bennmaradni a legbefolyásosabb frakcióban a költségvetési tárgyalások kellős közepén.
Szerző
Frissítve: 2020.02.04. 06:31