Előfizetés

Vizsgálják a Kínából érkező utasokat Ferihegyen

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.31. 20:08
Illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Péntek estétől valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren a koronavríus-járvány miatt, mielőtt belépne az országba - közölte a Budapest Airport Zrt.
Az első járat, amelynek utasait a hatósági döntés értelmében megvizsgálják, az Air China 18:50-kor Minszk érintésével Pekingből érkező gépe - közölték. Közleményük szerint a szűrést a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság irányítása mellett a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltató partnere végzi. Az utasok egészségi állapotának ellenőrzése - a több országban már alkalmazott eljárásrendhez hasonlóan - testhőmérséklet-méréssel történik. A határértéket meghaladó testhőmérséklet esetén az egészségügyi szakszemélyzet további vizsgálatokat végez. "Ennek megfelelően az utas folytatja az útját, vagy gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe viszik" - tudatták.
"A Budapest Airport mindent megtesz, hogy a rendkívüli intézkedésként bevezetett egészségügyi szűrés mellett is biztosítsa a repülőtér gördülékeny működését" - emelték ki, hozzátéve: a Budapest Airport rendelkezik minden olyan eszközzel és felszereléssel, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat és támogatni tudja a hatóságok munkáját. Külön kitértek arra is, hogy a repülőtér üzemeltetője jelentős készlettel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá rendelkezésre állnak a megfelelő elkülönítő helyiségek is. A Budapest Airport maradéktalanul eleget tesz a hatóságok előírásainak, és minden szükséges eszközzel támogatja a hatóságok munkáját - írták. Budapest és Kína között a következő napokban is több közvetlen járat közlekedik: vasárnap egy, hétfőn három. A Shanghai Airlines pénteki közlése szerint a Csengtu-Budapest járatot február 4. és március 28. között, a Hszian-Budapest járatot február 6. és március 26. között felfüggeszti - áll a közleményben.

Orbán von der Leyennel tárgyal hétfőn

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.01.31. 19:05

Fotó: ARIS OIKONOMOU / AFP
Ugyanezen a napon ül össze az EU fővárosában az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben tárgyal Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az állam- és kormányfői testület, az Európai Tanács elnökével. Ugyanezen a napon ül össze az EU fővárosában az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése, amelyen Donald Tusk elnök várhatóan ismerteti értékelését az EPP és a tavaly március óta felfüggesztett Fidesz kapcsolatairól. Ezen a tanácskozáson fideszes politikusok nem vehetnek részt. Von der Leyen és Orbán Viktor találkozója "része az elnök és a tagállami vezetők között az aktuális kérdésekről és a Bizottság politikai prioritásairól folytatott eszmecserének" – tájékoztatta lapunkat Dana Spinant szóvivő. A kormányfő és Charles Michel megbeszélésén az EU jövőre induló hétéves költségvetéséről lesz szó. Az Európai Tanács elnöke február 20-ikára rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze Brüsszelbe, amelyen szeretne megállapodást elérni a büdzsé főbb számairól. Ezt megelőzően kétoldalú találkozókon próbálja kipuhatolni a tagállamok álláspontját. Ezt a célt szolgálja találkozója Orbán Viktorral. Hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter is Brüsszelben fog tárgyalni: a Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős bizottsági alelnökkel tervezett megbeszélésen főként a jogállamisággal kapcsolatos uniós vizsgálatokról lesz szó.

Megdőlt a napi melegrekord

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.31. 16:49

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Január utolsó napján megdőlt a napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután Facebook-oldalán.
Azt írták: fél háromkor Drávaszabolcsban 16,7 fokot mért az automata mérőműszer, így ezzel megdőlt az 1965-ben Homokszentgyörgyön regisztrált napi csúcs. A szomszédos Kémesen is 16,5 fokot mértek, de a rekord Drávaszabolcsé. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén néhány hegyvidéki és közvetlenül a Balaton partján lévő mérőállomást leszámítva mindenütt 11 fok fölé melegedett a levegő a délután folyamán. Érdekességként azt is megjegyezték, hogy az északkeleti határvidéken a rekordhoz képest nagyjából 14 fokkal volt hidegebb.