Előfizetés

Koronavírusos beteg nincs Magyarországon, egy debreceni mintát vizsgáltak

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.31. 16:03

Fotó: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz - közölte az országos tisztifőorvos pénteken.
Müller Cecília ezzel kapcsolatban korábban annyit mondott, hogy két ember esetében merült fel a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek.  Péntek este a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt közölte: nem igazolódott az új koronavírus jelenléte abban a mintában, amit Debrecenből kaptak. A szakember elmondta azt is, hogy a kínai Hupej tartományban tartózkodó magyarok továbbra is egészségesek, és amennyiben haza szeretnének térni, szállításukról és annak körülményeiről az operatív törzs dönt majd. Itthon felkészültek a fogadásukra, és valószínűleg a betegség lappangási idejére elkülönítik majd őket - jelezte Müller Cecília.
Péntek reggeli adatokat ismertetve az országos tisztifőorvos elmondta, eddig 9834 embernél igazolták a vírust világszerte, Franciaországban hat, Németországban öt, Finnországban egy, Olaszországban két fertőzöttről tudnak. Magyarországon nincs megbetegedés, és ezt a kedvező helyzetet igyekeznek fenntartani, ugyanakkor kizárni sem lehet, hogy a vírust valaki behurcolja - mondta. Ezért adták ki az egészségügyi és felsőoktatási intézményeknek szóló eljárásrendet, hogy segítsék őket a gyanús esetek kiszűrésében - fűzte hozzá.
Müller Cecília elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön járványügyi vészhelyzetet hirdetett, amelynek során ajánlásokat fogalmazott meg Kína és más országok számára. Az országos tisztifőorvos szerint a WHO által ajánlott intézkedések zömét Magyarországon már bevezették, azonban - mint mondta - előállhatnak olyan helyzetek, amik ezek felülvizsgálatát teszik szükségessé. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta azt is, hogy a kórházakban van elegendő védőfelszelés és fertőtlenítőszer. A szakember megerősítette, hogy a higiéniai szabályok betartásával sokat lehet tenni a megbetegedések megelőzéséért. A naponta többszöri szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, a zsebkendőhasználat utáni kézmosás és a szájmaszk használata indokolt járványos időszakban.
Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára elmondta, az új koronavírusos járványt a kormány komolyan veszi, és megkezdte működését az operatív törzs a megelőzés és a különböző intézkedések összehangolására. Hozzátette: a védekezésre biztosított a költségkeret, az eddigi intézkedések nem igényeltek a meglévőnél több forrást. Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) virológusa a diagnosztikáról tájékoztatott; kizárólag az NNK laboratóriumában diagnosztizálnak Magyarországon. Azt is elmondta, hogy az NNK nemzeti biztonsági laboratóriuma arra is felkészült, hogy részt tudjon venni az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

Megrongálták és lehányták Wass Albert szobrát Csepelen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 15:05
A szobor avatása
Fotó: csepel.hu
Feljelentést tettek, valamint térfigyelő kamerákat is kihelyeznek – mondta a kerület fideszes polgármestere.
Megrongálták és lehányták Csepelen Wass Albert szobrát. A rongálást Csepel fideszes polgármestere vette észre, fotókat is készített róla. Borbély Lénárd a Hír TV-nek azt mondta: a tettet elítéli, feljelentést tettek, valamint térfigyelő kamerákat is kihelyeznek. „Konkrétan – másképp megfogalmazni nem tudom – ahogy én láttam lehányták magát a szobrot, tehát valaki a gyomortartalmát ráürítette, és valamilyen szerrel még vélhetőleg megrongálták ezt a szobrot, ez látszik is rajta közelről. Következménye az, hogy feljelentést tettünk, és be fogjuk az egész parkot kamerázni, és a két szobor – Radnóti Miklós és Wass Albert szobra – pedig külön figyelmet fog kapni” – fogalmazott. A szobrot azóta helyreállították. 

Már csak pénzért lehet e-rollert parkoltatni Terézvárosban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 14:56

Fotó: Népszava
A VI. kerületi önkormányzatnak elege lett az utcán szétszórt, balesetveszélyes rollerekből, amikből a terézvárosiak semmilyen hasznot nem láttak.
A biztonságos közlekedés és a rendezett utcakép érdekében a február elsejétől, szombattól közterület-használati engedélyhez köti az elektromos rollerek parkoltatását Terézváros – jelentette be pénteken a VI. kerületi önkormányzat Az elektromos rollerek gyakran hevernek a közlekedést akadályozva a járda közepén, úttesten, a házak bejáratánál. A rollerezők, vagy a járdán kerülgetik a gyalogosokat - ami a Belügyminisztérium szerint szabálytalan - vagy saját magukat is veszélyeztetik az úttesten, az autók között. A VI. kerületben a rendkívül szűk utcák miatt, a biztonságos rollerezés feltételei nem adottak - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Mint írták, az elektromos rollert ma Budapesten elsősorban nem a városban élők veszik igénybe az autókat kiváltva, hanem a turisták használják a közösségi közlekedés és a gyaloglás helyett. "Ráadásul az elektromos rollereket üzemeltető cégek úgy veszik igénybe a kerület köztereit, hogy semmivel nem kompenzálják az okozott károkat, nem adnak vissza semmit a kerületben élőknek" - fogalmaztak.  Mindezért Terézváros képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött az engedélyeztetési kötelezettségről.