Előfizetés

Felfüggeszti termelésének egy részét a koronavírus miatt a Hyundai

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.31. 13:28

Fotó: STR / AFP
Az Electrolux is hasonló intézkedést hozhat.
Két dél-koreai autógyártó is kénytelen felfüggeszteni termelésének egy részét és hasonlótól tart az Electrolux háztartási gépeket és berendezéseket gyártó svéd cég is, mert a koronavírus miatt fennakadások vannak a Kínában gyártott alkatrészek szállításában. Pénteken a Hyundai Motor bejelentette, hogy felfüggeszti a Palisade városi terepjárójának (SUV) dél-koreai gyártását a hétvégén, miután akadozik az alkatrészszállítás Kínából. A cég úgy tudja, hogy a kínai beszállítónál legalább február 9-éig áll a termelés. Az ugyancsak dél-koreai Ssangyong Motor is a Kínában gyártott alkatrészek szállításában tapasztalható fennakadásokra hivatkozva döntött úgy, hogy leállítja egyik gyárában a termelést február 4-12. között. Az Electrolux pedig pénteken arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus befolyásolhatja az alkatrészszállítást, ez pedig a termelést, aminek „pénzügyi következményei lehetnek”. Az Electrolux ugyancsak pénteken számolt be arról, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a működési nyeresége 960 millió svéd koronára (101 millió dollár, 1 svéd korona=31,79 forint) esett az egy évvel korábbi 1,67 milliárd svéd koronáról, ami azonban felülmúlta az elemzői várakozások átlagában szerepelt 903 milliós svéd korona eredményt.

Felhúzták a közszféra jutalmai a kereseteket

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2020.01.31. 13:05

Fotó: Népszava
A várakozásokat jelentősen felülmúlva, mintegy 14 százalékkal nőtt az átlagkereset tavaly novemberben. A háttérben az év végi jutalmak állnak.
Jelentősen, 13,9 százalékkal megugrott a bruttó átlagkereset tavaly novemberben. Az átlagos bruttó fizetés így immár 403 500 forintra, a nettó összeg pedig 268 300 forintra rúgott a tavalyi év utolsó előtti hónapjában a KSH számításai szerint. A számok értelmezéséhez persze nem árt tudni, hogy a statisztikai hivatal továbbra is csak az 5 főnél nagyobb létszámú munkahelyek dolgozóinak adatait számolja bele az átlagba, holott immár egy éve rendelkezésére áll a Nemzeti Adó és Vámhivatal adatbázisa, amelyben az összes munkavállaló kereseti adatai megtalálhatók. Igaz, a kisebb cégek munkavállalói jellemzően kevesebbet keresnek, így ha ezt is beleszámítanák az átlagba, akkor valószínűleg sokkal alacsonyabb összegű fizetésekről lehetne hírt adni.   A novemberi adatok kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy az átlagkeresetek ily nagymértékű emelkedését a nem rendszeres juttatások, azaz az év végi prémiumok, jutalmak eredményezték. Emiatt lehetséges, hogy a januártól novemberig terjedő időszakban csupán 364 300 forint volt az átlagos bruttó, és 242 300 a nettó átlagkereset. Igaz, ez még mindig jelentős, 11,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.    Virovácz Péter, az ING vezető elemzője arra is rámutatott: a jutalmak kifizetése miatti hirtelen keresetnövekedés egyértelműen a költségvetési szférához köthető, hiszen az előző hónapokban megszokott 12 százalék körüli növekmény után novemberben 19 százalékkal ugrott meg az átlagos bérszint a közszférában. Ezen belül is a közigazgatás területén dolgozók kaphatták a jelentős prémiumkifizetést, hiszen itt a keresetek 29 százalékkal nőttek. Ezzel szemben a versenyszféra esetében a 2019-es átlagnak nagyjából megfelelő, azt kicsit meghaladó 12,1 százalékos béremelkedést mért a KSH. A versenyszféra gyorsuló bérkiáramlása elsősorban az energiaszektorhoz, a víz- és hulladékgazdálkodás ágazathoz és a szállítás, raktározás területéhez köthető. Az elemző szerint az első tizenegy hónap adatait összegezve szinte biztosra vehető, hogy 2019 egészében 11 százazék felett marad a nettó bérek növekedése, ám az emelkedő infláció miatt ez reálbérek szintjén ez csak 7,5 százalék körüli értéket jelent majd. Az idei év tekintetében a 8 százalékos minimálbéremelés irányadó, és az eddigi hírek alapján elsősorban a kereskedelem területén ismét kétszámjegyű béremelést kaphatnak a dolgozók. Ez alapján pedig akár az idén is kétszámjegyű maradhat a bérnövekedés. 

A Shanghai Airlines felfüggeszti két budapesti járatát

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.31. 11:27

Fotó: SAM YEH / AFP
A Sanghaj-Hszian-Budapest járat február 6 és március 26, a Sanghaj-Csengtu-Budapest járat pedig február 4 és március 28 között nem közlekedik.
Felfüggeszti a Shanghai Airlines két budapesti járatát – közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője pénteken a Facebook-oldalán. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a Sanghajból Hszian, illetve Csengtu érintésével közlekedő két járat közlekedtetését függeszti fel a légitársaság, ami heti három járat kiesését jelenti. A Sanghaj-Hszian-Budapest járat február 6 és március 26, a Sanghaj-Csengtu-Budapest járat pedig február 4 és március 28 között nem közlekedik. A közvetlen, heti négyszer közlekedő Sanghaj-Budapest járatot a változás nem érinti.

Minden cseh repülőtérre kiterjesztették az ellenőrzéseket

Csehország eközben az összes repülőterére kiterjesztette a prágai légikikötőben már vasárnap bevezetett, koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy péntek reggel óta minden repülőtéren szúrópróbaszerűen ellenőrzik az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a kínai eredetű koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket. Ugyanakkor minden repülőtéren információs pontokat létesítettek, és táblákat helyeztek el, amelyek csehül és világnyelveken részletesen tájékoztatják az utasokat, hogyan kell eljárniuk, amennyiben gyanús tüneteket észlelnek magukon. Csehországban eddig az orvosok több mint harminc személyt vizsgáltak ki, de egyiknél sem bizonyosodott be a koronavírusos fertőzés. A cseh repülőterekre érkező gépek pilótái leszállás előtt szintén tájékoztatják az utasokat, hogy mire kell számítaniuk a koronavírussal kapcsolatban. A védőintézkedések a prágai repülőtéren eddig semmiféle gondot nem okoztak. Prága és a kínai nagyvárosok között négy rendszeres légi járat üzemel, és hetente 12 kínai gép érkezik a cseh fővárosba. Tavaly mintegy 620 ezer kínai turista kereste fel Csehországot, s átlagban két és fél napot töltöttek ott. Andrej Babis miniszterelnök pénteken reggel a közszolgálati televízióban azt mondta: hétfőn javasolni fogja a kormánynak, hogy ideiglenesen tiltsák be a Kínából érkező gépek fogadását. A cseh külügyminisztérium már csütörtökön leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak.

Egyre több ország vezet be korlátozásokat

Oroszország és Mongólia lezárta határát Kínával, hogy elejét vegye a koronavírus terjedésének. Észak-Korea is lezárta az összes repülőterét és vasúthálózatát a Kínából érkezők előtt, illetve Pakisztán is elrendelte légterének lezárását a Kínába induló és onnan érkező járatok előtt. A Fülöp-szigetekhez tartozó Samal szigete csütörtökön már nem csak a kínai turistákat tiltotta ki, hanem azokat is, akik olyan országból érkeztek, ahol felütötte fejét a vírus. Olaszország és Izrael is úgy döntött elővigyázatosságból, hogy átmenetelig nem engedik be a Kínából érkező repülőgépeket. Mintegy 15 légitársaság, köztük az Air France, a British Airways és a Lufthansa, törölte a Kínába tervezett járatait. Vietnam azt követően, hogy az országban három embernél megerősítették az új koronavírusos fertőzést, ideiglenes jelleggel felfüggesztette a turistavízumok kiadását kínai utazóknak. A kormány egyben felszólította állampolgárait, hogy ne utazzanak a kínai határtérségbe, az utazási irodákat pedig arra kérték, függesszék fel Kína fertőzött régióban induló járataikat. Az Egyesült Államok és Japán is magas szintű riasztás léptetett életbe, és arra figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak Kínába. Pilóták és légi utaskísérők az USA-ban azt követelték, hogy állítsák le a Kínába irányuló járatokat. Az American Airlines légitársaság alkalmazottai pert készülnek indítani az azonnali tilalom bevezetése érdekében.

Közegészségügyi vészhelyzet

A koronavírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések túlnyomó része Kínában fordult elő eddig: mintegy 10 ezren fertőződtek meg, és a legújabb adatok szerint 213-an haltak meg a vírus miatt, szinte valamennyien a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel csaknem húsz további országban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította csütörtökön az új koronavírus által Kínából indult járványt. Ugyanakkor a szervezet hangsúlyozta, hogy nem ajánlja kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését, mert várhatóan nem lennének hatékonyak, viszont zavart okoznának a szükséges segélyek célba juttatásában és az érintett országok gazdaságában.