Előfizetés

Nagy-Britanniában is megjelent a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 11:21

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Két embernél mutatták ki a megbetegedést. Jelenleg vizsgálják, hogy kivel kerültek kapcsolatba a betegek.
Nagy-Britanniában is megjelent az új koronavírus koronavírus: Chris Whitty tiszti főorvos pénteken közölte, hogy egy család két tagjánál mutatták ki a megbetegedést – írja az Euronews. Hozzátette: a betegek speciális ellátást kapnak, és a fertőzés továbbterjedésének megakadályozására a bevált ellenőrzési eljárásokat alkalmazzák. A hatóságok most azon dolgoznak, hogy megállapítsák, kikkel kerültek kapcsolatban az érintettek az elmúlt időszakban. Arra nem tért ki, hogy a két beteg Anglián belül hol tartózkodik, jártak-e a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományban, illetve hogy brit állampolgárokról van-e szó.

Fertőződési kockázat

Az MTI felidézi: Chris Whitty, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, a múlt héten az addigi „nagyon alacsony” fokozatról „alacsony” – vagyis eggyel magasabb – szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter az intézkedés után, a londoni alsóházban tartott soron kívüli tájékoztatásában elmondta: ez azt jelenti, hogy megnőtt a valószínűsége az új koronavírus okozta betegség megjelenésének az Egyesült Királyságban. Whitty professzor pénteki közleménye szerint az Angliában azonosított két beteget a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) részesíti szakorvosi ellátásban. A brit külügyminisztérium a héten eltanácsolta a kínai utazásoktól a brit állampolgárokat az új koronavírus okozta járvány miatt. A tárca Kínára vonatkozó módosított hivatalos utazási tanácsadásában azt kéri, hogy a britek egyáltalán ne keressék fel Hupej tartományt, ahonnan a járvány terjedni kezdett. A minisztérium javasolja egyben, hogy azok a britek, akik már ebben az országrészben tartózkodnak, távozzanak onnan, ha erre van módjuk. A felhívás arra is inti a briteket, hogy Kína többi országrészébe se utazzanak, ha ez nem feltétlenül szükséges.

83 britet menekítettek ki

Pénteken elindult Vuhanból, a járvány központi gócának tartott Hupej tartománybeli nagyvárosból Nagy-Britannia felé egy repülőgép, fedélzetén 83 brit és 27 külföldi állampolgárral. A brit kormány által bérelt gép Brize Norton katonai repülőterén, a brit királyi légierő (RAF) Londonhoz közeli támaszpontján száll le. A brit állampolgárokat érkezésük után két hétre egy északnyugat-angliai kórház e célra kialakított karanténjába szállítják. A repülőgép a külföldi utasokkal ezután Spanyolországba repül tovább. A British Airways légitársaság a héten leállította összes kínai járatát.

Szülinapi zsúron ejtett túszul anyákat és gyerekeket egy indiai férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.31. 10:43
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint 20 embert tartott fogva az emberrabló, akit csak tűzharc árán tudtak ártalmatlanná tenni a rendőrök.
Gyerekzsúr fajult vérontássá péntkre virradóra azészak-indiai Uttar Prades államban  : Több mint húsz nőt és gyereket szabadított ki a rendőrség egy emberrabló házából, aki a rendőrökkel vívott tűzharcban életét vesztette - közölték indiai hivatalos források. Mohit Agarval rendőrségi szóvivő azt mondta, a Szubas Batam néven azonosított férfi születésnapi ünnepség ürügyével csalta házába a gyerekeket, akik közül többet elkísért az anyja. A szóvivő a hírügynökségi jelentések szerint arról nem szólt, hogy a rendőrség honnan szerzett tudomást a nők és gyerekek elrablásáról. Miután Batam nem engedte be a kiérkező rendőröket, tűzharc alakult ki vele, amelyben ő és a felesége meghalt, két rendőr pedig megsebesült. A dpa hírügynökség Agarvalra hivatkozva azt közölte, hogy Batam egy gyilkossági ügy gyanúsítottjaként nem sokkal korábban került óvadék ellenében szabadlábra, a Reuters hírügynökséget viszont helyi kormányzati források úgy tájékoztatták, hogy Batamot elítélték, bebörtönözték, majd feltételesen szabadlábra helyezték – írja az MTI. Egyelőre nem tudni, mi volt a férfi célja az elrabolt nőkkel és gyerekekkel.

Putyin bölcsen hallgatott

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.01.31. 10:10

Fotó: MAXIM SHEMETOV / AFP
Netanjahu villámlátogatása Moszkvában.
Egy hétbe se telt, hogy az orosz elnök viszonozhatta az ügyvezető izraeli kormányfő vendégszeretetét. Vlagyimir Putyin a Jeruzsálemben tartott Holokauszt Világfórum egyik díszvendége volt múlt csütörtökön, most pedig a Kremlben fogadta Benjamin "Bibi" Netanjahut. A két vezető az évek során szoros kapcsolatot épített ki, és kiválóan megtanulták, hogyan simítsák el az országaik közötti ellentéteket. Rövid megbeszélésükön ezúttal is egy érzékeny téma volt napirenden: a Donald Trump által kedden, az évszázad alkujaként bemutatott palesztin-izraeli rendezési terv. Az ügyvezető izraeli miniszterelnök a kamerák előtt külön felhívta a figyelmet arra, hogy Washingtonból rögtön Moszkvába vezetett az útja, hogy kikérje az orosz elnök véleményét az elképzelésről. Vlagyimir Putyin a nyilvánosság előtt mégsem minősítette a béketervet, a Kreml pedig hivatalos csatornákon csupán annyit közölt, hogy "tovább elemzik annak tartalmát." Moszkva nem véletlenül vonakodik az állásfoglalástól. Oroszország arra törekszik, hogy betöltse azt a kiváltságos közvetítőszerepet, ami akkor üresedett meg, amikor az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosaként, magára haragítva ezzel a palesztin vezetést. Habár a Trump-féle béketerv mögé több befolyásos arab ország, köztük például Szaúd-Arábia is felsorakozott, a palesztinok ezt az elképzelést is elutasították, mondván Washington megint Izraelnek kedvez a leginkább vitatott kérdésekben. Vlagyimir Putyin hallgatása ellenére azonban gondoskodott róla, hogy Benjamin Netanjahu villámlátogatása ne legyen eredménytelen: kegyelemben részesítette, az Oroszországban hasis birtoklásért elítélt izraeli-amerikai Naamar Iszakárt. A 26 éves lány szabadon engedéséért az ügyvezető izraeli kormányfő is lobbizott, Iszakár pedig most Netanjahu különgépével térhetett haza. Putyin ezzel újabb löketet adott Bibi újraválasztási kampányának.