Sütipohárral csökkenti a műanyagszemetet egy légitársaság

Publikálás dátuma
2020.02.01. 11:11

Fotó: Facebook/Air New Zealand
A komposztálható poharak után vaníliás biscottiból készült csészékkel próbálja csökkenteni a műanyagszemetet az Air New Zealand.
Kísérleti jelleggel részben ehető poharakba töltik a kávét az új-zélandi légitársaság járatain. A fogyasztható csészéket vanília ízesítésű biscottiból, azaz kemény süteményből készíti egy helyi cég. Mint állítják, a pohár tökéletesen zár, nem olvad, ezért a forró ital nem folyik ki belőlük – írta még korábban a BBC alapján a G7.
Évente nyolcmillió pohár kávét szolgálnak fel a légitársaság járatain, a vállalat egy ideje már dolgozik azon, hogy ebből minél kevesebb végezze szemétként. Nemrég papírból és kukoricából készült, komposztálható poharakra álltak át, a gépek fedélzetén és a légitársaság váróiban is ezeket használják. Részben ezeket válthatja le az ehető verzió. Az utasok állítólag lelkesen fogadták az újítást, amelyet desszertes tálként is használnak.
A közösségi médiában azért nem fogadta mindenki örömmel az újítást. Főleg az ételallergiások kritizálták, hiszen a sütemény glutént, tejszármazékot és dióféléket is tartalmaz. A légitársaság válaszában azt közölte, használatban maradnak a komposztálható poharak is. A kommentelők azzal is vádolták a légitársaságot, hogy ez csupán marketingfogás, hogy elfedje a repülés környezetszennyező hatását.
Szerző

Ott láttak elefántot, ahol évek óta nem

Publikálás dátuma
2020.01.31. 15:57

Fotó: Mauro Grigollo/Cultura Creative / AFP
A szakértők szerint az orvvadászat miatt a korábban nagyon megfogyatkozott elefántpopuláció kezdi nagyobb biztonságban érezni magát a kelet-szenegáli Niokolo Koba nemzeti parkban.
A 35-45 éves hím elefántot január közepén látták a Dakartól több mint 600 kilométerre fekvő nemzeti parkban. A Panthera nemzetközi állatvédő szervezet nyugat- és közép-afrikai igazgatója, Philipp Henschel szerdán számolt be róla, hogy a parkban éppen bivalyokat figyeltek meg, amikor hirtelen megjelent egy elefánt. "Percekig maradt az út melletti nyílt terepen, majd csöndesen továbbment" - mesélte az igazgató.  A szakemberek a park egy dombos, nehezen megközelíthető részén pillantották meg az elefántot, az Assirik-hegy szomszédságában, ahol a Szenegálban még megmaradt elefántok menedéket találtak.
Az 1980-as években még száz elefánt élt a régióban, de számuk az orvvadászat, a súlyosbodó aszályok és az élőhelyüket elhódító mezőgazdasági területek növekedése miatt megtizedelődött - idézte fel Bouncar Ndiaye, a szenegáli nemzeti parkok igazgatója. Hozzátette, hogy az utóbbi években számos nyom - lábnyom, ételmaradék, ürülék és automata kamerák felvétele - utalt arra, hogy a 9000 négyzetkilométeres Niokolo Koba parkban megerősödött az elefántpopuláció, új elefántok jelentek meg, köztük nőstények és fiatal példányok is.
"Az utóbbi három-négy évben azonban ez volt az első alkalom, hogy egy elefánt ilyen közel merészkedett félelem nélkül. Meg tudtuk közelíteni világos nappal, ami arra utal, hogy kezdik magukat biztonságban érezni, mivel korábban nagyon idegesen viselkedtek, változtattak szokásaikon, és csak éjszaka mozogtak" - mutatott rá Jacques Gomis, a szavannás rezervátum vezetője.
Szerző

Egyre melegebb lesz: öt éven belül megdőlhet a 2016-os rekord

Publikálás dátuma
2020.01.31. 11:54

Fotó: SAM PANTHAKY / AFP
A globális felmelegedés már 2024-ig elérheti a másfél Celsius-fokot és a következő öt év lehet a legmelegebb a Földön a brit meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint.
Rendszeres tízéves előrejelzésükben a Met Office kutatói azzal számolnak, hogy 2020-24 között minden évben az átlaghőmérséklet 1,06-1,62 Celsius-fokkal magasabb lehet az eddiginél, és ebben az időszakban valószínűleg megdől az éves átlaghőmérséklet-rekord, amely 2016-ban született.
„Az ötéves előrejelzés legutóbbi adatai azt jelzik, hogy folytatódni fog a felmelegedés, összhangban az üvegházhatású gázkibocsátás magas szintjével” – mondta Doug Smith az előrejelzés bemutatásakor. „Vannak ugyan bizonytalanságok, de a világ legtöbb térségében várhatóan melegebb lesz, és az előrejelzési minták azt mutatják, hogy különösen Észak-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában lesz melegebb” – tette hozzá.
A tízéves előrejelzés szerint az ötéves átlaghőmérséklet 1,15-1,46 Celsius-fokkal fogja meghaladni az iparosodás kora előtti szintet. Összehasonlításul, 2015-19-ben az átlaghőmérséklet 1,09 Celsius-fokkal haladta meg ezt a szintet.
A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezményben a részt vevő országok arra kötelezték magukat, hogy 2100-ig 2 Celsius-fok alatt, ideális esetben 1,5 Celsius-fokon tartják az átlaghőmérséklet-növekedést az iparosodás kora előtthöz képest. Utóbbi esetében az üvegházhatású gázkibocsátás jóval drasztikusabb csökkentésére van szükség, az ENSZ adatai szerint évi 7,6 százalékos csökkentést kellene elérni 2030-ig.
A Met Office előrejelzése szerint mintegy 10 százalék esély van arra, hogy 2020-24 között valamelyik évben a felmelegedés meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot. „Egy ilyen 1,5 Celsius-fokos átmeneti meghaladás még nem jelenti a párizsi klímaegyezmény megsértését” – magyarázta Stephen Belcher, a meteorológiai szolgálat vezető tudósa.
Szerző