Mackófarsang van az Állatkertben

Publikálás dátuma
2020.01.31. 09:37

Fotó: Jani Martin / Népszava
A vasárnapig tartó eseményre a jelmezben vagy játékmackóval érkező gyerekek 200 forintért mehetnek be.
A négy napon át tartó rendezvény első két napján elsősorban az óvodás- és iskoláscsoportokat, hétvégén pedig a családokat várják. A sokféle látnivaló és esemény között lesz jegesmedve, barnamedve, kispanda, azaz vörös macskamedve, ormányosmedve, sőt pingvin és fóka látványetetés, ismeretterjesztő programok, játékos macikvíz, kiflisütés, farsangi báb és álarc készítés, sőt az Állatkertben zajló vadállatmentő munkával is meg lehet majd ismerkedni – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében.
Hétvégén bábelőadás, mesekoncert, „macipofi-festés”, mézkóstoló, kürtőskalács készítés, „mackóügyi” ismeretterjesztő kuckó, rovarász bemutató teszi teljessé a kínálatot, és bemutatkoznak a Semmelweis Egyetem „mackódoktorai” is. Szombaton és vasárnap 13 órától indul a télűző jelmezes felvonulás, vasárnap 10 órakor pedig az is kiderül, meglátja-e a medve az árnyékát. A mackófarsang részletes programja itt található. A jelmezben, vagy játékmackójukkal érkező 14 éven aluli gyerekek ezen a négy napon 200 forintért látogathatják meg a kertet.
Frissítve: 2020.01.31. 12:16

Már láthatóak a Berlinben született, virgonc pandakölykök

Publikálás dátuma
2020.01.30. 12:08
First excursion of the Berlin Panda twins
Fotó: Gregor Fischer/dpa Picture-Alliance / AFP
Mocorogtak és csúszkáltak a bemutatón az első Németországban született óriáspandák.
A két öt hónapos, virgonc bocsot, Meng Hsziangot (áhított álom) és Meng Jüant (valóra vált álom) szerdán mutatták be a sajtónak. A tízkilós hím kölykök nagyon elevennek mutatkoztak, szünet nélkül csúszkáltak és tébláboltak, miközben anyjuk, Meng Meng a legteljesebb nyugalomban majszolt egy bambuszágat a sarokban.
Az anyaállat augusztus 31-én hozta világra a kölyköket, amelyek ezzel az első Németországban született óriáspandák lettek. A hatéves nőstényt mesterségesen termékenyítették meg áprilisban, hogy növeljék a fogamzás esélyét a rövid termékeny időszak alatt.
A gondozóik által Pitnek és Paule-nak becézett ikrek apja a nyolcéves Csiao Csing, mindkét állatot 2017-ben adta kölcsön Kína a berlini állatparknak, amely több mint 9 millió eurót (2,9 milliárd forint) költött egy minden igényt kielégítő pandaház építésére.
A berlini állatkert évi egymillió dollárt fizet Kínának az óriáspandákért. A német fővárosban született utódok is Kína tulajdonát képezik, körülbelül négyéves korukban, amikor már anyjuk nélkül is jól elvannak, Kínába viszik őket.
Andreas Knieriem, az állatkert igazgatója elmondta, hogy nagyon elégedett a pandabocsok fejlődésével. A kölyök egészségesek, kíváncsiak a világra, követik anyjukat, és alig várták, hogy kikerüljenek a zárt helyiségből, ahol eddigi életüket töltötték. A legnehezebb az első hónap volt, amikor különös gondossággal kellett eljárni a kívülről származó fertőzésveszély miatt – tette hozzá az igazgató.
Az állatkert látogatóözönre számít csütörtökön, az első napon, amikor egy üvegfalon át a látogatók is megtekinthetik a pandakölyköket, ezért extra pénztárakat nyitnak és megerősítik a biztonsági intézkedéseket a pandaház körül.
Szerző

Vietnámi mohabéka szaporodott a debreceni állatkertben

Publikálás dátuma
2020.01.30. 08:57

Fotó: Clement Carbillet/Biosphoto / AFP
Egyedülálló tenyésztési siker, hogy egy pete ebihalként fejlődik, a szakemberek remélik, hogy néhány hónap múlva végtagokat is növeszt.
Tavaly júniusban három vietnámi mohabéka érkezett a debreceni állatkertbe, bő fél év elteltével a gondozók három petét fedeztek fel viváriumukban. Közülük egy termékenynek bizonyult, és immár ebihalként fejlődik a kulisszák mögött. A körömnyi állat szépen cseperedik, és remélhetőleg néhány hónap múlva végtagokat is növeszt, majd végül csatlakozik társaihoz a pálmaházban – mondta el az intézmény vezetője. Nagy Gergely Sándor hozzátette, a vietnámi mohabékák emberi gondozásban igen nehezen szaporíthatók, Magyarországon nem volt még rá példa.

Álcázza magát

A vietnámi mohabéka (Theloderma corticale) a Vietnám és Laosz északi, illetve Kína velük szomszédos részén fekvő esőerdőkben őshonos. Félvízi fajként barlangokban és sziklahasadékokban él. Bőre – mintázatának és apró kitüremkedéseinek köszönhetően – mohos kőfelületre emlékeztet, így az állat könnyedén beleolvad környezetébe.
Mivel vadon élő populációi fogyatkozóban vannak az élőhelypusztulás és az illegális befogások miatt, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján – közölte Nagy Gergely Sándor.
Szerző