Már el is ítélték a kedd hajnali röszkei határáttörőket

Publikálás dátuma
2020.01.30. 17:50

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Egy év letöltendő börtönt kapott első fokon a négy vádlott.
Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt a négy férfit, aki kedden hajnalban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére. A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat négy évre kiutasították Magyarország területéről. A közelben elfogtak egy magát algériai állampolgárnak valló férfi is, aki négy társával a tömegtől függetlenül a kerítésre egy pallót helyezve mászott át magyar területre, őt határzár tiltott átlépésének bűntettében mondták ki bűnösnek, tíz hónap börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, négy év kiutasítás mellett.
Szerző

Francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat, két hét karantén vár rájuk itthon

Publikálás dátuma
2020.01.30. 16:04

Fotó: Béres Márton / Népszava
Nyolcan vannak, péntek hajnalban indul értük gép.
Francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat, az őket szállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Menczer Tamás kiemelte: jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Ők mind jól vannak, nem betegedtek meg, és közülük heten szeretnék elhagyni Kínát - közölte. Kifejtette: a több lehetőség közül most azt tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a magyar állampolgárokat az a francia repülőgép hozhatja el, amely péntek hajnalban indul Kínába. A magyarok szombaton érkezhetnek meg Marseille közelébe, ahonnan Magyarországra hozzák és a budapesti Szent László Kórházban két hétig megfigyelés alatt tartják őket - mondta.
Szerző
Témák
koronavírus

Fénymásolt ajánlóív és Kubatov-lista került elő az egri polgármesteri hivatalban

Publikálás dátuma
2020.01.30. 14:35
Orbán Viktor Nyitrai Zsoltnak segít kampányolni 2018-ban
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Mirkóczki Ádám polgármester lemondásra szólította fel a fideszeseket, miután a kormánypárti képviselő, Nyitrai kampányához köthetőek a szerinte börtönbüntetést érő papírok.
Fénymásolt ajánlóívek és feltételezett "Kubatov-listák" kerültek elő az egri polgármesteri hivatal egyik alpolgármesteri irodájának szekrényéből - írja az Egri ügyek. A listákról közzétett képek alapján azok egri választópolgárokat sorolnak névvel, lakcímmel, emellett egy 7-es skálán értékelik pártos aktivitásukat is. Ha ez valóban a hírhedt, Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóról elnevezett lista, akkor a 7-essel jelöltek a legértékesebbek a Fidesznek. A papírokon szereplő nevek mellett pipák jelzik, hogy a listákat használták is. Más képeken olyan adatlapok láthatóak, amin az ugyancsak névvel, lakcímmel sorolt egriek mellé látszólag pártpreferenciájukat, szavazási hajlandóságukat tüntették fel, továbbá, hogy aláírtak-e vagy sem, esetleg be sem engedték az aktivistákat. A fentiek mellett olyan dokumentum is előkerült, ami állítólag az aktivisták aláírásgyűjtéseit összegzi. Hogy az egész dokumentum-köteg a Fideszhez tartozik, azt már csak az is sejteti, hogy a kormánypárti vezetés melletti érvelőkártyák is vannak köztük. Ennél is valószínűbbé teszi a kapcsolatot az, hogy
a fideszes parlamenti képviselő, Nyitrai Zsolt 2014-es választási ajánlóíveinek fénymásolt példányai is előkerültek. Sorszámmal és hivatalos pecséttel.

Mirkóczki Ádám polgármester példátlan botránynak nevezte csütörtöki, napirend előtti felszólalásában azt, ami lelepleződött. A papírok léte szerinte kimeríti a választási eljárások rendjéről szóló törvény megsértését, 1-3 év szabadságvesztés is járhat érte.
A Fidesz listázta Eger lakosságát, csalással szerezte mandátumait

- jelentette ki Mirkóczki. Még ma hivatalos feljelentést fognak tenni - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Btk. még az üres ajánlóívek lefénymásolását is bünteti, nem hogy a kitöltöttekét. "Önök jogosulatlanul, méltatlanul és teljesen törvénytelenül jártak el a választási kampányokban" - fogalmazott a polgármester, aki szerint a fideszes képviselőknek le kell mondania.
Kerestük a dokumentumok keletkezésének idején a polgármesteri posztot betöltő fideszes Habis Lászlót, illetve a körzet országgyűlési képviselőjét, Nyitrai Zsoltot is, de nem válaszoltak kérdésünkre. Oroján Sándor, az egri önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője - Nyitrai Zsolt jobbkeze – lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: visszautasítja Mirkóczki Ádám vádjait és feljelenti őt.
Szerző
Frissítve: 2020.01.30. 20:16