Előfizetés

Gyorsított eljárással állítják bíróság elé a röszkei átkelőnél elfogottakat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.30. 11:23

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Bűnösségük kérdésében a Szegedi Járásbíróság dönt.
A Szegedi Járási Ügyészség csütörtökön gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítja azt az öt férfit, akik kedd reggelre virradóra próbáltak meg átjutni a lezárt röszkei közúti határátkelőhelyen. Az ügyészség közleményében az áll: a vádfeljegyzés szerint a Röszke-Horgos határátkelőhelyen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, a határátkelő lezárt kapuja melletti forgalomelterelő betonkorlát mintegy 1,9 méter magas kerítésénél, legalább 50 fős tömeg gyülekezett annak érdekében, hogy Szerbia területéről Magyarország területére lépjen. „A tömeg elején lévő személyek a kerítésre felmásztak, azt rángatni kezdték, majd lenyomták, különböző szövegeket kiabálva, skandálva, majd a határkerítés magyar oldalán álló őröknek a »F*ck you magyarski« kifejezést ordibálták. A tömeg egyes tagjai a határzár részét képező kerítést a forgalomelterelő korlátra felállva letaposták, majd a folyamatosan skandáló tömeg a letaposott kerítésen keresztül Magyarország területére lépett és futva az ország belseje felé indult” – fogalmaznak. A közlemény szerint a határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök ezt látva „Stop” kiáltásokkal próbálták a feléjük tartó tömeget feltartóztatni, majd testi épségüket féltve hátrálni kényszerültek, illetőleg az irányítási központtól segítséget kértek. A tömeg a felszólítások ellenére folyamatosan skandálva tovább haladt az ország belseje felé, amikor is a biztonsági őrök egyike a szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le a felé továbbhaladó, zavargó tömeg megállítása érdekében. A lövés leadása után a tömeg tovább haladt a biztonsági őrök irányába, az őrök egyikét már mintegy 5-6 méterre megközelítették, és mivel továbbra is fenyegető jelleggel kiabáltak, ezért újabb két figyelmeztető lövést adtak el. A többszöri lövés hatására és az időközben helyszínre érkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult és Szerbiába futott. A cselekménnyel összefüggésben a Magyarország területére jogosulatlanul belépők közül négy főt állítanak elő, akik közül ketten magukat szír, míg ketten palesztin állampolgárnak vallották. Előállítottak egy magát algériai állampolgárnak valló férfi is, aki a cselekményekkel egy időben a szerb-magyar államhatáron felállított határzárként szolgáló kerítést, Röszke térségében, a tömegtől függetlenül, négy, az eljárás során ismeretlenül maradt társával, átlépte úgy, hogy a kerítésre egy pallót helyeztek, majd azon átmászva jogosulatlanul Magyarország területére beléptek. A két szír, illetőleg két palesztin állampolgárságú férfit az ügyészség tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg a tőlük függetlenül jogosulatlanul Magyarország területére jutó algériai férfit határzár tiltott átlépésének bűntette miatt állítja a mai napon bíróság elé. A Szegedi Járásbíróság a bíróság elé állítás keretében tartott tárgyaláson dönt a vádlottak bűnösségének kérdésében – írják a közleményben.  

Nyaralásból tért haza a budapesti számlagyár vezetője, a reptéren fogták el (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.30. 10:00

Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
A bűnbanda irányítói luxuskörülmények között éltek, a házkutatásokon milliós órák, ékszerek kerültek elő a háromszintes ingatlanból és a számlagyár irodájából. A házhoz, amit egyedileg gyártott Zsolnay porcelánbetétek díszítettek, hatalmas úszómedence és egy többmilliós bár is tartozott.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) országos akcióban számolt fel egy több mint ötven fiktív céget mozgató fővárosi számlagyárat. A költségvetésnek csaknem négymilliárd forint kárt okozó bűnszervezet vezetőit – nyaralásból hazatérve – a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kapták el a nyomozók – közölte a NAV a Facebook-oldalán. Mint írták, a több tucat, strómanok vezette, láncolatba szervezett budapesti céget azért hozták létre, hogy valós teljesítés nélküli számlákat állítson ki vevőinek, akik így fizetendő áfájukat csökkenteni tudták. A számlagyár ügyfelei a fiktív szolgáltatások ellenértékét egyszerűen átutaltak a bukó cégeknek, majd némi jutalék fejében visszakapták pénzüket. Ezzel a módszerrel a bűnszervezet összesen négymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. A bűnbanda irányítói luxuskörülmények között éltek, a házkutatásokon milliós órák, ékszerek kerültek elő a háromszintes ingatlanból és a számlagyár irodájából. A házhoz, amit egyedileg gyártott Zsolnay porcelánbetétek díszítettek, hatalmas úszómedence és egy többmilliós bár is tartozott. A NAV nyomozói az országos akcióban egyszerre 90 helyen tartottak házkutatást, összesen 28 személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként. Az okozott kár megtérítésére ingatlanokat, ékszereket, bankszámlákat zároltak több mint 600 millió forint értékben. A nyomozóknak segítő Cappy, a bankjegykereső kutya jelentős mennyiségű készpénzt is talált. A bűnszervezet irányítója épp külföldi nyaralásából tért vissza, őt a reptéren, a másik két gyanúsítottat Budapesten vették őrizetbe. A bíróság elrendelte letartóztatásukat, 25 évet is kaphatnak.

Hableány-katasztrófa: őrizetbe vették a másik Viking-hajó kapitányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.29. 18:52
A 2019. május 29-én, fedélzetén 35 emberrel Dunába süllyeszttett Hableány kiemelése
Fotó: Népszava
A rendőrök le is tartóztatnák a harmincöt rendbeli segítségnyújtással gyanúsított ukrán férfit, de a vádhatóság szerint elég, ha havonta megjelenik a kapitányságon.
Gyanúsítottként hallgatta ki, majd őrizetbe vette a rendőrség a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajót követő hajó, a Viking Idun ukrán kapitányát, aki önként jelent meg a hatóságnál. A Budapesti Rendőr-főkapitányság harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának gyanújával nyomoz a férfi ellen – mint arról korábban a Népszava is írt, a Viking Idun a tragédiát okozó Viking Sigyn nyomában haladt, de az ütközés ellenére sem lassított vagy állt meg, pedig a kapitány már tudhatta, hogy a környezetében baleset történhetett. A rendőrség nyomozó bírónál már indítványozta az ukrán férfi letartóztatásának elrendelését is, az ügyet vizsgáló Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség szerint azonban elég az enyhébb kényszerintézkedés. 
Az ügyészségek figyelembe vették a férfi együttműködő készségét, és letartóztatás helyett elégségesnek látják a bűnügyi felügyeletet – valamint azt, ha a gyanúsított minden hónapban jelentkezik az V. kerületi Rendőrkapitányságon. Hogy a nyomozó bíró a vádhatóság vagy a rendőrség kérését veszi figyelembe, az majd január 30-án, csütörtökön dől el. A Viking Sigyn szintén ukrán kapitányát korábban letartóztatták, január 20.  után azonban elhagyhatta a börtönt, azóta bűnügyi felügyeletét tölti. A 28 halálos áldozattal járó Hableány-katasztrófáról írt cikkeinket ide kattintva olvashatja el.