Elvehetik az óvodákat az önkormányzatoktól

Publikálás dátuma
2020.01.30. 10:37

Fotó: Shutterstock
A kormány nem tett le arról, hogy tovább szalámizza a pedagógustársadalmat – tudta meg a Magyar Narancs.
Az 2019-es helyhatósági választások előtt már felmerült, hogy a kormány elvenné az ökormányzatoktól az óvodákat, és a portál most úgy értesült, hogy a kabinet tovább sem tett le erről a tervéről. „Ehhez csak a jogalkotói akarat kell, minden további nélkül megvalósítható” – mondta a Magyar Narancsnak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Felmerül a kérdés, hogy milyen intézményes rendszerben működhetnének tovább az óvodák: a szakember szerint meglenne a helyük, ugyanis úgy értesült, a Belügyminisztérium oktatási osztályát kibővítették. „Egyszer már fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, akkor cáfolták, hogy ilyen terveik lennének” – tette hozzá. Totyik Tamás elmondta: jelenleg a pedagógustársadalom nagyjából 150 ezer főállású munkavállalóból áll. A közelmúltban leválasztották a szakképzést, így „benne van a pakliban, hogy tovább szalámizzák” a területet, hiszen könnyebben lehetne a pedagógusokat kezelni, illetve egymással szembeállítani őket. „Ügyes taktika. A bölcsődés SNI-s gyerekek után jár pótlék, viszont az SNI-s óvodások után nem. Próbálják megosztani az egyes társadalmi és szakmai csoportokat” – mondta az alelnök. Szerinte az is elképzelhető, hogy idővel a bölcsődéket is elveszik, hiszen a kormány ki akarja üríteni az önkormányzatokat. „Intenzív tárgyalások folynak arról, hogy a vidéki kisiskolákat megszüntessék, de legalább a felső tagozatokat, mert nem tudják ellátni a feladatokat” – tette hozzá. 
Tavaly októberben lapunk arról számolt be: külön fejezetet kapnak az óvodák a készülő új Nemzeti alaptantervben (NAT), és úgy tudjuk, az erről szóló tervek több szakmai fórumon – a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalon, illetve a Köznevelési Szakértők Országos Egyesületének október 19-i keceli konferenciáján – is elhangzottak. Az óvodákról szóló fejezet elsősorban az óvoda-iskola átmenetre fókuszál majd, az Óvodai nevelés országos alapprogramját (ami az óvodáknak olyan, mint az iskoláknak a NAT) tehát nem váltja fel. Szakmai körökben ugyanakkor azt beszélik, ez az óvodák államosítása felé vezető egyik első lépés lehet, vagyis a jelenleg önkormányzati fenntartású óvodák, az iskolákhoz hasonlóan, a jövőben közvetlen állami fenntartásba kerülhetnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor cáfolta, hogy elvennék az óvodákat az önkormányzatoktól. Mint a Népszava megkeresésére írták, „nincs ilyen kérdés a minisztérium napirendjén”. A NAT-tal kapcsolatos, óvodákat érintő kérdéseinkre annyit írtak: a kormány a Nemzeti alaptantervről még nem hozott döntést.
Szerző
Frissítve: 2020.01.30. 12:21

Koronavírus: hallgatóinak üzeni az ELTE, így védekezhetnek egy járvány ellen

Publikálás dátuma
2020.01.30. 09:45
A kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni
Fotó: COLLANGES / AFP
A koronavírus kapcsán megfogalmazott ajánlások már csak az influenza-szezon miatt is fontosak és aktuálisak. A Semmelweis Egyetem (SE) eközben arra figyelmeztet: a gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben.
Körlevélben figyelmezteti munkatársait és hallgatóit az ELTE, hogy a „megbetegedések megelőzése közös érdek” - írja a 444.hu. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a koronavírus-fertőzések megelőzése kapcsán pár olyan alapvető higiéniai szabály betartására kéri az egyetemi polgárokat, ami már csak az influenza-szezon miatt is aktuális lehet:
  • kerüljék beteg emberekkel történő kontaktust, betegen ne menjenek közösségbe;
  • mossanak gyakran kezet, sőt, tömegközlekedési eszközök használatát követően, oktatási épületbe vagy szállásra betérve azonnal bő meleg szappanos vízben mossák meg a kezük mellett arcukat is;
  • koszos kézzel ne nyúljanak a szájukhoz;
  • tüsszentéshez, köhögéshez egyszer használatos zsebkendőt használjanak;
  • repülővel utazók használjanak a szájat és környékét fedő védőmaszkot.
Emellett javasolják az influenza elleni védőoltást is. Azokat pedig, akik az elmúlt napokban tértek vissza, vagy ezután érkeznek haza Kínából, különösen Hupej tartományból, arra kérik, hogy „két hétig maradjanak távol a közösségi alkalmaktól, figyeljék saját egészségi állapotukat és magas láz, légúti tünetek panasza esetén forduljanak a Dél-pesti Centrum Kórház kijelölt ellátó helyére, a Szent László Kórházba és jelezzék, hol jártak”. Az egyetem ezt igazolt távollétnek veszi.

Kérdőívet töltenek ki a Semmelweis hallgatói

A Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön a honlapján közölte: a gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben. A közlemény szerint Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak fertőzött országba. Az egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy valamelyikük hordozhatja a vírust. Ha ez felmerül, de a hallgató tünet- és panaszmentes, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem, míg egy esetleges fertőzés tüneteinek jelentkezésekor az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállíttatják a beteget. Rámutattak, hogy a betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől. Ha valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felsőlégúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban jelentkezhet. Mint írták, a koronavírus nem új jelenség, egyes fajtáit már az 1960-as években kimutatták felsőlégúti tünetektől szenvedő betegeknél, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a naphoz hasonló koronával rendelkeznek. A kórokozó hat törzse fertőzheti meg az embert. A betegség általában gyakori, és az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső- és alsólégúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi. Az új humán koronavírustörzs 2019 decemberében jelent meg Vuhanban, január 8-án azonosították. Azóta mintegy 100 ember halálát okozta. A vírusok ellen nincs gyógyszer, nem alkalmazható ellene antibiotikum, a szakemberek jelenleg az oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak - áll a közleményben. 

Védőöltözetbe bújt sofőr szállítja a gödi Samsung-gyár dolgozóit

Ugyancsak csütörtökön a 444.hu közzétett egy, a portál olvasójától érkezett képen, melyen látható, hogy egy maszkos, védőruhás sofőr szállítja a cég dolgozóit a vállalati buszon. A cég hétfőn kiadott közleményében azt ígérte, munkábaállás előtt karanténba helyezi a Kínából érkező alkalmazottait, majd megelőző orvosi vizsgálatra küldi őket. Ezen kívül fokozottan fertőtlenítik a közös helyiségeket, alkoholos fertőtlenítőket helyeztek ki, és belső oktatást tartanak a higiéniai szabályokról.

Szerző
Frissítve: 2020.01.30. 11:45

Két településen is szavazategyenlőség miatt tartanak időközi választást vasárnap

Publikálás dátuma
2020.01.30. 09:17

Fotó: Népszava
Hejőszalontán és Hidvégardón is voksolnak.
Két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. Hejőszalontán azért kell időközi választást tartani, mert a tavaly októberi önkormányzati voksoláson szavazategyenlőség alakult ki Anderkó József korábbi polgármester, valamint egyik kihívója, Szabó Gergely között. Most mindketten újra indulnak, rajtuk kívül Nótár Tibor pályázik a polgármesteri tisztségre. Mindhárman függetlenként indulnak és ők voltak a tavaly őszi önkormányzati választás polgármesterjelöltjei is. A névjegyzékben 590-en vannak. Hidvégardón szintén azért lesz időközi választás, mert ősszel szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett két jelölt között. A polgármesteri posztért most egyetlen, független jelölt, Tirpák László indul, miután a másik jelölt, Matusz János Tamás visszalépett. Tavaly mindketten 117-117 voksot kaptak. A választási névjegyzékben 468 hidvégardói lakos szerepel.