Előfizetés

Tusk dühös, de kivár

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.01.30. 06:00

Fotó: Danil Shamkin / AFP/NurPhoto
Semmi sem változik az EPP és a Fidesz viszonyában: marad a felfüggesztés és a bizonytalanság. Csak az olasz Antonio Tajani volt EP-elnök kelt a Fidesz védelmére a pártcsalád frakcióülésen – mondták forrásaink.
A Fidesz tevékenységét vizsgáló értékelő bizottság – vagyis a három „bölcs” – egységesen úgy ítélte meg, hogy Magyarországon nem történt előrehaladás az Európai Néppárt (EPP) által elvárt politikában, ezért hatályban marad a párt felfüggesztéséről hozott tavaly márciusi határozat – fejtette ki Donald Tusk, az EPP elnöke a pártcsalád európai parlamenti frakciójának szerdai ülésén. A politikus közölte: azután határozott így, hogy egyeztetett a tagpártok és az EP-ben dolgozó nemzeti delegációk vezetőivel. „A konzultációk folytatódnak” – tette hozzá. A zárt frakcióülésen Tusk olykor indulatosan, máskor szenvedélyesen beszélt a Fidesz és az EPP kapcsolatairól, a kereszténydemokrata értékekről továbbá az Orbán Viktorhoz fűződő viszonyáról. „Nem vagyok hajlandó megalkuvásra az európai értékekkel kapcsolatban. Ha a jogállam, a demokrácia és az emberi jogok baloldali értékek, akkor baloldali vagyok!” – jelentette ki forrásaink szerint. 
Donald Tusk szomorúsággal jegyezte meg, hogy csalódott Orbán Viktorban, akit a barátjának nevezett. Mint mondta, az EPP az értékek és a hűség pártja, ezért különösen feldúlta a hír, hogy a jövő hét elején a magyar pártelnök-kormányfő szélsőséges politikusok, többek között az olasz Matteo Salvini, a francia Marion Maréchal és a lengyel kormánypárthoz tartozó Richard Legutko társaságában fog előadni egy római rendezvényen. „Ez az a mód, ahogy viselkednünk kell egymással?” – tette fel a szónoki kérdést. Informátoraink szerint a témához sokan hozzászóltak. Közülük egyes egyedül az olasz Antonio Tajani volt EP-elnök kelt a Fidesz védelmére, mégpedig egy XVI. Benedek pápától vett idézettel. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy az EPP nem halogathatja a végtelenségig a döntést a Fidesz tagságáról. A vitában nem kértek szót a német és a francia EP-képviselők sem. A fideszes Szájer József szabályos kirohanást intézett az EPP ellen, amit frakciótársai meghökkenéssel fogadtak – tájékoztattak az ülésen jelenlévők. Szájer szidta Jean-Claude Juncker volt európai bizottsági elnököt, aki szerinte rögeszmésen vonzódik a marxizmushoz. Kritizálta a Néppártot, amiért civil szervezetek és külföldi erők befolyása alá került. „Ha önök kedvelnek minket, akkor kedvelniük kell Orbán Viktort is!” – válaszolta azokra a megjegyzésekre, amelyekben a hozzászólók méltatták a fideszes EP-képviselők munkáját és lojalitását a frakcióhoz. Donald Tusk bejelentése arról árulkodik, hogy az Európai Néppárt nem tud dűlőre jutni a Fidesz tagságáról. „Semmi sem változik, mivel semmi sem változott Budapesten” – jellemezte a helyzetet egy frakcióhoz közelálló illetékes, aki elkeserítőnek nevezte, hogy Donald Tusk, aki az európai kereszténydemokrácia egyik legnyíltabb és legodaadóbb védelmezője, képtelen volt maga mögé állítani a pártcsaládot.

Nem kell új döntés

Mivel a Fideszt meghatározatlan időre függesztették fel az Európai Néppártban, Donald Tusk mostani bejelentése nyomán nincs szükség újabb testületi állásfoglalásra ahhoz, hogy minden maradjon a régiben. Az EPP hétfőn összeülő politikai gyűlése, választmánya ezért nem tűzi napirendre a magyar párt tagságának a kérdését, tette világossá az elnök.

Napsütés, de hózápor is vár ránk csütörtökön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.29. 21:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Délelőtt még derült időre számíthatunk, aztán fokozatosan beborul az ég, feltámad a szél is.
Változékony időjárást ígér január 30-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat: előrejelzésük szerint a csütörtökre virradó éjszaka első felében ismét sok lesz a felhő, majd hajnalra, reggelre nagy területen kiderül az ég. Elszórtan továbbra is valószínű hózápor, zápor. Élénk, helyenként erős lesz a nyugati, északnyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul. 
A délelőtti órákig nagyrészt napos időre van kilátás, majd növekszik a felhőzet. A legtöbb napsütésre a Dél-Dunántúlon, a legkevesebbre a északkeleti, keleti vidékeken. Elszórtan valószínű zápor, hózápor. Gyakran lesz élénk, helyenként erős a nyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között várható. 

Öt zöldség közül sorsolják a Bocuse d'Or magyar döntőjének alapanyagát

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.29. 18:43

Fotó: Shutterstock
A barna csiperkegomba, a csicsóka, a karfiol, a káposzta vagy a cékla lesz az egy hét múlva rendezett Bocuse d'Or magyar döntő kötelező alapanyaga - közölték a szervezők.
A magyarországi döntőt február 5-én rendezik meg a Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és HoRaCe szakkiállítás keretében Budapesten. A verseny győztese képviseli az országot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban – mondta Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a Sirha Budapest elnöke.
A megmérettetést megelőző napon a Bocuse d'Or hazai döntősei a METRO csaknem ezer négyzetméteres standjának piacáról válogatják össze versenyfogásaikhoz a friss alapanyagokat, és akkor sorsolják ki azt is, hogy a sajtótájékoztatón bemutatott öt zöldség közül melyiket kell kötelezően használniuk a verseny során.
A Bocuse d'Or versenyek két témája közül a hús idén a fürj és a kacsamáj, a másik téma pedig a hal, amely a budapesti versenyen a pisztráng lesz. Az egyes témákhoz választott élelmiszerek Tallinnban még változhatnak – tette hozzá Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.
A haltéma adja a meleg előételt, amelynek kötelező elemei Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és a kisorsolt zöldség. Az ételhez minimum 3 köretelemet és 1 mártást kell készíteni. A meleg főfogás a hústéma, amelyhez 7 db fürjet, májjal és szívvel együtt és 2 db kacsamájat kell felhasználni, amelyhez három köretet kell készíteni, ebből az egyik fürjtojást, a másik kettő pedig csak zöldségeket, magokat, gabonákat tartalmazhat. Mindehhez egy üveg vörösbor felhasználásával két szószt vagy mártást kell készíteni – olvasható a Világevő blogon.
A versenyzőknek a döntőben a helyszínen bemutatott meglepetés kosár alapanyagainak felhasználásával 180 perc alatt egy 3 fogásos menüt: hideg vagy meleg előételt, főételt körettel és desszertet kell megtervezni és elkészíteni 4 személy részére.
A Bocuse d'Or selejtezőjét jelentős előnnyel Veres István nyerte, második helyen Palágyi Eszter, a harmadikon pedig Haraszti Zsolt végzett. A verseny történetében először két olyan séf szerepel az első két helyen, aki jelenleg vagy a közelmúltban Michelin-csillagos étterem konyháját vezette. A további három továbbjutó között van Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland.