350 milliós bírságot kapott a Magyar Telekom

Publikálás dátuma
2020.01.28. 14:21
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ha ön is elhitte, hogy "maximális sebességű" internetet kap, most jelentkezhet a kompenzációért.
350 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), az összeg azonban csökkenthető a fogyasztóknak nyújtott kompenzációval. A Magyar Telekom közölte, hogy a döntést jogorvoslattal nem támadta meg, a megállapított jogsértést azonban nem ismeri el, ügyfelei érdekeit szem előtt tartva pedig az eljárásban felajánlásokat tett az érintett fogyasztók kompenzálására.
A GVH szerint a Magyar Telekom 2018. február 1. és 2018. március 31. között megtévesztette a fogyasztókat a "Most generáció" kampányban alkalmazott, maximális sebességű hálózatra utaló állításával. A maximális sebesség kifejezéssel ugyanis
azt sugallta, hogy a fogyasztóknak a lehető legnagyobb sebességet biztosítja hálózatán, miközben azt valójában csak egy szűkebb előfizetői kör érhette el.

A hivatal szerint a fogyasztók a reklámok alapján nem tudhatták, hogy csak egy általános, szubjektíven értelmezendő ígérettel van dolguk, és megalapozottan gondolhattak arra, hogy tényleg a technikailag lehetséges leggyorsabb internetezés kapják a pénzükért.
A versenyhatóság döntésében először alkalmazott lépcsős, feltételes bírság-meghatározást: a vállalkozásnak nem kell megfizetnie a teljes bírságot, ha kompenzálja előfizetőit. A cég így azt vállalta, hogy
  • határozott időtartamú, hűségnyilatkozatos szerződését határozatlan idejűre módosítja azokkal az internet előfizetőkkel, akikkel a kifogásolt kampány alatt, vagy az azt követő két hónapban szerződtek; és hogy
  • az érintett mobilinternet előfizetői körnek 3 gigabyte extra adatmennyiséget is biztosít.
A többlépcsős bírságolásnál a visszaeső vállalkozásnak mindenképpen be kell fizetnie 100 millió forintot, de ha a fenti vállalások teljesítését idejében és megfelelően igazolja, akkor nem kell megfizetnie a bírság további 100, illetve 150 milliós részletét - közölte a GVH.
Az érintett előfizetőket a Magyar Telekom számlalevélben és SMS-ben tájékoztatja a kompenzációról és annak további részleteiről.

Nem változott az alapkamat

Publikálás dátuma
2020.01.28. 14:16

Fotó: Népszava
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón kedden.
Elemzők nem vártak változást kedden a monetáris kondíciókban. Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg „finomhangolási üzemmódban” működik a magyar monetáris és költségvetési politika, ami arra vall, hogy egyik területen sem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll. 
Szerző
Témák
alapkamat MNB

Fizetni lehet chaten és hamarosan a bankokat kihagyva is

Publikálás dátuma
2020.01.28. 12:22

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Van a világnak olyan része, ahol csak sms-ben lehet elektronikusan fizetni, de egyre több egyszerű, gyors és biztonságos pénzkezelési megoldás lát napvilágot.
A pénz mint fizetőeszköz már az egészen korai civilizációkban is jelen volt. Az európai-közel-keleti kultúrában hamar a nemesfémek töltötték be a pénz szerepét, a 19. században pedig megjelentek az első bankjegyek. A fejlődésnek pedig megállíthatatlan, és bár míg évszázadokig alig volt változás a területen, az elmúlt évtizedekben felgyorsult a fizetőeszközök innovációja.

Van élet a bankjegyeken túl

A készpénztől való elszakadás első lépése a mai értelemben vett hitelkártya 1958-as megjelenése volt, az első bankkártyát pedig 20 évvel később vették használatba. Idővel a kártyás fizetés is egyre biztonságosabb és gyorsabb lett a mágneses szalagnak, majd a 2015-től nemzetközi szabvánnyá vált chiptechnológiának köszönhetően, amely a paypass fizetést is lehetővé tette. Ma pedig már akár a telefonunkon is tárolhatjuk a bankkártyánk, hitelkártyánk adatait és fizethetünk, akár az óránkkal is. 

Sms-sel Afrikában

Míg nyugaton elsősorban a kártyához kötött elektronikus fizetési módok terjedtek el, addig Ázsiában és a fejlődő országokban egészen mást részesítenek előnyben. A nálunk főleg a parkolás kiegyenlítésére használt rendszer máshol szinte az egyetlen megoldás az elektronikus fizetésre. Afrikában bankkártyával nem, sms-sel azonban bárhol vásárolhatunk. Kenya nemcsak Afrikában, hanem világszerte is úttörője volt az sms-fizetésnek. A 2007-ben indult mobil pénznek 2014 februárjában már több mint 16 millió felhasználója volt az országban. A szolgáltatás az elmúlt években már több mint 12 afrikai országban megjelent és a fejlődő országok fő fizetési formájává vált. De elérhető Albániától Indiáig számos államban, sőt több kelet-európai országban, például Romániában is. 

Kenyeret chaten

Míg Európában a kártyás fizetés fejlesztésével voltak elfoglalva, addig a kínai piacot egy teljesen új fizetési mód tarolta le. Az ázsiai országban rengeteg aktív felhasználója van az AliPay-nek, a 2011-ben létrejött WeChat közösségi média platform pedig ma már mindenre jó. Az üzenetküldés mellett képeket és videókat lehet megosztani, zenét lehet hallgatni, de a felhasználói pénzt is küldhetnek az ismerőseiknek, számlákat fizethetnek, jótékonykodhatnak, ételt és Ubert is rendelhetnek vele. Szinte mindenki, még a legszerényebb körülmények között élők is, ezt a rendszert használják a bevételeik és a kiadásaik kezelésére és a mindennapi fizetésre. Az egyszerűen, QR-kód alapon működő és megbízhatónak tartott rendszernek így aztán közel 1 milliárd regisztrált felhasználója van. 

Aranytartalékot növelve

2020-ban egy magyar fejlesztés teszi elérhetővé a jövő fizetőrendszerét, amely nemcsak innovatív, de lehetővé teszi a pénzügyek feletti teljes ellenőrzést, megbízható, egyszerű és olcsó is. A pár hónapon belül elinduló BlockBenPay egy mobilalkalmazás használatával - a bankokat kihagyva – QR-kód segítségével biztosít lehetőséget az azonnali fizetésre. Különlegessége, hogy a bevételeinket és a kiadásainkat egy aranyalapú rendszeren kezelhetjük, amely megvéd a szélsőséges árfolyam-ingadozásoktól, sőt még azt is lehetővé teszi, hogy a vásárlások utáni visszatérítésnek köszönhetően az aranytartalékainkat is növeljük. 
Szerző