Színházjegy jár a környezetbarát közlekedőknek Bécsben

Publikálás dátuma
2020.01.28. 09:45
Utasok a bécsi metrón
Fotó: Oscar Gonzalez / AFP/NurPhoto
Új mobilalkalmazást mutatott be a bécsi önkormányzat hétfőn, amely felismeri és "kulturális zsetonra" váltja a közlekedési módokat.
Minden megtett 20 kilométernyi út szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása "kulturális zsetonra" jogosítja fel a járművét otthon hagyó autóst. A zsetonokat a programhoz csatlakozó négy kulturális intézménybe - egy-egy múzeumba, kiállítóterembe, koncertterembe és színházba - szóló jegyre lehet beváltani.
Christina Hubin programvezető szerint ha valaki átlag 15 napon keresztül a tömegközlekedést használja munkába járáshoz, hozzájuthat egy ingyen belépőjegyhez. 
"Kulturális élménnyel szeretnénk jutalmazni a CO2-kibocsátás csökkentését"

- mondta a sajtótájékoztatón Peter Hanke, a városi közgyűlés digitális területtel foglalkozó képviselője.

A féléves tesztidőszak február 26-án kezdődik mintegy ezer felhasználóval. Ha eredményesnek bizonyul, őszre mindenkire kiterjesztik.
Az osztrák főváros napi 1 eurós áron biztosít hatékony tömegközlekedést 1,8 millió lakosa számára, amennyiben éves bérletet váltanak. Bécsben immár több az éves metró-, busz- és villamosbérlet, mint a bejegyzett gépkocsik száma. 
A január elején hivatalba lépett konzervatív-zöld osztrák koalíciós kormány 2040-re - azaz az európai célkitűzés előtt tíz évvel - szeretne karbonsemlegessé válni.
Szerző

Teniszlabdányi szennyező anyagot nyelnek el Nagy-Britannia új buszai

Publikálás dátuma
2020.01.27. 10:40

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
A nyártól Oxford, Plymouth, Newcastle, Manchester, Crawley és Brighton utcáin közlekedő járművek tetejére szerelt légszűrő berendezés 100 nap alatt 65 gramm szennyező anyagot képes kivonni.
Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba nyártól az Egyesült Királyság több városában. A Go-Ahead közlekedési társaság buszainak tetejére légszűrő berendezéseket szereltek fel, hogy elnyeljék a káros anyagokat.
A technológiát kipróbálták a cég egyik buszán Southamptonban, és az eredmények szerint 
65 gramm – egy teniszlabda súlyú – szennyező anyagot vont ki a levegőből 100 nap alatt.

 A buszok ugyan dízellel működnek, de motorjuk Euro-6-os - közölte a cég szóvivője.
Nyártól Oxford, Plymouth, Newcastle, Manchester, Crawley és Brighton utcáin fognak járni ilyen zöldbuszok. Southamptonban pedig öt újabb buszt állítanak forgalomba. „A légszűrő rendszer minden várakozásunkat felülmúlt a környezetvédelmet illetően” – idézte David Brownt, a Go-Ahead Csoport vezetőjét a BBC News honlapja.
A Go-Ahead Csoport a szigetország egyik legnagyobb közlekedési vállalata, amely ötezer buszt működtet. A buszok tetejére szerelt légszűrő berendezéseket a Pall Aerospace vállalat fejlesztette, amely kereskedelmi és katonai repülők számára is gyárt légszűrő berendezéseket.
Szerző

Szamarat és tehenet öltek a nemzeti parkból megszökött oroszlánok Namíbiában

Publikálás dátuma
2020.01.27. 09:29

Fotó: Matthias Tödt/dpa Picture-Alliance / AFP
A hatóságok felszólították a környék gazdáit, hogy zárják el éjszakára az állataikat.
Hat oroszlán szökött meg szombat éjjel a namíbiai Etosha Nemzeti Parkból, és egy közeli faluban, Oshivelóban felfaltak egy szamarat és egy tehenet - jelentette be vasárnap a namíbiai környezetvédelmi és idegenforgalmi minisztérium.
A kormány tájékoztatása szerint lépéseket tettek a hat veszélyes ragadozó befogására, és visszaszállításukra a nemzeti parkba. A környéken élő gazdákat és közösségeket a hatóságok felszólították, hogy éjszakára zárják el az állataikat.
Hasonló esetet jelentettek a múlt héten az ország északnyugati Kunene régiójából is. A hivatalos források szerint az utóbbi években a térségben uralkodó aszály miatt elszaporodtak a vadon élő állatok és az emberek közötti incidensek.
Szerző