Rogán mint Mol-elnök?

Publikálás dátuma
2020.01.28. 07:20
Hernádi Zsolt megtartaná pozícióit
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Még ha maga Rogán Antal esetleg szívesen el is foglalná Hernádi Zsolt Mol-elnöki székét, ez bizonyosan nem lenne egy fáklyásmenet.
Rogán Antal lehet a Mol elnöke, a posztot jelenleg elfoglaló Hernádi Zsolt pedig megőrizné vezérigazgatói tisztségét - közölte péntek este "kormányzati" információkra hivatkozva a Hírklikk. Az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre sem a Mol, sem a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda nem válaszolt. Több forrásból ugyanakkor úgy értesültünk, Hernádi Zsolt nem tervez megválni pozíciójától. Igaz, a horvát igazságszolgáltatás által kiadott nemzetközi körözés, illetve bírósági ítélet miatt még évekig, vagy akár évtizedekig nem hagyhatja el kockázatmentesen - a mozgását nem korlátozó - Magyarországot. Ugyanakkor alapvetően hét éve ez a helyzet, amivel a jelek szerint a tulajdonosok és a piaci szereplők is megbékéltek és ami így nem akadályozza érdemben az olajcsoport külföldi jelenlétét. A közgyűlés Hernádi Zsolt igazgatósági tagságát két éve 2023-ig meghosszabbította. A Mol-vezetőség kifejezett baráti viszonyt ápol úgy a NER-rel, mint Orbán Viktorral. A cég igazgatóságában ül Csányi Sándor, Járai Zsigmond, Martonyi János vagy épp Parragh László, felügyelőbizottsági tag például Lánczi András vagy a nemzeti vagyonkezelő Tiborcz Istvánhoz közel álló exvezére, Szivek Norbert. A bensőséges hangulat ellenére ugyanakkor korábbi értesüléseink szerint a horvát támadások miatt már a Simicska-korszakban felmerült, hogy egy, a hatalomhoz még közelebb álló személy váltsa Hernádit. Az ilyen felvetéseket ugyanakkor eddig - hírek szerint főképp Csányi Sándor közbenjárásával - udvariasan, de rendre kisiklatták. A Mollal kapcsolatos elképzeléseit az Orbán-kormány nem a kilenc éve félezermilliárd forint közpénzből megszerzett negyednyi részesedése jogán, sokkal inkább nem hivatalos csatornákon érvényesíti. Mindemellett - amiként arra a portál cikke is utal - régóta keringő hír, hogy a nyilvánosság előtt egyre ritkábban megjelenő Rogán Antal távozhat a kormányból.
Szerző
Frissítve: 2020.01.28. 17:52

Újabb mélypont: 338,09 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.01.27. 15:44

Fotó: Shutterstock
Történelmi mélypontot ért el az euróval szemben a forint árfolyama hétfőn, délután negyed négykor egy euró 338,09 forintot ért.
A korábbi árfolyammélypont az euró múlt hét csütörtöki, 337,57 forintos jegyzése volt. A dollár jegyzése 306,50 forintig emelkedett hétfőn. A dollár legmagasabb jegyzése a tavaly október eleji 308,20 forint volt.  A svájci frank 316,56 forinton elért jegyzése öt éve, a 2015 januári 333,01 forint óta a legmagasabb. Az MNB ugyan kedden tart kamatdöntő ülést, de egészen kicsi az esélye, hogy a monetáris eszköztár elemeinek élesítésével lépni fog a forint erősítése érdekében. A forint gyengülése mellett az infláció mértéke is zavarhatja a jegybankot, hiszen decemberben már négy százalék volt a pénzromlás üteme, ám az elmúlt napokban meredeken esni kezdett az olajár, ami csökkentheti az inflációs nyomást a gazdaságon. A mai forintgyengülést "segítette" az az egész világon eluralkodó kockázatkerülési pánik, ami a kínai koronavírus-járvány miatt alakult ki a pénzpiacokon.  
Frissítve: 2020.01.27. 18:14

Több mint száz hazai cége van 12 embernek

Publikálás dátuma
2020.01.27. 14:05
Képünk illusztráció
Fotó: Mint Images / AFP/Mint Images
Magyarországon 12 magánszemélynek van több mint száz, 12 ezer magánszemélynek pedig több mint öt cégben közvetett vagy közvetlen tulajdonosi érdekeltsége – közli az Opten.
Számtalan gazdasági, jogi vagy akár szociális körülmény indokolhatja, hogy egy vállalkozó több társaságban legyen érdekelt. „Magánszemélyek törvényesen irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor mégiscsak érdekes a jelenség, amikor egy személy 5, 10 vagy akár száz vállalkozás ügyeit intézi párhuzamosan” – kezdi elemzését Pertics Richárd, az Opten elemzője. Üzletágak leválasztásával, vagy termékek, szolgáltatások fejlődésével teljesen természetes, egészséges és üzletileg is indokolt lehet az a jelenség, amikor egy vállalkozás „szaporodik”. A gyakorlatban ez sokszor új testvér- vagy leánycég létrehozásával jár. Egy vállalkozó új céget indíthat korábbi érdekeltségétő ljelentős részben függetlenül is, például, ha egy teljesen új kezdeményezéssel, új ágazatban, új befektetői körrel próbál szerencsét. Vállalkozások létrehozásának jogi vagy ügyviteli indokai is lehetnek, például, ha egy új céggel könnyebb megfelelni egyes ágazati szabályoknak vagy ügyviteli kötelezettségeknek. Egy vállalat átalakulását, szétválását pedig okozhatják akár teljesen hétköznapi jelenségek is, például, amikor egy családi vállalkozás szétválik örökösödés, vagy akár nézeteltérések miatt. A természetes céghalmozás mellett ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a jelenségről sem, amikor egy vállalkozó szürkegazdasági tevékenység keretében alapítja a társaságot, legyen az adóésszerűsítés vagy kibújás a felelősség alól. Ez a szürkegazdasági gyakorlat kétségtelenül visszaszorult valamennyire az elmúlt években. A hálózatok mélyebb elemzése azt mutatja, hogy az ilyen birodalmak között akadnak még továbbra is fertőzött, problémás csoportok. Elterjedésük indokaitól függetlenül is érdemes azonban megnézni, hogy a hazai cégtulajdonosok jellemzően hány cég felett rendelkeznek tulajdonosi befolyáson keresztül. A tulajdonosi befolyás lehet közvetlen vagy akár 8-10 elemű láncon keresztüli közvetett kapcsolat is. Jelenleg közel 12 ezer magánszemély van Magyarországon, aki közvetlen vagy közvetett tulajdonosi kapcsolaton keresztül több mint 5 vállalkozást irányít – mondja az Opten elemzője. Ez a szám egy fajta lélektani határ. „Átlagos mérettel számolva itt még van némi esély, hogy a tulajdonos követni tudja a vállalkozásában zajló folyamatokat. De az 5 feletti vállalkozás szám esetén az átlátás esélye erősen romlik” – mondja az Opten elemzője. Jelenleg 1300 magánszemély gyakorol tíznél több vállalkozás felett közvetlen vagy közvetett tulajdonosi befolyást. 12 magánszemély több mint 100 vállalkozást birtokol. Ilyenkor már a cégek neveit se könnyű megjegyezni. Nagyságrendileg 700 ezer magánszemélynek van hazai vállalkozása. 640 ezren egy vagy legfeljebb két céget birtokolnak. A tulajdonsok 93 százaléka Magyarországon lakik. Az arány hasonló a magas cégszámmal rendelkező tulajdonosok esetében is – közli az Opten.
Szerző
Témák
Opten cég