Előfizetés

Kapkodva költözik a Kútvölgyi kórház, Tiborcz köre pedig ezzel is jól jár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.24. 08:32
A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Paár Attila és Orbán vejének érdekeltségei újítják fel a kútvölgyi klinika számára kijelölt pesti épületeket, a folyamat azonban korántsem zökkenőmentes.
Értetlenség és kapkodás kíséri a Semmelweis Egyetem klinikáinak hónapokkal csúszó költöztetését, de az biztos, hogy egy szereplő jól jár a beruházással: a budai Kútvölgyi Klinikai Tömb fokozatos áthelyezéséhez szükséges pesti épületek felújítását és bővítését a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. végzi 2,2 milliárd forintért, alvállalkozónak pedig a Paár Attilán keresztül Tiborcz István köréhez sorolt West Hungária Bau Kft.-t kérték fel – írja a 24.hu, a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumokra hivatkozva. A lap szerint valójában mindkét cég a Tiborcz-körhöz sorolható, ráadásul két régi ismerősről van szó.
Mint felidézik, 2018 októberében jelentette be a kormány, hogy 9 milliárd forintos kerettel elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozását, ami a gyakorlatban a Szent János kórház és a közeli, lerobbant állapotú Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. 
A terv az volt, hogy 2019. december 31-éig az érintett osztályokat – tehát a Kútvölgyi épületeiben lévő minden osztályt és rendelést, illetve a János kórház egyik épületében működő Pulmonológiai Klinikát – Pestre, az egyetem szétszórva fekvő klinikáira költöztetik addig, míg az átalakítás be nem fejeződik. Ehhez értelemszerűen gondoskodni kellett arról, hogy a költözés előtt a befogadó épületek (a Szent Rókus Kórház, illetve a Semmelweis Egyetem Külső és Belső Klinikai Tömbje) megfelelő állapotba kerüljenek. Mindezt sietősen, ugyanis 2018 decemberében kormányhatározatban rögzítették, hogy a Kútvölgyinek – ahol a 261 ágyon kívül több kutatólabor és és gyógyszertár is működik – 2019 utolsó napjáig költöznie kell. A tervezésre, a közbeszerzési eljárásra, a kivitelezésre és a költözésre így egy év maradt.

A MOK halasztási kérelme is visszapattant Orbánról

Hvg.hu-nak már 2019 márciusában arról beszéltek a kórház szakdolgozói, hogy teljes a bizonytalanság és a János kórház felújítására szánt 9 milliárd forintos keret is szerénynek tűnik. Májusban újabb jel mutatott arra, hogy a költözéssel nincs minden rendben: a Magyar Orvosi Kamara (MOK) budapesti szervezete levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kásler Miklós szakminiszterhez, hogy függesszék fel a Kútvölgyi tömb kiürítését, amíg nem találnak megfelelő, jól felszerelt helyszíneket az elköltöztetett osztályoknak. Nem jártak sikerrel, nyárra pedig tovább fokozódott a bizonytalanság a Kútvölgyiben.
A helyzetet tovább nehezítette, hogy a pesti épületek felújítása, kibővítése nem egy kézbe került: egyes befogadó egységeket a Semmelweis Egyetem újíttatott fel, másokat a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., amely a már említett, a Tiborcz-kör győzelmével végződő közbeszerzési eljárásban keresett kivitelezőt. A Semmelweis Egyetem egy huszárvágással oldotta meg a feladatot: a kormánytól kapott pénz egy részéből az intézmény megemelte egy korábban megkötött építési keretszerződés értékét és az egyetem több részfeladatot ebből végeztetett el.
  • Így tudott a többi egységnél szűkösebb határidőt betartva, június 30-áig kiköltözni a János kórházban lévő telephelyéről a Pulmonológiai Klinika, amely ma már a Semmelweis Egyetem Tömő utcai épületében várja a betegeket.
  • Szintén az egyetem bonyolította az eredetileg a Kútvölgyi tömbben működő Családorvosi Tanészék költözéséhez szükséges munkálatokat, az egység december 31-ei határidővel át is költözött a Szent Rókus Kórházba.

Látszott, hogy nem lesz rá idő

A Kútvölgyiben működő további osztályok sorsa azonban a BMSK Zrt. kezébe került. Bár 24.hu szerint korábbi nyilatkozatok alapján 
teljesen egyértelmű volt, hogy néhány hónap alatt nem lehet olyan állapotba hozni a Semmelweis Egyetem pesti klinikáit, hogy a Kútvölgyi kapacitásait befogadhassák, az állami cég éppen a nagy sietségre hivatkozva, gyorsított eljárásban keresett vállalkozót a kivitelezési munkákra.

Ez egy olyan, gondos előkészítést és tervezést igénylő feladatnál, mint egy csaknem komplett kórház több helyszínre történő átköltöztetése, minimum furcsa. Az eljárást azonban senki sem kérdőjelezte meg, így tavaly szeptemberben a BMSK és a FÉSZ Zrt. aláírta a keretszerződést, ekkor – négy hónappal a költözés végső határideje előtt – azonban a munka még nem kezdődhetett el, hiszen először telephelyenként, azaz minden befogadó épületnél külön-külön le kellett folytatni az egyedi megrendelésekre vonatkozó versenyeztetési eljárást. 
Papírforma szerint, december 12-én meg is érkezett a hír, hogy – a könnyített közbeszerzés ellenére – az év végi határidőre nem tudják a Kútvölgyi tömb minden klinikáját elköltöztetni, így egyelőre az épületben marad a III. számú Belgyógyászati Klinika és a hozzá kapcsolódó intenzív és labordiagnosztikai háttér, a telephelyhez tartozó gyógyszertár és a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika is. A megadott határidőre viszont költözik a a II. számú Sebészeti Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egy része és a már említett  Családorvosi Tanszék.  

Nem késtek a munkák - el sem kezdődtek

Ekkor azonban a tájékoztatásból kimaradt egy fontos elem: nem csak arról volt szó, hogy egyes munkálatok késnek. Valójában azok el sem kezdődhettek, hiszen az egyes megbízásokra vonatkozó egyedi szerződéseket, tehát a konkrét megrendeléseket a BMSK ekkor még alá sem írta a FÉSZ Zrt.-vel, azokat ugyanis december 20-án, illetve 31-én szignózták. A híportál a még a Kútvölgyi tömbben dolgozó forrásaitól és a területre rálátó vezetőtől is próbálta megtudni, mikorra várható a többi osztály költözése, azonban egyikük sem tudott még csak közelítő időpontot sem mondani. Egy orvos úgy fogalmazott:
Örülünk, hogy nem kellett mennünk, a többiről pedig nem beszélünk. Még csak folyosói pletykákról sem hallottam. Annyit lehet tudni, hogy már dolgoznak a pesti oldalon, a többit nem kötik az orrunkra.

Ahogyan arról sincsen hír, mikorra készülhet el a tragikus állapotban lévő János Kórház, illetve a XII. kerületi szakrendelések befogadására szánt Kútvölgyi Tömb, azaz a megújult koncepcióval, új eszközparkkal és kevesebb ággyal dolgozó Észak-Közép-Budát kiszolgáló súlyponti kórház. Ami a 2015-ös, helyi reményekhez képest még így is szerény siker lenne, hiszen néhány éve még Láng Zsolt és Pokorni Zoltán II. és XII. kerületi fideszes polgármester elsőként írta alá azt a petíciót, amelyben azt szorgalmazták, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által évek óta ígért új fővárosi szuperkórház. 

Ezért járhat jól a Tiborcz-érdekkör

A kórházi átalakítás részmunkáinál alvállalkozóként résztvevő West Hungária Bau Kft. Paár Attila cége. Paár Tiborcz István üzlettársaként lett ismert: WHB Befektetési Kft. nevű érdekeltsége vette meg Orbán vejének az Elios Zrt.-ben lévő részesedését miután kiderült, hogy a cég 2010 és 2015 között 19 közvilágítási közbeszerzést nyert el gyanús körülmények között.    A FÉSZ Zrt. nem csak üzletileg, helyileg is kapcsolódik a WHB-csoporthoz: biatorbágyi fióktelepe a WHB Vagyonkezelő Kft. székhelyére van bejegyezve, korábbi tulajdonosa a Paár Attilával üzleti kapcsolatban álló Kacsóh Gábor volt. A FÉSZ NER-en belüli presztízsét mutatja az is, hogy több megbízást Mészáros Lőrinc érdekeltségeivel együtt nyertek el.

Soros György egymilliárd dollárból indít globális egyetemi hálózatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.24. 07:35
Soros György
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
A CEU lesz a nemzetközi szervezet egyik központja. Céljuk átalakítani az oktatást, elérni a kiszorított társadalmi csoportokat – Soros ezzel mintha az Orbán-kormánynak is üzenne.
Davosban jelentette be csütörtök este Soros György, hogy új globális egyetemi rendszert hoz létre; a filantróp üzletember egymilliárd dollárt adományoz a Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat (angolul Open SocietyUniversity Network - OSUN) létrehozására. A program keretében hallgatók és kutatók ösztöndíjjal, közös programokban dolgozhatnak majd világszerte, az alapító pedig másikat is az OSUN támogatására kér – áll a szintén Soros által létrehozott Open Society Foundations közleményében.  
Az OSUN célja, hogy több egyetemet is összekapcsoljon, és minél nagyobb körben ismertesse meg az úgynevezett nyílt társadalom értékeit; a hálózat egyik, hozzánk közelebb eső magja a Budapestről Bécsbe üldözött CEU lesz, a másik pedig a Bard College, de terveik szerint partnerségre lépnek többek között az amerikai Arizona State University-vel, a kirgizisztáni American University of Central Asia, illetve a bangladesi BRAC University egyetemekkel is.
Habony Árpád most már csak egy kávét kell kérjen, az amerikai milliárdos ugyanis tálcán kínálta neki a következő fél-egy év kampányanyagát: itt a bizonyíték, hogy tényleg létezik a „Soros-hálózat”, aminek építésével vagy kiszolgálásával a kormány korábban a fél világot megvádolta. 
Ráadásul, az OSUN célkitűzéseivel Soros György egyértelműen üzent a NER-nek is: a felsőoktatási kapcsolatépítés mellett a hálózat ugyanis olyan üldözött vagy elutasított társadalmi csoportokat szeretne elérni, mint a menekültek, a börtönbüntetésüket töltők, a romák, valamint az otthonukat elhagyni kénytelen emberek.

Ezek közül valamennyi kisebbséget támadta már itthon ilyen vagy olyan formában az Orbán-kabinet:  bűncselekménnyé tették az utcai hajléktalanságot, több tízmilliárdot költöttek a menekültek (NER-nyelven, migránsok) elleni uszító kampányokra, ugyanakkor lincshangulatot keltettek az embertelen körülmények között fogvatartott rabok és a szegregáltan tanított gyöngyöspatai romák jogerősen megítélt kártérítése miatt. Utóbbi esetben máig sem fizették ki a cigány tanulóknak a törvény szerint járó százmillió forintot. Nem mellékes az sem, hogy a börtönperekben megítélt közel tízmilliár forint miatt Völner Pál igazságügyi államtitkár Soros-ügyvédeket emlegetve kelt ki magából.

Alelnöki posztokért csatáznak a Jobbik tisztújításán

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.01.24. 07:30

Fotó: Népszava
Sneider Tamás javaslatára az utolsó pillanatokban módosultak a tisztújítási szabályok. A párt új vezetőjének, Jakab Péternek gyakorlatilag nem lesz lehetősége vétózni.
A Jobbik szombaton tartja tavaly ősszel elhalasztott tisztújító kongresszusát. A leköszönő pártelnök, Sneider Tamás utódjává a küldöttek minden bizonnyal Jakab Pétert, a parlamenti frakció vezetőjét választják majd. Legfeljebb az a kérdés, hogy milyen arányban: kihívója, az erdélyi Lokody Levente az esélytelenek nyugalmával indul. Az alelnöki posztokért folyó küzdelem lényegesen érdekesebbnek ígérkezik. A belső feszültségek abból fakadnak, hogy miközben Jakab „nem ideológia-, hanem emberközpontú pártot” szeretne, amely „nem önmagát, hanem a nemzet egészét képviseli”, mások a jövőben is markánsan jobboldali pártként akarják megjeleníteni a Jobbikot. Jakab Péter kérdésünkre közölte, hogy a „párt elnöksége Sneider Tamás kezdeményezésére hétfőn, vagyis öt nappal a tisztújítás előtt megváltoztatta a párt választási szabályzatát”. Ennek értelmében a hat alelnöki helyre a korábbiaktól eltérően nem nyolc, hanem tizenhat személyt kell minimálisan jelölnie. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet élni a vétó eszközével” – tette hozzá Jakab. A hat alelnöki tisztségre ugyanis tizenhatan pályáznak. Tudni kell, hogy a Jobbik pártelnöke az alapszabály szerint megvétózhatja a neki nem tetsző alelnökjelöltek indulását. Ennek lehetőségét viszont erősen korlátozták azzal, hogy tizenhatra emelték a minimális jelöltszámot. A kifogásolt jelöltek "kiejtésével" tizenhat alá csökkenne a létszám, újak indításához pedig az alapszervezetek 10 százalékos támogatási arányára lenne szükség.
A vétóval régebben Vona Gábor is élt. Jakab Péter tavaly azzal a kikötéssel vállalta volna el a párt vezetését, ha a kongresszus az általa megnevezett alelnököt is megválasztja. A Jobbikban azonban ultimátumként értékeltek ezt a feltételt, a teljesítése helyett inkább elhalasztották a tisztújítást.
Jakab Péter engedett, most már nem ragaszkodik mindenáron a saját jelöltjeihez. Ugyanakkor több forrásból úgy értesültünk, hogy az Origo korábbi közlése – nem szokványos módon – fedi a valóságot: Bana Tibor azért nem indul újra az alelnöki tisztségért, mert Jakab erre az esetre vétót helyezett kilátásba. A konfliktus okáról nem sikerült részleteket megtudnunk. Bana Tibor például csak annyit mondott, hogy a jövőben bármilyen egyéb témában örömmel áll rendelkezésünkre, erről az ügyről azonban nem nyilatkozik. Nincs információnk arról, hogy Jakab mások esetében is vétózni készült volna – ő maga sem jelezte, hogy lenne ilyen szándéka –, a választási szabályok megváltoztatásával mindenesetre már akkor sem tehetné, ha akarná. Az alelnökjelöltek sorában ismert és kevésbé ismert politikusok is találhatók. A Jakab Péter által a hat tisztségre megnevezett nyolc jelölt: Ander Balázs, Balassa Péter, Dudás Róbert, Lukács László, Nunkovics Tibor, Potocskáné Kőrösi Anita, Szilágyi György és Z. Kárpát Dániel. A további nyolc alelnökjelöltből lapunkhoz hét induló neve jutott el: Bencsik János, Gyüre Csaba, Fazakas Attila, Pintér Tamás, Stummer János, Varga-Damm Andrea és Weller-Jakus Tamás. Az Alfahír értesülése szerint a hiányzó név Lokody Levente, aki elnökjelöltként is próbálkozik. Szávay István nem indul alelnökjelöltként, pedig őt a fideszes sajtóban Jakab Péter „legerősebb ellenfeleként” emlegetik. Szávay nem akart nyilatkozni, helyette nemrég közzétett facebookos bejegyzését ajánlotta figyelmünkbe. Ebben arról számolt be, hogy első fokon helyreigazítási pert nyert a Magyar Nemzet online oldala ellen, amely azt állította, hogy Szabó Gábor pártigazgatóval együtt Jakab Péter ellen szervezkedik. Ahogyan azt a Népszava korábban megírta, Szabó Gábor tizenhat év után megválik pártigazgatói tisztségétől, helyét várhatóan Sneider Tamás veszi át. Az elnökhelyettes minden jel szerint Gyöngyösi Márton, a párt EP-képviselője marad: Jakab lapunknak megerősítette, hogy őt jelöli a posztra, Gyöngyösi pedig azt, hogy elvállalja a felkérést.