Előfizetés

Bruttó 13 millió forinttal búcsúztatták a Brüsszelbe átigazoló Trócsányit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.23. 09:02
Trócsányi László, korábbi igazságügyi miniszter, jelenlegi EP-képviselő
Fotó: Népszava
A volt igazságügyi miniszter jogosulatlanul is kapott szabadságmegváltást, ezt az összeget azonban állítása szerint visszafizette.
 Összesen bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Trócsányi László (64) Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről még a nyár folyamán – szúrta ki a Blikk. Ebből 10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott. A nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, függetlenül attól, hogy az érintett maga mondott le vagy felmentették. Ez akkor is jár, ha európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját, Trócsányi pedig maga mondott le, mert bekerült az Európai Parlamentbe, és eredetileg ő lett volna a magyar európai biztos, ha nem kaszálták volna el az EP-szakbizottsága összeférhetetlenség miatt. 
Több kérdést felvet azonban Trócsányi több mint két és fél milliós szabadságmegváltása, mert az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges, és korábban ezt nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A lap számításai szerint ugyanis másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak.
Keresték az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a volt miniszter szabadságmegváltása nem megy-e szembe a kormányzati kommunikációval, illetve milyen okból kaphatott ekkora szabadságmegváltást, ám későbbre ígértek választ. Trócsányi viszont közlékenyebbnek viszonyult: a kérdésre, hogy jogosnak és szabályosnak tartja-e a kiszámolt és megkapott szabadságmegváltást, ő így válaszolt:
Igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyom megszűnésének dátuma 2019. június 30. volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére. A magam részéről jóhiszeműen jártam el. Értesültem, hogy a politikai vezetőket érintően a szabadságmegváltást illetően eltérőek a jogértelmezések. Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt.

Trócsányi esete nem teljesen egyedi, mivel az újság az elmúlt hetekben is talált olyan felmentett államtitkárt, akinek négyhavi szabadságot váltottak meg, és így kapott 4,5 millió forintot. Akkor a Miniszterelnöki Kabinetiroda azzal magyarázta, hogy a 2019 előtt felhalmozott szabadságokat fizették ki, mivel a 2019. január elsején hatályba lépő kormányzati igazgatásról szóló törvény megszüntette az évek óta felhalmozódott szabadságmegváltást.

Vizsgálódik a rendőrség a kékvillogós flottát használó ferencvárosi kéményseprő ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.23. 08:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rudits Tibor a sürgősségi betegellátásra hivatkozva használhatta a megkülönböztető jelzéseket - de jogosultság nélkül. Az ügy a BRFK figyelmét is felkeltette.
A jól menő kéményseprő vállalkozó, Rudits Tibor kékvillogós terepjárói közismertek Ferencvárosban, ahogy az is, hogy az üzletember remek kapcsolatot ápolt Bácskai Jánossal, a korábbi fideszes polgármesterrel. A probléma csak az, hogy a megkülönböztető jelzéseket sokáig jogtalanul használhatta a kéményes – írja a 444.hu, ami több cikkben részletesen beszámolt a Rudits körüli anomáliákról. A vállalkozó megállapodott a kerületi szakrendelővel, hogy két terepjáróját, sőt, a tulajdonában álló Sk-61 Bulldog repülőt is átadja a sürgősségi betegellátás céljára, ennek fejében pedig használhatta a megkülönböztető jelzéseket. Mindezzel akad néhány probléma:
  • a kerületben nincs sürgősségi központ
  • a szakrendelő soha nem vette igénybe a Rudits által felajánlott flottakapacitást
  • Ferencvárosban nincs reptér, ahol egy válságos állapotú beteget szállító repülő le tudna szállni
A vállalkozó repülője 2018-ban tragikus körülmények között megsemmisült: lezuhant, utasa – aki nem a tulajdonos volt – pedig a helyszínen szörnyethalt. A gép papíron ugyanakkor később is tagja volt a Rudits -féle „mentőflottának” a szakszolgálat nyilvántartásában, írja a portál. 
A lap megkereste az ügyben a rendőrséget is, a Budapesti Rendőr-főkapitányság válaszából pedig további érdekességek derültek ki: a két szerződésben szereplő terepjáró közül az egyiknek már a szakrendelővel kötött megállapodás előtt lejárt a villogóra vonatkozó engedélye, a másiknak soha nem is volt – a repülőről pedig nincs is információjuk.
Tehát Ferencváros korábban olyan járműveket vont be a betegállátásba, amiknek nem volt érvényes engedélyük villogó használatára, ennek ellenére a villogót kihelyezték, viszont a betegellátásban a valóságban nem vettek részt.

Rudits Tibor ugyan 2013-tól egy ideig engedéllyel használhatta a megkülönböztető jelzést, de szabálytalan alkalmazásuk miatt ezt az engedélyt már nem hosszabbították meg.Az ügyben a rendőrség vizsgálatot indított – teszi hozzá a hírportál.
Az újság megkereste a Tisztiorvosi szolgálatot is, hogy kiderüljön, Rudits Tibor és járművei kaptak-e engedélyt a betegellátásban való részvételre. Eddig egyik levelükre sem kaptak választ. 

Több mint kétszáz, kamerás kihallgatószobát építtetne rendőrség

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.01.23. 08:00

Fotó: Népszava
Országszerte valamennyi rendőrkapitányságon telepítené az ORFK a torzítóprogrammal ellátott kamerarendszert.
Fél éven belül összesen 212 meghallgató helyiséget alakíttatna ki megyei és városi bázisain az Országos Rendőr-főkapitányság; a feladatra nyílt pályázati felhívást írtak ki, a beruházás becsült összegét pedig jelképes egy forintban határozták meg – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Torzított felvételek védenék a tanúkat

A dokumentum alapján egy terem-, egy arc- és egy dokumentumkamera, valamint két irányított közvetítené a meghallgatás minden részletét, az elkészített videókat pedig az adott esettől függően torzítóprogrammal is lehetne homályosítani. A hang- és a képfelvétel torzítására egyébként akkor van szükség, ha a meghallgató helyiségben védett tanút, kiskorú vádlottat vagy gyanúsítottat faggatnak, és a beszélgetést videókonferencia keretében egy bírósági eljárás során is bemutatják.
A rendőrség a kommunikációs hálózat teljes telepítését, a felhasználók és üzemeltetők oktatását is elvárja a pályázatra jelentkezőktől, a fejlesztést pedig integrálnák a rendőrség adminisztrációs felületeként szolgáló Robotzsaru rendszerbe.
Az ügy érdekessége, hogy
Az ORFK már két éve gyorsított eljárás keretében megpályáztatott egy grandiózus fejlesztést: akkor 192 távmeghallgató helyiséghez rendeltek „video kommunikációs végponti infrastruktúrát”, a tendert pedig csaknem 1,65 milliárdos ajánlatával a T-Systems Magyarország nyerte meg,

pályázatukkal lekörözve a közös ajánlattevőként induló Antenna Hungáriát és a Freedom-Tech Informatika Kft.-t.  

Belső használatra videóznak

Adódott a kérdés, hogy a korábban kivitelezett és most megrendelt munkák fedik-e egymást, miben különbözik a "videókommunikációs végpontként" üzemelő távmeghallgató helyiség az új kihallgató szobáktól - és ha nincs különbség, miért kellett erre újabb pályázatot kiírni. Az üggyel kapcsolatban a rendőrséghez fordultunk; az ORFK részletes válaszából kiderült, hogy két, technikailag és a célt tekintve is egymástól teljesen különböző projektről van szó. A 192 távmeghallgató szoba bírósági vagy ügyészségi eljárásokhoz használható - és használták is már több alkalommal, például az életmódjukkal "bűnöző" hajléktalanok kikérdezésekor. A 212 új, bekamerázott szobát viszont nyomozás során használja a rendőrség, a szükség szerint torzított kép-és hangfelvételek pedig belső használatra készülnek. A fejlesztés abban is újszerű lesz, hogy a videókat egyből az adott ügy dokumentációjához tölti fel a Robotzsaru program.  

Az egy forintból lehet egymilliárd is

Mint a rendőrségtől megtudtuk, az országos lefedettség azt jelenti, hogy minden rendőrkapitányságon lesz bekamerázott kihallgatóhelyiség, épp csak az őrsökön, körzeti megbízotti irodákon nem építenek ilyet. Ebből pedig már sejthetjük azt is, hogy
a jelképes egyforintos becsült ár újabb több százmilliós, ha éppen nem milliárdos beruházást jelent majd az Országos Rendőr-főkapitányságnál.