Elődöntős Märcz együttese

Publikálás dátuma
2020.01.22. 20:45

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nyolcvan százalékos teljesítménnyel 14-10-re nyert a magyar férfi vízilabda-válogatott Oroszország ellen a budapesti Európa-bajnokság negyeddöntőjében.
Az első két negyeddöntő nagy meglepetéssel ért véget, hiszen csoportelsők búcsúztak: a világbajnok olaszokat Montenegró ejtette ki, a legutóbbi négy Eb-t megnyerő szerbek pedig a spanyolokkal szemben buktak el, utóbbi meccsen ötméteresek döntöttek. A magyarok szintén csoportelsőként jutottak be a negyeddöntőbe és papíron esélyesebbnek számítottak az oroszoknál. Märcz Tamás szövetségi kapitány a találkozó előtt arról beszélt az M4 Sporton, hogy fontos lenne hamar nagyobb előnyt szerezni, mert ezzel meg lehet törni az ellenfél ellenállását. A szakember kulcskérdésnek nevezte, mennyire sikerül blokkolni az orosz átlövéseket.
Az első két negyedben nem teljesült a kapitányi óhaj, és mivel az ellenfél agresszív, szervezett védekezése miatt a hazaiak többször lövéshez sem jutottak a támadási idő alatt, félidőben szoros volt az eredmény, 6-5-re vezettek a magyarok. 
A harmadik felvonást kezdte úgy a csapat, ahogy a magyar kapitány a találkozó elejét elképzelte, másfél perc alatt két góllal (8-5). Elhúzni továbbra sem sikerült, 10-8-ról kezdődött a befejező nyolc perc, amit két gyors góllal indítottak a vendéglátók, amivel sikerült megtörni az orosz ellenállást, Varga Dénes előnyből szerzett gólja öt perccel a vége előtt eldöntötte a meccset (13-8). A vége 14-10 lett, a magyarok ellenfele pénteken az elődöntőben Montenegró lesz.
Szerző

Szép volt, jó volt, ennyi volt: nem jutott elődöntőbe a férfi kézi-válogatott

Publikálás dátuma
2020.01.22. 18:48

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
A férfi kézilabda-válogatott nyolc góllal kikapott Portugáliától az Eb-n, így nem jutott az elődöntőbe, és az olimpiai kvótaszerzés is csak elvi, nem reális lehetőség maradt.
Egész komoly matematikai szakkör alakult Malmőben a kézilabda-válogatott Európa-bajnoki szálláshelyén, ugyanis egészen bizarr, többismeretlenes egyenlet megoldása volt a feladat ahhoz, hogy a stáb kimatekozza, mi lesz, ha nyer, ha kikap vagy ha ikszel a magyar csapat az utolsó középdöntős meccsen Portugália ellen. Tudniillik elődöntős, de akár a csoport ötödik helyzetettje is lehetett Magyarország.
Nos, a helyzet így festett: ha Magyarország győz, akkor a csoport második helyén zár, és így elődöntős, ha Norvégia bármilyen különbséggel legyőzi Szlovéniát. Ha Magyarország ikszel, akkor a csoport második helyére nincs esélye, biztosan csoportharmadik, ami olimpiai selejtezőt ér. De ha Magyarország kikap, akkor csoport harmadik helyén zár – és akkor indulhat az olimpiai selejtezőn –, ha Izland legyőzi Svédországot, és Magyarország négygólosnál kisebb vereséget szenved. 
Tetszik érteni, ugye?
De ami nem elméleti, hanem igenis gyakorlati probléma volt, hogy a keddi, Svédország ellen elveszített meccs után 18 órával következett a szerdai Portugália elleni parti, vagyis az orvosi stáb regenerációs részlege is legalább akkora terhelést kapott, mint maguk a játékosok. Alighanem ennek a terhelésnek tudható be, hogy pusztán az első félidőben volt úgy ahogy partiban a magyar válogatott. A 23. percben még egyenlíteni is sikerült, de támadásban és védekezésben is szinte minden kipattanó labdát a portugálok szereztek meg. Sőt, mivel a magyar védelem rendre lemaradt a támadó portugálok mögött, többször csak a szabálytalankodás maradt, így az első felvonásban öt büntetőt is lőhettek, így a szünetben 16-14-re vezettek. A magyar csapat ráadásul a hajrában elveszítette Szita Zoltánt, akinek belenyúltak a szemébe. A balátlövőnek kiesett a kontaktlencséje, és mivel a látása enélkül nem volt tökéletes, a folytatásban már nem is térhetett vissza a pályára.
A második félidő elején néggyel vezetett az ellenfél, amely sokkal frissebb és lendületesebb volt, és a magyar labdaeladásokat góllal büntette. A 47. percben kialakult a kritikus, ötgólos különbség, ami csak tovább hízott a végére: Portugália–Magyarország 34-26.
Gulyás István szövetségi kapitány a Sport Tv-nek nyilatkozva elismerte a hibákat: „A végére egyszerűen elfogytunk, nem tudtunk olyan sebességgel kézilabdázni, ahogy szerettünk volna. Szita kiesésével beszűkültek a lehetőségeink, ebben ennyi volt. A második félidőben már nem tudtuk lekövetni őket. Hiányérzet nincs bennem, amit elértek a fiúk, az hab volt a tortán, tisztességesen dolgoztak, és az utolsó két meccset el is kell felejteni, megtettek mindent, ennek kell örülni. Csak elismerést érdemelnek.” 
Bánhidi Bence, a válogatott leggólerősebb játékosa ugyancsak látta a problémákat: „Azt kaptuk, amire készültünk, de nem azt csináltuk, amit terveztünk. A második félidőben kicsúszott a kezünkből a meccs, fejben elfáradtunk. Ez az egész kedden, a svédek ellen ment el, már akkor tudtam, hogy ez sokkal nehezebb lesz. Utaztam volna Stockholmba, sajnálom, hogy nem így lesz és azt is, hogy Tokió is kimarad. Összességében meglepett, hogy mire képes ez a csapat, de az álmok kapuján nem tudtunk belépni.”
Kétségkívül rossz szájízzel zárult az Eb, de pusztán így emlékezni az előző, mámoros napok történéseire igazságtalan volna. Az, hogy ez a csapat egyáltalán a második héten még Malmőben lehetett, és nem itthonról nézte a torna történéseit, egészen szürreálisnak tűnt az Eb előtt. Persze szomorú, hogy így végződött, de pont azért fájdalmas a vég, mert többet ígért az első tíz nap. Mindenesetre kiderült, van remény arra, hogy a következő Eb-re – amelynek Magyarország az egyik társrendezője – azért lesz csapat. Most az utolsó két meccs visszavezetett mindenkit a valóságba, de legalább elmondható: volt egy szép álom, ami sokáig realitásnak tűnt. 
A válogatott ezután csak akkor vehet részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha a hetedik helyen zárja a kontinensviadalt, és Szlovénia aranyérmes lesz. Ma mindkét feltétel délibábnak tűnik.

Londoni olimpia: pozitív lett az újrateszteléskor a román súlyemelők doppingmintája

Publikálás dátuma
2020.01.22. 12:09
Gabriel Sincraian nyolc éves mintája lett pozitív
Fotó: GOH CHAI HIN / AFP
Lehetséges, hogy az ország egyetlen súlyemelőt sem indíthat az idei nyári játékokon.
A 2012-es londoni olimpián szerepelt mind a négy román súlyemelő, köztük két érmes doppingmintája pozitívnak bizonyult a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elrendelt újrateszteléskor – adta hírül a főleg az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames hírportál. Utolsóként Gabriel Sincraian nyolc éve levett mintájának újbóli elemzése mutatta ki anabolikus szteroid jelenlétét. Tavaly márciusban a londoni játékokon férfi 56 kg-ban nyolcadik Florin Croitoru, ez év januárjának elején pedig a brit fővárosban a férfiak 69 kg-os súlycsoportjában harmadik Razvan Martin, s a női 69 kilóban második Roxana Cocos mintájának újraanalízise szolgált pozitív eredménnyel. A 31 esztendős Sincraian esete azért különös, mert már 2013-ban két évre eltiltották, miután rajtavesztett egy versenyen kívüli ellenőrzéskor. Visszatérése után pedig 2016-ban, a riói ötkarikás játékokon ismét megbukott, akkor is anabolikahasználat miatt hozott újfent pozitív eredményt mintájának vizsgálata, amiért megfosztották a 85 kg-ban szerzett olimpiai bronzérmétől. Utóbbi vétsége nyomán nyolc évre tiltották el. A négy olimpiai „utódoppingos” eset következtében könnyen megeshet, hogy Románia egyetlen súlyemelőt sem indíthat az idei nyári játékokon, Tokióban. Részvételük nagyban függ attól, hogy a fegyelmi vizsgálatokat, s a jogi eljárásokat lezárják-e időben, vagyis a július 24-én rajtoló olimpia kezdetéig. Ám még ha ott is lehet Románia, képviseletében legfeljebb egy férfi és egy női súlyemelő rajtolhat. A Nemzetközi Súlyemelési Szövetség (IWF) 2017-es határozata értelmében minden olyan IWF-tagország, amelynek emelői három vagy több pozitív eredményt szolgáltatnak a NOB által a 2008-as és 2012-es olimpián levett minták újbóli tesztelésekor, egyéves eltiltással sújtható. Korábban az IWF kilenc országgal szemben már alkalmazott egyéves felfüggesztést 2017-2018-ban.
Szerző