Feltérképezik és eltávolítják a Tisza műanyagszennyezését

Publikálás dátuma
2020.01.22. 15:54

Fotó: Facebook/PET kupa
A program hét éves története során már 70 tonna hulladéktól mentesült a folyó és annak ártere.
A Tisza teljes hosszában - tehát az ukrajnai, szlovák, román és szerb területeken is - felmérik idén a hulladékhelyzetet a PET Kupa szakemberei. A program hét éves története során már 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere, a Felső-Tiszán és a Tisza-tó környékén már látványos eredményeket értek el, de számos terület még beavatkozásra vár. A felmérésre azért is szükség van, mert nem lehet még pontosan, tudni, hogy mennyi műanyag halmozódott fel az elmúlt évtizedekben, és a szennyezett területekről is csak sejtések vannak. A programot segíti, hogy a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank tavaly szeptembertől 50 euróval támogatja, hogy a hulladékgazdálkodási szakemberek, önkéntesek segítségével , hulladékgazdálkodási szakemberek felmérjék a műanyag-szennyezés gócpontjait. Tavaly több mint 10 000 tonna műanyaghulladékot sikerült a folyóból eltávolítani.  A PET Kupa program 2020 decemberéig tart. Az expedíció tagjai kezdetben gyalogszerrel, később, amint a vízrajzi viszonyok ezt lehetővé teszik, vízen folytatják útjukat. Ehhez vadvízi kajakokat, hagyományos vízitúrás kenukat és ladikokat is igénybe vesznek a speciális PET hajók mellett. A cél, az hogy 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák. Az expedíció elsődleges célja, hogy a szabad szemmel is látható műanyag lerakódások  pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet az eddigi, körülbelül 300 kilométeres szakaszról kiterjesszék a teljes folyóra, és annak mindkét partjára. A mikroplasztik vizsgálatok során egy mikroszkopikus élőlények filmezésére szakosodott biológust kértek fel arra, hogy próbálja megörökíteni, hogyan reagálnak a vízi parányok az újfajta szennyeződésre. Megtudtuk, hogy az expedíció nyilvános, megfelelő vízijártassággal bármelyik szakaszához lehet csatlakozni. A szakemberek februárban zászlóvivőket indítanak útjukra a folyó két partján, akik szárazföldön kezdik meg a hulladéktérképezést. A projekt keretében - a szennyezett pontok feltérképezését követően-, a PET Kupa kezdeményezés online kommunikációját is fejlesztik a szakemberek, a honlap, illetve egy applikáció fejlesztésével és interaktívvá tételével. Az ingyenes applikáció a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását fogja segíteni a természetvédelembe: könnyedén felvehetnek új pontokat, vagy a már meglévőket felkeresve segíthetnek azok megtisztításában.
Szerző

Olyan hideg van Floridában, hogy fagyott leguánok hullhatnak a fákról

Publikálás dátuma
2020.01.22. 13:36

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Cigánygyerekek még nem potyognak az égből, de megdermedt leguánokra már készülni kell. Az amerikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést is adott ki, mert a lehulló, merevnek és élettelennek tűnő állatok váratlanul felengedhetnek.
Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) Twitteren posztolt figyelmeztetése szerint a Florida déli részén beköszöntött szokatlan hideg miatt fagyott leguánok hullhatnak a faágakról – írta a The Guardian.
A leguánok, mint kiderült, megdermedhetnek, ha a hőmérséklet 4,4 Celsius-fok alá süllyed. Ha ez megtörténik, a hidegvérű állatok elengedik az ágakat, amelyeken megkapaszkodtak és lehullanak. A szakértők közölték: 
bár a kihűlt hüllők merevnek és élettelennek tűnnek, valójában nem halottak.

Az állatvédők figyelmeztették az embereket, hogy ne próbálják megérinteni az állatokat, mivel váratlanul felengedhetnek. Ha veszélyt éreznek a közeledő ember miatt, „mint bármely vadállat, megpróbálják megvédeni magukat” – mondta Kristen Summers, a floridai hal- és vadvilágvédelmi bizottság munkatársa.
 A leguán invazív faj Floridában és kisebb kellemetlenségeket okoz: károsítja az infrastruktúrát azzal, hogy kis lyukakat fúr a járdákba vagy a házak alapjaiba, és mindenütt elszórja ürülékét.
Szerző
Témák
Florida leguán

Először nőtt 100 milliárd tonnára a természeti erőforrások éves felhasználása

Publikálás dátuma
2020.01.22. 13:00

Fotó: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP
Globális katasztrófára figyelmeztettek a kutatók, mert az újrahasznosított nyersanyagok aránya viszont csökkent, a gazdaságok nem körkörösen működnek.
A 100 milliárd tonna nyersanyagnak – köztük ásványok, fémek, fosszilis üzemanyagok és biomassza – csupán 8,6 százalékát hasznosították új 2017-ben az amszterdami székhelyű Körkörös Gazdaság nevű vállalat legújabb adatai szerint. Két évvel korábban ez az arány 9,1 százalék volt, amikor a globális nyersanyag-felhasználás 93 milliárd tonnára rúgott – mondta Harald Friedl, a cég elnök-vezérigazgatója a Thomson Reuters Foundationnek.
„A történelemben először évi több mint százmillió tonna nyersanyagot használ a világgazdaság. A körkörösséget tekintve rosszból rosszabb felé tartunk. Ez drámai hír az év elején, és egyetlen dolgot mutat, cselekedni kell”

– tette hozzá.

A hulladék és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és a klímaváltozás feltartóztatása érdekében a gazdaságoknak körkörössé kell válniuk a termékek újrahasznosításával, újrafeldolgozásával környezetvédő csoportok szerint.
1970 óta a nyersanyag-felhasználás a világon megháromszorozódott, és az ENSZ becslései szerint 2050-ig a jelenlegihez képest megkettőződik, ha nem tesznek ellene semmit. Friedl elmondta, hogy a világ főként a szűz nyersanyagok kitermelésére támaszkodik, nem pedig a létező források jobb kihasználására. A kormányoknak kell a gazdaságokban végbemenő változások élére állniuk körkörös stratégiák kidolgozásával, együttműködve a vállalatokkal, zöld szervezetekkel és akadémikusokkal nemzeti tervet kell alkotniuk – magyarázta.
Eddig 13 európai ország készített ilyen tervet és 2019-ben Kolumbia volt az első latin-amerikai ország, amely hasonló politikát hirdetett. A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsák, az alapanyagokat újrahasznosítsák.
Szerző