Vitézy elárulta, mi lesz a feladata az új Budapest Fejlesztési Központ élén

Publikálás dátuma
2020.01.22. 11:37

Fotó: Népszava
Az előttünk álló évtized legjelentősebb és egyben legfontosabb budapesti közlekedési beruházásairól írt Facebookon.
Hosszú posztot szentelt Vitézy Dávid annak, hogy elmagyarázza, milyen munkával néz szembe, miután kinevezték a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakításával létrejött Budapest Fejlesztési Központ (BFK) élére. Kifejtette: a Budapest Fejlesztési Központ egységben fogja kezelni a településhatárokat átlépő, fővárosi érintettségű fejlesztéseket, szolgáltatásokat. Az állam többek között a vasút révén az egyik legnagyobb telektulajdonos Budapesten, a közlekedésben pedig a hévek, a MÁV és a Volánbusz kapcsán stratégiai a szerepe. "Az agglomerációs közlekedés és a budapesti tömegközlekedés együttműködése óriási lehetőségeket rejt. A BFK nem a Fővárossal vagy a BKK-val párhuzamos feladatokat lát el, hanem a 2018-ban a Fürjes Balázs vezetésével létrejött önálló Budapest fejlesztési államtitkárság nyomán elindult budapesti állami fejlesztéseknek ad még hatékonyabb szervezeti keretet" - olvasható a bejegyzésben. Az állami projektek mellett a Budapest Fejlesztési Központ feladata lesz a Fővárosi Közfejlesztési Tanács munkájának segítése is, a kormány és a főváros Budapest fejlesztése érdekében megkezdett együttműködését támogatva. A fejlesztések Vitézy szerint:
  • a vasút bekapcsolása Budapest vérkeringésébe,
  • a fejpályaudvarok fejlesztése,
  • a Dunán átívelő új vasúti összeköttetés előkészítése,
  • a Körvasút fejlesztése,
  • új vasúti megállók létesítése,
  • a Liszt Ferenc repülőtér 2-es és leendő 3-as termináljának bekapcsolása a vasúti hálózatba,
  • a HÉV-vonalak fejlesztése és felújítása, új hév-vonatok beszerzése.
"Nincs tehát mire várni, az előttünk álló évtized legjelentősebb és egyben legfontosabb budapesti közlekedési beruházásai ezek. Ezért is vállaltam el ezt a szakmai feladatot: most itt tudom a legtöbbet tenni Budapestért és azért, hogy közlekedési rendszere hatékonyabb, utas- és környezetbarátabb legyen. Nem a politikai vitákban szeretnék részt venni, végképp nem újakat generálni, hanem azon dolgozni, hogy Budapest jobb hely legyen – elsősorban az itt és a környékén élők számára. Ehhez a munkához kérem a támogatásotokat az előttünk álló évekre" - zárta bejegyzését Vitézy. 
Szerző
Frissítve: 2020.01.22. 11:40

Fürjes szerint is vállalhatatlan volt a Karácsony-interjú

Publikálás dátuma
2020.01.22. 10:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Budapestért felelős államtitkár is értékelte az M1 keddi adását.
Száz nappal megválasztása után meghívták Karácsony Gergely főpolgármestert a közszolgálati M1-en futó Ma Estébe. Az interjú meglehetősen pszichodelikusra sikerült. A műsorvezető, Mészáros Kata azzal a kérdéssel indította beszélgetést, hogy Karácsony Gergely mivel érkezett az MTVA stúdiójához, majd amikor a főpolgármester elárulta, hogy a belvárostól meglehetősen messze eső Kunigunda útra egy kisfogyasztású elektromos autóval érkezett, azzal vágott vissza, hogy „ezek szerint a kezdeti lendületet, azt, hogy biciklivel és gyalog járjanak az emberek, ez csak a fotók erejéig tartott ez a lendület”. A folytatásban előkerült a közszolgálati tévé nézettségéről, arról, hogy egy fotókiállításon készült felvétel közmédiás szereplésnek számít-e, sok-e vagy kevés 5 főpolgármester, illetve a klíma vészhelyzet kapcsán a szirénákról. Az elmúlt száz nap teljesítményéről viszont alig esett szó. Karácsony Gergely Facebook posztban írt a furcsa interjúról, amelyben kifejti, hogy régi álma teljesült ugyan azzal, hogy egy év után ma meghívást kapott a közpénz tízmilliárdokból működő állami propagandacsatorna műsorába. Majd azzal folytatta, hogy le lett kapva a tíz körméről. Megemlíti a biciklis kérdéseket és a többit is. Majd azzal zárja, hogy: „Ezzel együtt is örülök, hogy elmentem a stúdióba, hiszen néha, kijátszva a műsorvezető éberségét, válaszolni tudtam egy-egy kérdésére, mielőtt a szavamba vágott és a közmédia nem sok igazsághoz szokott nézőinek is beszélhettem az új városvezetés zöld elkötelezettségéről, a közlekedés újragondolásának fontosságáról és megoszthattam velük csalódottságomat azzal kapcsolatban, hogy a kormány nem akar további szerepet vállalni közös nemzeti szimbólumunk megmentésében.” Ma Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár Twitteren értékelte a tegnapi interjút: „Jó hogy nem a választás előtt készült az M1 Karácsony interjúja – több ellenzéki, kevesebb Fideszes polgármester és képviselő lenne, érthetően. Sokszor éri méltatlan támadás a köztévét, de ez a tegnapi vállalhatatlan volt. Vállalhatatlan a főpolgármester és a budapestiek felé.
Szerző
Frissítve: 2020.01.22. 10:31

Fideszes törvénymódosítás segíti az álállamtitkárt

Publikálás dátuma
2020.01.22. 07:25
Kőrös Gusztáv a tárgyaláson. Nehéz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A bűnszervezet bizonyítatlanságára és rendőrségi nyomozás hiányosságaira összpontosítottak a védők abban a perben, amelyben az elsőrendű vádlott magát államtitkárnak kiadva ígért uniós támogatásokat visszaosztásért cserébe. - Nem ennek az ügynek a vádlottjai voltak a célszemélyek, de nekünk, azt hiszem, egyértelműen jól jött – jegyezte meg a keddi tárgyalás előtt az egyik ügyvéd a Kaposvári Törvényszéken utalva
a Btk. tavaly júniusi módosítására. A parlament kormánypárti többsége ugyanis akkor úgy változtatta meg a jogszabályokat, hogy - a Népszavának nyilatkozó szakemberek szerint - szinte lehetetlenné vált a bűnszervezeti elkövetés bizonyítása. A módosítás értelmében bűnszervezetnek a legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport minősül, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése. A feltételekből elsősorban a konspiratív jelleg bizonyítása nehéz. (Sokak szerint a változtatással jól járhatott Simonka György fideszes országgyűlési képviselő is, akit bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítanak.) Kőrös Gusztáv – aki a 2013-as bajai időközi választással kapcsolatos szavazatvásárlós kamuvideó főszereplőjeként vált ismertté – és 13 társa ellen bűnszervezetben, többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. Kőrös a legtöbbször Kovács Tivadar államtitkárként bemutatkozva, s magát Lázár János akkori miniszter közeli munkatársának beállítva, vissza nem térítendő uniós támogatásokat ígért vállalkozóknak, cserébe némi visszaosztást kért a tárcavezetőre hivatkozva. Annak érdekében, hogy növeljék hitelességét, TEK-es egyenruhára hajazó uniformisba öltözött csuklyás alakok kísérgették – nem csoda, hogy a többség bedőlt neki, s összesen több százmillió forintot át is adták a férfinak. A vádirat szerint Kőrös leginkább a rokonaiból hozta létre bűnszervezetét, amelynek tagjait 2018 őszén végül valódi TEK-esek füleltek le. Az elsőrendű vádlott a per során részben elismerte bűnösségét, társai azonban tagadtak, s védőik a bűnszervezet bizonyíthatatlanságára, valamint a szerintük nem megfelelően feltárt és ellenőrzött eseményekre hivatkozva felmentést kértek védenceikre.  A perben február elején várható ítélet. 
Szerző