Előfizetés

Szlovéniában kevesen akarnak katonák lenni, ezért bevezethetik a kötelező sorkatonai szolgálatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.21. 19:02
Szlovén katonák kiképzése
Fotó: Miha Prijatelj / Slovenska vojska / Facebook
Minden évben megduplázódik a katonai életpályát elhagyók száma.
Szlovénia ismét bevezetheti a sorkatonai szolgálatot, amennyiben nem tudja megnövelni a fegyveres erők hivatásos katonáinak létszámát - írja az MTI. A szlovén védelmi minisztérium hosszú távú terveire vonatkozó, úgynevezett Fehér Könyvet kedden mutatták be a parlament felsőházának, a Nemzeti Tanácsnak. A Delo szlovén hírportál szerint jelenleg 6368 állandó és 691 szerződéses katona van az országban, és a dokumentum szerint Szlovénia 2025-ig 7000 állandó és 1000 szerződéses katonát akar, 2030-ra e két számot 7500-ra és 1500-ra, 2035-re pedig 8000-re és 2000-re növelnék. Vagyis a kormány azt szeretné, hogy 2035-re Szlovéniában 10 ezer katona álljon készen bevetésre.
Amennyiben ez idő alatt nem sikerül megfelelő számú hivatásos katonát alkalmaznia, Szlovénia fontolóra veszi a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését.

A szlovén lap egyébként azt írja, hogy az országban minden évben megduplázódik a katonai életpályát elhagyók száma. A tervek szerint az ország 2035-re éves szinten a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát költené majd védelmi célú kiadásokra. Szlovénia 2004-ben lépett be a NATO-ba. A kormány éves szinten a GDP 1,01 egy százalékát fordította eddig a hadseregre. A NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a GDP két százalékát. Ennek az összegnek a húsz százalékát felszerelésekre és fegyverekre költenék, változtatva a jelenlegi gyakorlaton, amely szerint a védelmi kiadásokra szánt pénzek nagy része fizetésekre és más kötelezettségek költségeinek a kifizetésre megy el. A dokumentum arról is rendelkezik, hogy a hadseregnek képesnek kell lennie létrehozni két közepes zászlóaljat, amely majd részt vesz a NATO-missziókban. 2018-ban a 800 fős szlovén NATO-zászlóalj a harckészültségi ellenőrzés (CREVAL) során nem felelt meg az elvárásoknak, emiatt a kormány akkor felmentette a hadsereg vezérkari főnökét és helyettesét is.

Meghalt a több mint három ezrelékes véralkoholszinttel született csecsemő

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.21. 18:04
Képünk illusztráció
Fotó: Beata Zawrzel / AFP/NurPhoto
Az orvosok több mint három hétig küzdöttek a génhibával született kicsi életéért, de nem tudták őt megmenteni - jelentette be kedden a lengyel ügyészség szóvivője Varsóban.
A gyermek karácsony előtt született a Varsó melletti Nowy Dwor Mazowiecki kórházában, ahová anyját mentőautóval szállították be várandóssága 28. hetében. Mind a 44 éves anyánál, mind az újszülöttnél több mint 3,2 ezrelékes véralkoholszintet mértek. A gyermek természetes úton jött világra, súlya 1300 gramm volt - ismertette az esetet a szóvivő. Az újszülöttet egy varsói szakkórházba szállították, ahol az orvosok és a nővérek több mint három héten át küzdöttek az életéért. Anyját kiengedték a kórházból, de a rendőrség és az ügyészség munkatársai kihallgatták, majd szabadon engedték. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a nap folyamán kezdett orvosszakértői vizsgálatokból megállapítják a kicsi halálának pontos okát, azt, hogy az igen magas véralkoholszint vagy a génhiba vezetett halálához. Ettől függ majd az is, hogy az anya ellen vádat emelnek-e.

Öntömjénezés és dorgálás Davosban

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.01.21. 17:42
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: JIM WATSON / AFP
Néhány órán belül lépett színpadra az idei Világkereskedelmi Fórum két legnagyobb érdeklődésre számon tartó meghívottja - Donald Trump és Greta Thunberg.
A 73 éves amerikai elnök és a 17 éves svéd klímaaktivista között nem is lehetne nagyobb a kontraszt, kiváltképpen a tanácskozás témájának megtett éghajlatváltozás tekintetében. Trump az Egyesült Államok kilépését kezdeményezte a párizsi klímamegállapodásból, míg Thunberg többek között azért tüntet világméretű mozgalmával, hogy minden ország tartsa be az egyezményben tett vállalásait. A kettejük közötti nézetkülönbségek most mégsem ütköztek ki olyan hangsúlyosan. Részben azért, mert Donald Trump inkább egy kampánybeszédnek beillő monológot tartott: saját kormányzati sikereként számolt be a jól teljesítő amerikai gazdaságról és arról, hogy az Egyesült Államok kőolaj- és gázexportőrré vált. Öntömjénezésével párhuzamosan a világ legnagyobb hatalmának vezetője azért nem tudta megállni, hogy ne tegyen megjegyzést a klímavédelemért kampányoló fiatal aktivistákra - köztük Greta Thunbergre. Azt mondta, hogy nem a borúlátásnak, hanem a bizakodásnak van itt az ideje, ezért el kell utasítani a “végzet örökös prófétáit”, akik “apokalipszist jósolnak.”
Greta Thunberg hallgatja Trumpot
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Donald Trump azt is igyekezett bizonyítani, hogy - mint fogalmazott - “nagy híve a környezetvédelemnek.” Ennek jegyében közölte, hogy az Egyesült Államok is csatlakozik az ENSZ faültetési felhívásához - a világszervezet 1000 milliárd új fa telepítését tűzte ki célul a klímaváltozás hatásainak mérséklésére. Greta Thunberg elismerte, hogy a faültetés hasznos, de arra figyelmeztetett: nem megoldás, hogy Afrikában erdőket telepítenek, miközben az Amazonast kivágják. Az ifjú aktivista ismét hangsúlyozta, hogy sürgető intézkedésekre van szükség a klímavészhelyzet megoldására. Csupán érintőlegesen kritizálta Trumpot, inkább a világ összes döntéshozójának egyaránt beolvasott. Tavalyi beszédére visszautalva megjegyezte: “az otthonunk továbbra is lángokban áll” és a politikai vezetők tétlensége “csak táplálja a tüzet”. Úgy vélte: hiába fogadta általános felháborodás azt a hírt, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, a legtöbb ország továbbra mégsem teljesíti saját vállalásait. Elismerte, hogy az éghajlatváltozás felkapott téma lett, ám szerinte ez mégsem hozott lényegi előrelépést. A svéd aktivista elő is állt - előzetesen már ismertetett - radikális javaslatával: felszólította a kormányokat és vállalatokat, hogy ne fektessenek be több pénzt a fosszilis üzemanyagok felkutatásába vagy kitermelésébe. Greta Thunberg azzal próbálta elgondolkodtatni, a Davosba elzarándokoló politikai és gazdasági elitet, hogy arra kérte őket, cselekedjenek úgy, mint "akik mindennél jobban szeretnék saját gyermekeiket".