Pártszimpátiáról, származásról gyűjtetett adatot Baja korábbi fideszes önkormányzatának cége

Publikálás dátuma
2020.01.20. 22:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen állapotú lakásban él a válaszadó – a kétezer fős felmérés anyaga egy bezárt szobából került elő.
Furcsa közvélemény-kutatás dokumentációja került elő a bajai önkormányzat egyik gondosan bezárt szobájából. A kétezer nevet és címet tartalmazó felmérés a választók korábban leadott szavazatairól, elégedettségéről gyűjtött anyagot, de arra is többször rákérdezett, hogy a bajaiak mennyire találják szimpatikusnak Zsigó Róbertet, a város korábbi fideszes polgármesterét – tudta meg az RTL Klub Híradója.
Az adatgyűjtésről Nyitrai Klára, az új momentumos polgármester számolt be. Mint elmondta, a közvélemény-kutatásban a pártpreferencia vizsgálatánál meredekebb belső utasítások is voltak:
a kérdezőbiztosok nem kérdezhettek rá, de az íven külön jelölniük kellett, hogy a válaszadó milyen jellegű és állapotú ingatlanban él, roma származású-e.

A Baja Marketing Kft. ilyen adatokat hivatalosan nem is gyűjthetett volna, de megbíztak egy piaci céget, és az elvégezte a munkát. A felmérés eredményeit azonban annak ellenére sem semmisítették meg, hogy arra írásban is ígéretet tettek – közölte az RTL Klub. A csatorna megszólaltatta a Baja Marketing akkori vezetőjét, akitől nyilvánosan csak egy mondatot idézhettek:
„Nem emlékszem, nem láttam a papírokat”

Megkeresték a jelenleg a Földművelésügyi Minisztérium államtitkáraként dolgozó, fideszes parlamenti képviselő Zsigó Róbertet is. Ő nem akart adni interjút, de közleményben jelezte, hogy nem rendelt meg ilyen kutatást, nem is tudott a felmérésről – egyúttal a momentumos új városvezetés politikai támadásának minősítette a hírt; szerinte ezzel próbálják elfedni, hogy a fizetős parkolás bevezetésére készülnek Baján. 

Zsigó folyt a csapból is Baján

A Baja Marketingről már korábban is kiderült, hogy Zsigónak kedvez: a Sugóparti Hírek portál 2018-as cikke emlékeztet rá, a Nemzeti Választási Bizottság közel hétmilliós bírság befizetésére kötelezte a helyi tévét is működtető önkormányzati céget, mert a Baja Marketing Kft. megsértette a választási eljárásról szóló a jelöltek és jelölő szervezetek közti esélyegyenlőség alapelvét azzal, hogy 2018. február 20. és március 29. között a helyi tévé Híradó című műsorszámában Zsigó Róbrt kormánypárti képviselőjelöltnek aránytalanul több megjelenési lehetőséget biztosított, mint más jelölteknek, illetve jelölő szervezetnek. A büntetési tételt később a Kúria az önkormányzati cég felülvizsgálati kérelme után 2,3 millió forintra csökkentette, a döntésen érdemben nem változtatott. 
Szerző

Az ügyvédi kamara visszautasította Orbán Viktor támadását

Publikálás dátuma
2020.01.20. 20:52

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az igazságszolgáltatás elleni uszítás kikezdi a jogállamot. Ha a miniszterelnök megtagadhat egy jogerős döntést, az erre sarkalhatja a polgárokat is – figyelmeztetett a kamara elnöksége.
A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége a leghatározottabban visszautasítja az ügyvédeket érő támadásokat, ennek keretében az ismételten felbukkanó listázási próbálkozásokat, közölte Bánáti János az elnökség egyhangú döntése után. Mint az Index cikkében emlékeztet, az ügyvédek amiatt tiltakoznak, hogy a kormány felfüggeszti a bíróságok által megítélt börtönkártérítések kifizetését, és közben  a "nyerészkedő", "börtönbizniszben" utazó ügyvédekre mutogat. Az ügyvédi kamara elnöksége
aggodalommal tekint a bíróságok és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltésre. Mindez rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét és az állampolgárokat arra sarkallhatja, hogy jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtását megtagadják. A hivatásunkat érő támadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége az ügyfelei érdekeinek elsődlegessége alapján a jogi képviselet ellátása, adott esetben akár az állammal szemben is.

 A kamara hozzáteszi, hogy munkájuk során az ügyvédek természetesen kötelesek a törvényeket és a hivatás etikai szabályait betartani, amelynek megsértéséért fegyelmi felelősséggel tartoznak.  
Orbán Viktor legutóbbi nemzetközi sajtótájékoztatóján, majd január 17-én a Kossuth rádiónak adott interjújában kelt ki a raboknak a rossz börtönviszonyok miatt járó több millió forintos kártérítések miatt. A kormányfő azt mondta: 12 ezer elítélt együttesen 10 milliárd forint körüli kártérítési összeget követel az államtól a rossz börtönviszonyok miatt, és ebben "eszes, jól ismert ügyvédcsoportok" segítik őket, akik rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzásról lazák és abszurdak.
A kormányfő szerint ez joggal való visszaélés, ezért - az egyébként a bíróságok által jogerősen megítélt  - kifizetéseket fel kell függeszteni. Orbán szavai szerint "nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról van szó, ezért nem fizetünk.” Közben már el is készült a kormányhatározat a börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztéséről. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára még rátett egy lapáttal Orbán szavaira. A fideszes politikus azt mondta: akár súlyos bűnözők is milliókat tesznek zsebre a dörzsölt ügyvédek segítségével, mindenféle mondvacsinált ürüggyel indított perrel, ráadásul
az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája.

Magyar György ezzel kapcsolatban az Indexnek azt mondta: "A saját maguk által hozott törvények alapján meghozott, jogerős bírói ítéletet kifogásolják, azért, hogy ne mással foglalkozzunk, hanem legyen új ellenségkép: Soros és a migráns kevés volt, kell hozzá cigány, ügyvéd és börtönlakó is". Magyar György szerint a ködösítés, a "néplélek bolondítása" azért zajlik most, hogy az amúgy jogász végzettségű miniszterelnök politikai érdekből elterelje a figyelmet arról, hogy a milliárdok hogyan kerülnek a családtagjaihoz és a hűbéri rendszerének egyéb tagjaihoz (...), hogy ne azzal foglalkozzon a magyar társadalom, hogy miért fizetünk mi 700 milliárdot a Tiborczoknak EU-s pénzekből.  
Szerző

Győrben sem vitázott a fideszes jelölt

Publikálás dátuma
2020.01.20. 20:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az eseményen így csak öten vettek részt a hat jelöltből.
Nem ment el a győri polgármester-jelöltek vitájára Dézsi Csaba András, a Fidesz indulója. Az Azonnali.hu által szervezett eseményen így csak öten vettek részt a hat jelöltből: az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Momentum alkotta ellenzéki összefogás jelöltje, Pollreisz Balázs, Balla Jenő vállalkozó, független önkormányzati képviselő, Géber József a Mi Hazánk jelöltje, valamint Kirchfeld Mária és Hajnal János független jelöltek. Győrben a fideszes jelölt azzal indokolta a távollétét, hogy „elfogultnak tartja” az Azonnali.hu-t. Mivel Dézsi nem fogadta el a meghívást, így jobb híján egy képet tettek ki róla az asztalra.
A jelöltek egyebek mellett a korrupcióról, az átláthatóságról, a közösségi közlekedésről, a város gazdaságáról, valamint a zöld jövő kérdéseiről fejtették ki az elképzeléseiket. A korrupciós téma kapcsán Pollreisz Balázs elmondta: Ligeti Miklóssal a Transparency International (TI) jogi igazgatójával megállapodott abban, hogy megválasztása esetén a TI szakmai irányításával átvizsgálják a város összes szerződését, és ha találnak korrupcióra utaló jelet, feljelentést tesznek. Pollreisz azt ígérte: első intézkedésként egy korrupcióellenes minimumcsomagot terjeszt a közgyűlés elé.
Győrben vasárnap lesz időközi polgármesteri választás azt követően, hogy a korrupciós- és szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt ugyan megnyerte az októberi voksolást, ám nem sokkal később lemondott tisztségéről.
Témák
Győr Fidesz