Válságülést tart a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség az Aján elleni korrupciós vádak miatt - reagált az elnök

Publikálás dátuma
2020.01.19. 16:42
Aján Tamás
Fotó: GOH CHAI HIN / AFP
A sportág az olimpiai programból is kikerülhet, sokan a magyar elnök lemondását követelik.
Válságülést tart a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) vezetősége szerdán Dohában, reagálva az ARD német közszolgálati televíziós csatorna két hete bemutatott dokumentumfilmjére. A "Titkos dopping - az emelők ura" című filmben az ARD dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy
  • a súlyemelésben az IWF tudtával, magyar orvosok közreműködésével szisztematikus doppingolás folyik, emellett
  • eltűnt legalább 5,5 millió dollár is, amiért büntetőeljárás indulhat az IWF magyar elnöke, Aján Tamás ellen.
Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vezetője vasárnapi nyilatkozatában az IWF felfüggesztését javasolta. "A tények ismeretében az egyik logikus válasz az lehet, hogy a súlyemelés egyelőre rövid távon kikerül az olimpiai programból, és mindaddig felfüggesztik a szervezet működését, amíg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára bebizonyosodik, hogy megfelel az ötkarikás értékeknek" - mondta az ARD-nek a kanadai sportdiplomata, aki maga is a NOB tagja.
Makszim Agapitov, az orosz tagszövetség elnöke - aki az IWF végrehajtó bizottságában is dolgozik - Aján lemondását követelte. "Magára kell vállalnia a felelősséget. A súlyemelésben végbemenő változásokat a vezetésnél kell elkezdeni" - közölte Agapitov.
Az ARD filmje szerint a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban. A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszélt a műsorban. Baumgartner szerint Aján évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását. A 80 éves magyar sportdiplomata 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, azóta pedig az elnöke. Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében - Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része itt landolt. Az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan.
Arról, hogy Aján ellen hányszor és milyen vádak fogalmazódtak már meg az elmúlt 26 évben, a Népszava itt írt bővebben. A Kurír például már 1994-ben arról számolt be, hogy Aján doppingolással lebukott szovjet emelőknek falazott az 1979-es szaloniki világbajnokságon. Az IWF-elnök az ARD riportjában elhangzottakat elkeserítő, igazságtalan támadásoknak nevezte múlt héten.

Aján állítja, csak egyéni érdekből vádolják őt

Aján Tamás az MTI-nek vasárnap nyilatkozva ismét mindent tagadott. "Az ARD által közölt anyagok minden hitelességet nélkülöznek" - állította. Vádlói hitelességét megkérdőjelezte, mondván, a választásokon vesztes elnök- és főtitkár-jelöltek is megszólaltak ellene. Mint fogalmazott, "sajnálatos, hogy egy-két elnökségi tag a saját sportágát kívánja tönkretenni egyéni érdekekből, miután az elmúlt időszakban sikertelenül jelentkeztek különböző tisztségek betöltésére". Agapitovnak a lemondását sürgető kijelentéseit is hasonlóan kommentálta: "az orosz szövetség képviselője, aki az IWF elnökségének a legtapasztalatlanabb tagja, azért támadja a szövetséget és személy szerint engem, mert az orosz súlyemelés az utóbbi tíz évben óriási számú pozitív esetet produkált, és most vádaskodással próbálja kompenzálni az ellenük indult fegyelmi eljárásokat".
Aján szerint az IWF elnökségi ülésén megtárgyalják és igazolni fogják, hogy a legszabályosabban történtek a doppingvizsgálatok, és a pénzügyi kérdésekben is a legszabályosabban jártak el.

Frissítve: 2020.01.19. 20:16

McGregor villámgyőzelemmel tért vissza

Publikálás dátuma
2020.01.19. 11:22

Fotó: STEVE MARCUS / AFP
Kevesebb mint egy perc kellett Conor McGregor győztes visszatéréséhez az MMA kevert harcművészet legrangosabb szervezetének, a UFC-nek a Las Vegasban rendezett szombati gáláján.
A 31 éves ír sztár az amerikai Donald Cerrone ellen vívta a főmeccset, amelyet hatalmas érdeklődés előzött meg, ám mindössze 40 másodpercig tartott. McGregor egy összekapaszkodás után térddel, vállal megrendítette 36 éves riválisát, aki egy tiszta fejrúgástól a földre került, ott pedig McGregor lezárta a küzdelmet. Conor McGregor 2016 novembere óta először nyert UFC-meccset. Azóta mindössze két találkozója volt, 2017 augusztusában Floyd Mayweathertől ökölvívásban kapott ki, tavaly októberben pedig az orosz Habib Nurmagomedov győzte le TKO-val az UFC könnyűsúlyú vb-címéért rendezett összecsapáson.
Szerző
Frissítve: 2020.01.19. 18:04

Vízilabda Eb – Gálamérkőzésen lett csoportelső a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2020.01.18. 20:40

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Az Eb-k történetében 2001 óta először fordult elő, hogy egy mérkőzésen az egyik csapat nem szerzett gólt, akkor ugyancsak Budapesten a spanyolok 4-0-ra győzték le a hollandokat.
A házigazda magyar válogatott 26-0-ra legyőzte a máltai csapatot, így jobb gólkülönbségének köszönhetően – a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat megelőzve – megnyerte a C csoportot, és közvetlenül a negyeddöntőbe jutott a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján. Märcz Tamás együttesének így lesz egy extra pihenőnapja, majd szerdán az Oroszország-Grúzia párharc továbbjutójával találkozik a nyolc között. Ritka feladat elé állította a magyarokat, hogy csütörtökön 11-11-re végződött a spanyolok elleni csoportrangadó, így ugyanis a gólkülönbség döntött a két csapat között. A világbajnoki ezüstérmesnek a törökök felett aratott 24-7-es délelőtti győzelme azt jelentette, hogy Märcz Tamás együttesének legalább 20 góllal kell nyernie Málta ellen ahhoz, hogy csoportelsőként közvetlenül a negyeddöntőbe jusson, és egy plusz pihenőnappal számolhasson.
Azt már előre lehetett tudni, hogy a találkozónak gyakorlatilag semmilyen sportértéke nem lesz, ennek ellenére szinte teljesen megtelt a Duna Aréna, a közönség pedig úgy fogadta a hazai csapatot, mintha egy egyenes kieséses összecsapásra készülne. Annak fényében, hogy a „közte húsz” volt a cél, jól kezdett a magyar válogatott, hiszen nyolc perc alatt fél tucat gólt szerzett, és egyet sem kapott. Mindössze három perc telt el a második negyedből, amikor a közönség már tízet számolt a máltaiakra, akiknek a dolgát csak nehezítette, hogy a kapuban Nagy Viktor is maximálisan koncentrálva minden lövést hárított, így a magyar válogatott egyre közelebb került céljához (13-0). A célt egy perccel a harmadik felvonás vége előtt Mezei Tamás góljával érte el a csapat, amelynek a kapuja még mindig érintetlen volt. A zárófelvonás egyetlen kérdése az volt, hogy meglesz-e az Eb-k történetének legnagyobb arányú győzelme, ehhez 27 gólra volt szükség – a rekordot 2018-ban Barcelonában a görögök állították fel a törökök elleni 27-1-es sikerrel –, végül „csak” csúcsbeállítás született.
A képen Áder János államfő, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter a Duna Arénában
Az Eb-k történetében 2001 óta először fordult elő, hogy egy mérkőzésen az egyik csapat nem szerzett gólt, akkor ugyancsak Budapesten a spanyolok 4-0-ra győzték le a hollandokat.   Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói szereplése már biztos.

Európa-bajnokság (Duna Aréna):

Férfiak, csoportkör, 3. forduló: C csoport: Magyarország-Málta 26-0 (6-0, 7-0, 8-0, 5-0) Duna Aréna, v.: Rakovic (szerb), Dutilh-Dumas (holland) gólszerzők: Zalánki 7, Varga Dé. 6, Pohl 3, Vámos, Erdélyi, Manhercz 2-2, Hosnyánszy, Jansik Sz., Mezei, Angyal 1-1 Magyarország: Nagy V. - Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai - cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz. A csoport másik mérkőzésén: Spanyolország-Törökország 24-7 (5-3, 6-1, 8-1, 5-2)

A csoport végeredménye:

1. Magyarország 7 pont (56-16), 2. Spanyolország 7 (58-25), 3. Törökország 3, 4. Málta 0

Frissítve: 2020.01.18. 20:58