Egy szarvas használja az M1-est Nagyegyházánál, teljes a lezárás

Publikálás dátuma
2020.01.19. 08:30
Illusztráció
Fotó: AFP
Az autópálya egy 50 ezer négyzetméteres, erdős területet zár körbe, innen akarják vasárnap reggel kihajtani a valószínűleg itt megbújt vadat.
Teljesen lezárják ma reggel az M1-es autópályát a 43-as és az 55-ös kilométerszelvények között vadkihajtás miatt. A pályát előreláthatólag 8 órától 10 óráig zárják le a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. Az autópálya forgalmát mindkét irányból az 1-es számú főútra terelik.
Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI érdeklődésére korábban elmondta, egy célzott akcióról van szó. Már több visszajelzést kaptak, hogy a pálya említett szakasza mellett szarvast láttak. Mivel az M1-es ezen szakaszán a vadvédő háló távolabb van az úttesttől, így egy mintegy 50 ezer négyzetméteres, erdős területet zárnak körbe, ahol - a szakemberek vélekedése szerint - megbújhatott egy szarvas.
Az illetékes vadásztársaság, a rendőrség és a közút szakemberei vasárnap az említett időpontban megpróbálják a pályán kívülre hajtani a vadat - tette hozzá.

Gyors MR-vizsgálatokra lesz pénz, kukaügyben még birkózik Karácsony és a kormány

Publikálás dátuma
2020.01.18. 20:54
Karácsony Gergely szerint napokon belül kiürül az FKF Zrt. számlája, ha a nemzeti kukaholding nem fizet nekik
Fotó: FKF Zrt.
Tízmilliárdos támogatást kap a fővárosi járóbeteg-ellátás, ígérte Fürjes Balázs államtitkár. A nemzeti kukaholding kifizetéseiről továbbra sincs megegyezés.
Közleményben számolt be a Karácsony Gergely főpolgármesterrel folytatott tárgyalások eredményeiről Fürjes Balázs – írja az MTI. A budapesti fejlesztésekért felelős államtitkár felidézte, pénteken Gulyás Gergely kancelláriaminiszter társaságában ültek le egyeztetni Karácsonnyal, és néhány területen már történt előrelépés: Fürjes szerint rögzítették a legfontosabb közös célt:
  • ha szükséges, a beutaló kiállítása után hét napon belül legyen meg a CT vagy MR vizsgálat minden esetben, a vizsgálat után három napon belül pedig legyen vizsgálati végeredmény, diagnózis. Fürjes szerint a kormány száz százalékban biztosítja az ehhez szükséges kétmilliárdos költségvetési támogatást.
  • Megegyeztek abban is, hogy a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását.
A szemétszállítás ügyében azonban közel sincs egyetértés a kormány és a főváros képviselői között: az államtitkár szerint ők a főpolgármester értésére adták, hogy ragaszkodnak a nemzeti kukaholdinghoz, aminek álláspontjuk szerint nincs tartozása a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. felé. Szerintük az FKF az utolsó 2019-es számlát még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni a fővárosi cég felé.
Ez az, amiben Karácsony Gergely másként gondolkodik: a Népszavának elmondta, az FKF esetében volt egy megállapodás a díjról, amit most a kukaholding vezetője lejártnak tekint – kifizetés nélkül viszont napokon belül nulla forint marad a fővárosi hulladékszállító vállalat számláján.
Ezért a főváros azzal próbál alkuhelyzetet próbál teremteni, amivel csak tud. Karácsony hangsúlyozta:
ő nem az a főpolgármester lesz, aki alatt megszűnt a szemétszállítás Budapesten azért, mert az állami cég nem fizeti ki azt, ami jár.

A Karácsony Gergellyel készített szombati interjúnkat ide kattintva olvashatja el.  
Szerző

Ötös lottó – Kihúzták a nyerőszámokat, egy Joker-telitalálat van

Publikálás dátuma
2020.01.18. 20:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 3. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc) 23 (huszonhárom) 56 (ötvenhat) 57 (ötvenhét) 73 (hetvenhárom) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 128 darab, nyereményük egyenként 528.295 forint; 3 találatos szelvény 5998 darab, nyereményük egyenként 11.725 forint; 2 találatos szelvény 127.283 darab, nyereményük egyenként 1465 forint. Joker: 044027 Az 1 darab Joker-telitalálatra 29.535.730 forintot fizetnek. 
Szerző