Előfizetés

A Facebook népe segített megtalálni az áldozatot - csakhogy a keresésről szóló posztot a bántalmazó írta

Pion István
Publikálás dátuma
2020.01.17. 21:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Boglacsik Tímea, a kríziskezelő igazgatója számolt be tapasztalatairól.
"Ma felhívott egy vezető óvónő, a kollégái jelezték felé, hogy az egyik általunk elhelyezett anyukát és a korábban ebbe az óvodába járó gyermekeit nyilvános posztban keresi a nagymama" - kezdi bejegyzését a Család.hu-n vezetett blogjában Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója. Az eltűnések esetén természetes, ha egy nagymama keresi a családtagjait, azonban ahogy az írásból kiderül, itt merőben más volt a helyzet: a kríziskezelő a bántalmazó nagymama elől menekítette el anyát és lányát. Boglacsik Tímea hozzáteszi: a családdal korábban is előfordult már, hogy a nagymama Facebookon kezdett keresésbe, akkor a mit sem sejtő felhasználóknak sikerült meggyőzniük az anyukát, hogy lányával együtt visszatérjen. Ez a történet az írás szerint még nem ért véget, tehát nem tudni, hogy a nagymama második próbálkozása sikerre vezet-e, de az igazgató okulásul leírt két másik esetet, amelynek nem lett jó vége. "Az egyik ilyen eset tavalyelőtt jött szembe velem - írja Boglacsik -, amikor egy apuka viszonylag hosszú bejegyzésben kereste eltűnt, nagykorú lányát. Abban megfogalmazta, hogy mennyire szereti őt, mindent megtenne érte, és hogy ne haragudjon a lány, ha valaha megbántotta őt bármivel is. Szívszorító volt. Tényleg. A lányt valaki meglátta, jelezte az apukának, apuka érte ment, hazavitte, majd nem sokkal ezután bántalmazni kezdte. Pontosabban folytatta. Amikor újra el tudott szabadulni a lány, akkor kiderült: korábban is a zsarnok apjától menekült el, nem bírta már elviselni a hosszú évek óta tartó bántalmazást." A másik leírt eset tavalyi. Eszerint egy sajnálatos, tragédiába torkolló eset után az áldozat apja vérbosszút esküdött az általa is ismert elkövető és annak egész családja ellen, ezért őket – az elkövetőt természetesen nem – pár órán belül elhelyezték egy, a bűncselekmény elkövetésének helyszínétől távoli családok átmeneti otthonába. Azonban a vérbosszút esküdött apuka a Facebookon közzétett posztjának köszönhetően néhány órán belül már tudta, hogy hol van a család, és csak a szerencsén múlt, hogy ez az információ még idejében érkezett, és tovább tudták menekíteni az anyukát a gyerekekkel. Boglacsik Tímea azzal zárja írását, hogy mindig fontos segíteni eltűnt gyerekek vagy felnőttek ügyében, hogy mielőbb megkerülhessenek a hazavárt családtagok, azonban - a fenti példákból okulva - sosem árt az óvatosság, vagyis mindenki kellő körültekintéssel és nyitott szemmel járjon.

Elfogták a salgótarjáni halálos, cserbenhagyásos gázolás elkövetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.17. 20:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 34 éves helyi férfi valószínűleg ittasan vezetett.
A nógrádi rendőrök forrónyomon keresték a halálos baleset okozóját, az elfogott, 34 éves V. Roland ugyanis cserbenhagyta áldozatát. A jelenlegi adatok alapján a férfi 2020. január 17-én 18 óra körül az általa vezetett gépkocsival Salgótarjánban, a Rákóczi úton elütött egy gyalogost. A baleset következtében a nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A jármű vezetője a baleset helyszínéről megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Miután elfogták, az alkoholszonda pozitív értéket mutatott – adta hírül a rendőrség honlapja. Később azt is közölték, hogy V. Rolandot a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására. A 34 éves férfi ellen a további eljárást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya folytatja. 

Tényleges életfogytiglani fegyházat kapott a zsámboki gyilkos

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.17. 18:22
Illusztráció
Fotó: Népszava
Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék pénteken, első fokon azt a férfit, aki 2017 őszén megerőszakolt, majd megölt egy idős asszonyt a Pest megyei Zsámbokon.
A törvényszék közleménye szerint az elsőrendű vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, aljas célból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, kizárva a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. Hozzátették: a férfi ismerősét, a másodrendű vádlottat a bíróság bűnpártolás miatt egy év hat hónap, fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta. A vádirat szerint 2017. október 15-én éjjel az elsőrendű vádlott bemászott egy 88 éves, Zsámbokon egyedül lakó, rendszeres gondozásra, ápolásra szoruló asszony házába. Az idős nőt vascsővel többször fejbe verte, majd megerőszakolta. Az asszony a bántalmazás miatt meghalt. A férfi a halott nő körüli ruhákat meggyújtotta, majd később elhagyta a házat. Kora reggel az elsőrendű vádlott elmondta munkatársainak, mások mellett a másodrendű vádlottnak is, hogy megölt egy idős nőt. Ismerőse ezután megpróbálta elégetni a férfinak a gyilkosságkor viselt ruháit egy kályhában, de nem tudta azokat meggyújtani. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, az első- és a másodrendű vádlott fellebbezett a döntés ellen, így az nem jogerős - közölte a törvényszék.