Előfizetés

Központosították a védelmi beszerzéseket

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.01.17. 20:25
H145M helikopterek átadása 2019 decemberében.
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Erőltetett menetben folytatódik az államigazgatásban a központosítás: ezúttal a honvédelmi és a belügyi tárcához tartozó, évente sok tízmilliárdos védelmi célú beszerzéseket vonták egy új cég, a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. alá.
A haderő-modernizációjáért felelős kormánybiztosság közleménye szerint a jövőben csak ez a társaság vásárolhat a katonaságnak, a rendőrségnek, a határőrségnek, a katasztrófavédelemnek, a büntetés-végrehajtásnak, az adó- és vámhivatalnak munkavégzéséhez szükséges fegyvereket, őrzési, védelmi, illetve önvédelmi célú haditechnikai eszközöket. A vezérigazgató Fail Kinga, a honvédelmi minisztérium haditechnikai beszerzési igazgatója lett. A tulajdonosi jogokat Orbán Viktor kormányfő egy korábbi tanácsadója, Maróth Gáspár haderő-modernizációért felelős kormánybiztos gyakorolja. Kormánybiztosság közleménye szerint az ügynökség beszerzési eljárást csak akkor indíthat, ha a beszerzési igényt a Nemzetbiztonsági Kabinet véleményezte. Mivel a kabinet elnöke a miniszterelnök, így gyakorlatilag minden biztonsági beszerzést Orbán fog engedélyezni.

Pécsnek 23 milliárdos mínuszból kellene 8,5 milliárdot visszafizetnie az államkasszába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.17. 19:09
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
Fotó: Csortos Szabolcs
A leváltott fideszes városvezetés tavaly egymilliárd forintot tudott törleszteni az adósságából. Az új testület két költségvetéssel készül.
Pécs új, ellenzéki polgármestere, Péterffy Attila a Pécsma.hu-nak adott interjút a város gazdálkodási mechanizmusainak átvilágításáról és az önkormányzati cégek vezetésének szemléletváltásáról. Az interjúban sok helyi érdekű kérdés szóba kerül, de az talán külön említésre méltó, hogy mennyi pénzzel és milyen körülmények között tartozik a pécsi önkormányzat az állam felé. "2020 végéig 8,54 milliárd forintot kellene visszafizetni a kormánynak. Ez szinte lehetetlen. El kell érnünk ennek a törlesztésnek az átütemezését" - mondta az interjúban Péterffy. Hozzátette:
"Tavaly egymilliárd forintot tudott törleszteni az állammal szembeni adósságából az előző városvezetés. Idén több, mint nyolcszor annyit kellene."

Mint korábban, a mostani beszélgetésben is szóba került, hogy 5 milliárd forintos működési hiányt, az önkormányzati cégek esetében pedig 18 milliárdos adósságállományt hagyott maga után az előző városvezetés. A leköszönő fideszes polgármester, Páva Zsolt ezzel szemben azt állította, hogy 7 milliárdos plusszal adta át a várost. Péterffy most megerősítette, az eddigi vizsgálatok a mínusz 23 milliárdot igazolják, de az önkormányzat független pénzügyi céget fog megbízni, hogy pontosan megállapítsa, mekkora is a működési hiány. Ha Péterffynek van igaza, akkor
a városnak mínusz 23 milliárd forintból egy év alatt kellene előteremtenie plusz 8,5 milliárd forintot.

A törlesztés átütemezésével, vagyis a kormánnyal való megegyezéssel kapcsolatban bizakodó. Mint mondta, a kabinetnek nem lehet érdeke, hogy egy egész várost büntessen, mert ellenzéki vezetést választott magának. Aztán a hazai politikai életben szokatlanul megengedő hangnemben úgy fogalmazott: "Elfogadjuk azt, hogy a város olyan gazdasági helyzetbe került, amit az elődeink idéztek elő, de a kormányt arra kérjük, hogy az ő színeiben politizáló ex-városvezetés által okozott problémát közösen oldjuk meg. Nem célom, hogy állandóan a Fideszre mutogassak, a célom az, hogy ebből a gödörből Pécset kirángassuk." Az interjúból kiderül, hogy még nem ültek tárgyalóasztalhoz, de Péterffy hivatalos levelet küldött Varga Mihály pénzügyminiszternek, amiben kezdeményezi a tárgyalásokat. Annak ellenére, hogy a polgármester optimista, úgy döntött, hogy idén két költségvetési tervezetet készítenek. "Az egyik arra az esetre szól, amikor nem tudjuk átütemezni a 8,5 milliárd visszafizetését. Ebben a pillanatban beláthatatlan, ez milyen gazdasági és működésbeli következményekkel járhat, de fel kell készülnünk erre az esetre is. A másik forgatókönyvben pedig azzal számolunk, hogy sikerül átütemezni a törlesztést" - mondta. Pécs kormányzati gyámság alatt áll, az Államkincstár rendelkezik a város bevételei felett, miután az előző, fideszes vezetés idején, 2017-ben Pécs kis híján csődbe ment, az akkor kapott pénzügyi kormánytámogatásból keletkezett a mostani 8,5 milliárdos törlesztőrészlet. Az állami szerv jelenlétéről Péterffy azt mondta, az együttműködés példaértékű. "Az Államkincstár és az új városvezetés érdeke ugyanaz" - mondta. Hozzátette: az eddigi három hónapban a polgármesteri intézkedéseit és döntéseit a szervezet mindig támogatta.

Orbán így akar békét

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.01.17. 18:47

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Ha a miniszterelnök nem tanúsít jogkövető magatartást, a kormány milyen alapon várja el az egyszerű állampolgároktól, hogy betartsák a törvényeket? – kérdeztük Rétvári Bencét, aki a gyöngyöspatai kártérítés témájában hirdetett sajtótájékoztatót.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára erre közölte, hogy a kormány jogkövető magatartást tanúsít. Nem vitatja ugyanis, hogy jogsérelem érte a gyöngyöspatai roma gyerekeket, csak azt szeretné, ha a kompenzáció (szemben a bíróság ítéletével) nem pénz, hanem képzések formájában történne. Az államtitkár úgy vélte, hogy az „emberek igazságérzete” és a perben érintett gyöngyöspataiak szempontjából is ez lenne a legjobb megoldás.
Felvetettük, ha egyszer a miniszterelnök felfogásában a kártérítés „munka nélküli jövedelemnek” számít, adódik a kérdés: tervezi-e a kormány, hogy általános érvénnyel megszünteti a pénzbeli kártérítés lehetőségét? Rétvári válaszából kiderült, hogy nincs ilyen terv.
A tájékoztató során az államtitkár többször elmondta, hogy Gyöngyöspatán egy „Soros György által támogatott alapítvány” kelti a feszültséget, politikai tőkét akar kovácsolni az ügyből. Kérdésünkre, hogy a miniszterelnök kijelentései mennyiben a társadalmi békét szolgálták, Rétvári Bence azt állította: a kormányfő szándéka az, hogy az emberek békében tudjanak egymás mellett élni, míg az ilyen perek békétlenséget keltenek.