Szavazzon! Harrach Péter tudja, mit beszél?

Publikálás dátuma
2020.01.17. 12:04

Fotó: Népszava
Biztosan bejutna a parlamentbe a KDNP, ha önállóan indulna a választáson – közölte nem kis önbizalomról árulkodó nyilatkozatában Harrach Péter, a párt frakcióvezetője. Az igaz, hogy 1990 óta van képviselőcsoportjuk, de 1998 óta nem indultak önállóan, mindig csak a Fidesszel közös listán.  Szavazzon! Mit gondol Harrach kijelentéséről?
Szerző
Témák
KDNP szavazás
Frissítve: 2020.01.17. 13:35

Horváth Aladár állítja: Orbán hivatali visszaélést és becsületsértést követett el

Publikálás dátuma
2020.01.17. 11:10

Fotó: Béres Márton / Népszava
A polgárjogi politikus a Legfőbb Ügyészség előtt ismertette a miniszterelnök elleni büntetőfeljelentése tartalmát.
Horváth Aladár úgy érezte, kötelessége jogi lépéseket kezdeményezni a miniszterelnökkel szemben a gyöngyöspatai ügyben tett kijelentései miatt. Még akkor is, ha valószerűtlen, hogy ténylegesen eljárás indul Orbán Viktor ellen. A polgárjogi politikus a Legfőbb Ügyészség előtt tartott tájékoztatóján számolt be arról, hogy a Roma Parlament Egyesület nevében büntetésfeljelentést tesz, amiért a kormányfő a múlt héten az iskolai elkülönítés miatt megítélt kártalanítás apropóján a „gyöngyöspatai cigánymagyar közösség társadalmi megbecsülését sértő, rágalmazó és gyűlöletre uszító jogellenes” közlésre ragadtatta magát. Horváth Aladár szerint az elhangzottak megalapozzák a hivatali visszaélés és a becsületsértés gyanúját: a kormányfő által elmondottak megfélemlítő erővel hatnak, mert kisebbségellenes indulatokat keltenek. Ismeretes: nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a Hír TV kérdésére kifogásolta, hogy Gyöngyöspatán az „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai” nagy összeghez jutnak „mindenfajta munkavégzés nélkül”, ami „mélyen igazságtalan”. A miniszterelnök külön kérdés nélkül rátért arra, helyteleníti, hogy az Európai Unió bírósága döntése alapján, nem megfelelő fogva tartás címén a magyar állam elítélt bűnözőknek milliós összegeket adjon. Az igazságügyi miniszternek Orbán azt mondta, a vitát vállalva egy „fillért se fizessünk”. A kormányfői sajtótájékoztató másnapján lapunk kérdéseket küldött Orbán Viktornak. Egyebek mellett szerettük volna megtudni, fenntartja-e a gyöngyöspatai ügyben tett kijelentéseit, nem tart-e attól, hogy szavai alkalmasak cigányellenes indulatok gerjesztésére, és áldozathibáztatásnak minősíthetők. Szándékában állt-e összemosni a jogsértő iskolai elkülönítésnek kitett roma gyerekek esetét „elítélt bűnözőkkel”? A Kormányzati Tájékoztatási Központ így válaszolt: „Megdöbbentőnek és igazságtalannak tartjuk, hogy egy Soros-szervezet pénzt zsarol ki a magyar államból a gyöngyöspatai roma családok felhasználásával. Ugyanezt tették, amikor bevándorlók nevében perelték be a magyar államot 2016-ban és 2017-ben.” 
Szerző
Frissítve: 2020.01.17. 11:15

Szigorítaná az ügyészség Gulyás Mártonék büntetését az ÁSZ székházának összefestékezése miatt

Publikálás dátuma
2020.01.17. 11:07

Fotó: Népszava
Túl enyhének találták az ítéletet.
Az ügyészség tárgyalás megtartását kéri az Állami Számvevőszék épületét megrongálók ügyében, mert megítélése szerint a bíróság büntetővégzésében tíz vádlottal szemben túl enyhe büntetést alkalmazott - közölte a fővárosi főügyész. Ibolya Tibor közleményében felidézte: a tizenegy vádlott - 31 és 59 év közötti férfiak - három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán mintegy 2 méteres magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt. A főügyész hozzátette: az okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot. A hivatalos megfogalmazás mögött Gulyás Márton és a Közös Ország Mozgalom aktivistái állnak, akik az ellen tiltakoztak, hogy az ÁSZ sorra milliós büntetéseket sózott az ellenzéki pártok nyakába.       A budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség a férfiak ellen műemlék megrongálása miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést. A főügyész közlése szerint a bíróság büntetővégzésében - a bűncselekmény váddal egyező megállapítása mellett - egy férfival szemben 240 óra közérdekű munkát és 120 ezer forint pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat 3 évre próbára bocsátotta. Az ügyészség szerint azonban a bíróság tíz vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott, ezért - a 240 ezer forint pénzbüntetéssel sújtott terhelt kivételével - tárgyalás tartását kéri súlyosításért, a vádirat szerinti büntetésekre ítélés érdekében. 
Frissítve: 2020.01.17. 11:17