Előfizetés

Horváth Aladár állítja: Orbán hivatali visszaélést és becsületsértést követett el

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.01.17. 11:10

Fotó: Béres Márton / Népszava
A polgárjogi politikus a Legfőbb Ügyészség előtt ismertette a miniszterelnök elleni büntetőfeljelentése tartalmát.
Horváth Aladár úgy érezte, kötelessége jogi lépéseket kezdeményezni a miniszterelnökkel szemben a gyöngyöspatai ügyben tett kijelentései miatt. Még akkor is, ha valószerűtlen, hogy ténylegesen eljárás indul Orbán Viktor ellen. A polgárjogi politikus a Legfőbb Ügyészség előtt tartott tájékoztatóján számolt be arról, hogy a Roma Parlament Egyesület nevében büntetésfeljelentést tesz, amiért a kormányfő a múlt héten az iskolai elkülönítés miatt megítélt kártalanítás apropóján a „gyöngyöspatai cigánymagyar közösség társadalmi megbecsülését sértő, rágalmazó és gyűlöletre uszító jogellenes” közlésre ragadtatta magát. Horváth Aladár szerint az elhangzottak megalapozzák a hivatali visszaélés és a becsületsértés gyanúját: a kormányfő által elmondottak megfélemlítő erővel hatnak, mert kisebbségellenes indulatokat keltenek. Ismeretes: nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a Hír TV kérdésére kifogásolta, hogy Gyöngyöspatán az „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai” nagy összeghez jutnak „mindenfajta munkavégzés nélkül”, ami „mélyen igazságtalan”. A miniszterelnök külön kérdés nélkül rátért arra, helyteleníti, hogy az Európai Unió bírósága döntése alapján, nem megfelelő fogva tartás címén a magyar állam elítélt bűnözőknek milliós összegeket adjon. Az igazságügyi miniszternek Orbán azt mondta, a vitát vállalva egy „fillért se fizessünk”. A kormányfői sajtótájékoztató másnapján lapunk kérdéseket küldött Orbán Viktornak. Egyebek mellett szerettük volna megtudni, fenntartja-e a gyöngyöspatai ügyben tett kijelentéseit, nem tart-e attól, hogy szavai alkalmasak cigányellenes indulatok gerjesztésére, és áldozathibáztatásnak minősíthetők. Szándékában állt-e összemosni a jogsértő iskolai elkülönítésnek kitett roma gyerekek esetét „elítélt bűnözőkkel”? A Kormányzati Tájékoztatási Központ így válaszolt: „Megdöbbentőnek és igazságtalannak tartjuk, hogy egy Soros-szervezet pénzt zsarol ki a magyar államból a gyöngyöspatai roma családok felhasználásával. Ugyanezt tették, amikor bevándorlók nevében perelték be a magyar államot 2016-ban és 2017-ben.” 

Szigorítaná az ügyészség Gulyás Mártonék büntetését az ÁSZ székházának összefestékezése miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.17. 11:07

Fotó: Népszava
Túl enyhének találták az ítéletet.
Az ügyészség tárgyalás megtartását kéri az Állami Számvevőszék épületét megrongálók ügyében, mert megítélése szerint a bíróság büntetővégzésében tíz vádlottal szemben túl enyhe büntetést alkalmazott - közölte a fővárosi főügyész. Ibolya Tibor közleményében felidézte: a tizenegy vádlott - 31 és 59 év közötti férfiak - három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték. A székház falán mintegy 2 méteres magasságig, illetve a járdán festékfoltok képződtek, amelyek eltávolítása az épületen állagsérelemmel járt. A főügyész hozzátette: az okozott kár meghaladja a 3,2 millió forintot. A hivatalos megfogalmazás mögött Gulyás Márton és a Közös Ország Mozgalom aktivistái állnak, akik az ellen tiltakoztak, hogy az ÁSZ sorra milliós büntetéseket sózott az ellenzéki pártok nyakába.       A budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség a férfiak ellen műemlék megrongálása miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést. A főügyész közlése szerint a bíróság büntetővégzésében - a bűncselekmény váddal egyező megállapítása mellett - egy férfival szemben 240 óra közérdekű munkát és 120 ezer forint pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat 3 évre próbára bocsátotta. Az ügyészség szerint azonban a bíróság tíz vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott, ezért - a 240 ezer forint pénzbüntetéssel sújtott terhelt kivételével - tárgyalás tartását kéri súlyosításért, a vádirat szerinti büntetésekre ítélés érdekében. 

Volt főügyész: csak formális az ügyészség függetlensége, a vezérelv a lojalitás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.17. 10:28
Polt Péter és Orbán Viktor
Fotó: Népszava
Ihász Sándor szerint a szervezetben nincs következménye, ha alaptalanul vádolnak valakit, az ügyeket pedig törvényes kereteken belül is manipulálni lehet.
"Az ügyészség szervezete öntörvényű, ellenőrizhetetlen, felelősség nélküli, számonkérhetetlen" – nyilatkozta Ihász Sándor a Hírklikknek. Ihász korábban súlyos bűncselekmények ügyében eljáró fővárosi, majd fellebbviteli főügyész volt aztán belekeveredett a Fenyő-ügybe, amelyben vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen - őt pedig bűnpártolással vádolják. Érintettségét akár korábban, most is tagadta, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szakmai alap nélküli, szándékos időhúzás miatt elfogyott a türelme. A nyomozásnak már rég vége, mégis két éve lezáratlan az ügy, "az ilyen hozzáállás egy törvényesen működő jogállamban szakmai alapon és korrekten eljáró ügyészség részéről elképzelhetetlen". Az ellene folyó eljárás miatt karrierje derékba tört, Ihász mégsem hiszi, hogy ha bebizonyosodik, hogy ártatlanul vádolták meg, annak bármi következménye lenne. Mint mondta,
"az ügyészségen nem büntetik a »műhibát«, mint az orvosoknál, vagy az építészeknél, vagy bárhol".

"Borzasztó azt látni, hogy mivé lett, hogyan torzult egyre jobban ez a szervezet az elmúlt tíz esztendőben" - folytatta. Szerinte a törvényes kereteken belül is manipulálni lehet döntéseket, illetve formális lehetőségekkel irányítani ügyeket. Az interjúban kifejtette:
"az ügyészség függetlensége teljesen formális. Ott mára igazodási vezérelv a feltétel nélküli lojalitás lett. a döntéseik, vagy azok elmaradása ellen érdemi, hatékony jogorvoslat sincs, hiszen egy-két kivételtől eltekintve, a felettes ügyész bírálja el az összes jogorvoslatot".

Utólagos érdemi vizsgálat, vagy következményekkel járó, és a nyilvánosság számára megismerhető felelősségre vonás pedig akkor sincs, ha valakit bűncselekmény hiányában, jogerősen felment a bíróság.
Kapcsolódó
Fenyő-ügy: cáfol a volt főügyész