Előfizetés

David Attenborough: Nem halogathatjuk tovább a cselekvést!

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.17. 10:23

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
A brit természettudós szerint eljött a válság pillanata, és minél később teszünk valamit, annál nehezebb lesz a változás.
"A világ a válság pillanatával szembesül a klímaváltozás miatt, és nem halogathatjuk tovább a cselekvést" - hangsúlyozta David Attenborough brit természettudós, televíziós személyiség a BBC-nek adott interjújában. A klímaváltozással kapcsolatos kérdéseket évről évre félresöpörtük, és azzal áltattuk magunkat, hogy a következő húsz évben majd megoldjuk azokat. 
"A válság pillanata eljött, és többé nem késlekedhetünk"

- fűzte hozzá.

 Az ENSZ a napokban tette közzé jelentését, miszerint az elmúlt évtized volt a legmelegebb a feljegyzések szerint. A nemzetközi szervezet egyúttal figyelmeztetett rá, hogy a felmelegedés miatt várhatóan szaporodik a szélsőséges időjárási jelenségek száma. A tudós leszögezte, hogy azonnali cselekvésre van szükség: 
"Nem mondogathatjuk tovább, hogy van még remény, és hagyjuk a jövő évre. Változtatnunk kell"

- mondta.

 A veterán tévés emlékeztetett rá, hogy a közvéleményben hatalmasat változott a klímaváltozás megítélése, különösen a fiatalok körében, és a politikusoknak muszáj hallgatniuk erre.
"Meg kell értenünk, hogy ez már nem játék, nem kis vitákról, érvekről és kompromisszumokról szól"

- figyelmeztetett.

"Ez egy sürgető probléma, amit meg kell oldani. Ráadásul azt is tudjuk, hogyan csináljuk. Az a paradox helyzet állt elő, hogy tudjuk, hogy cselekednünk kell, de nem tesszük. És minden évvel, amelyben ezt elmulasztjuk, egyre nehezebb és nehezebb lesz elérni a célt" - mondta. A tudós arról is beszélt, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelemben nagy előrelépést jelentene, ha Kína jelentősen visszafogná karbonkibocsátását. "Mindenki felsorakozna mögé. Ez lehetne a remélt nagy változás" - tette hozzá.
A világszerte népszerű Attenborough A kék bolygó II. című sorozata felhívta a figyelmet arra, hogy milyen károkat okoz a tengerekben és óceánokban úszó rengeteg műanyag szemét a vizek élővilágában.

Rejtélyesen pusztult el egyszerre 200 seregély, egy legelő keskeny betonútján feküdtek a tetemek (videó)

Pion István
Publikálás dátuma
2020.01.16. 22:06

Fotó: North Wales police/PA
Egy hónap után elfogadható magyarázatot is találtak a walesi szigeten történt tragédiára.
Még tavaly decemberben a walesi Anglesey szigetén 200 elpusztult seregélyt találtak egy legelő keskeny betonútján. A tetemek felfedezője videót is készített a szerencsétlen madarakról, a felvételen az hangzik el, hogy olyan, mintha holtan hullottak volna le az égből. A helyi rendőrség sokáig nem talált magyarázatot a példátlan jelenségre, és az első vizsgálatok alapján is csak az volt biztos, hogy mindegyik madár halálát nagy erejű ütés okozta. Ebből arra következtettek, hogy a seregélyek a betonútra zuhanva lelték halálukat, de ennek semmilyen racionális magyarázatát nem találták. A legésszerűbbnek sokáig az tűnt, hogy a nedves úton megcsillanó napfény zavarta meg őket, és ez okozhatta a tömeges katasztrófát. Azonban az állatokkal és növényekkel foglalkozó illetékes kormányhivatal vizsgálata után a szakemberek azt a szakvéleményt adták a rejtélyes esetre válaszul, hogy a seregélyeket ragadozómadár támadhatta meg, és a tömegesen, együtt menekülő madárcsoport végének egyszerűen nem maradt hely a levegőben végrehajtani egy zuhanórepülésből emelkedőbe húzó manővert, és a betonúton lelték halálukat.

Zöld kölyke született egy kutyának (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.16. 18:00

A Marvel-képregények hőse után Hulknak keresztelt eb egészséges, várhatóan néhány hét múlva "rendes" színe lesz.
Az észak-karolinai Haywood megyei család fehér juhászkutyájának, Gypsynek péntek reggelre nyolc fehér, illetve fekete kölyke jött világra. A háromórás vajúdás simán folyt, amíg a negyedik kiskutya, egy kicsi, limezöld bundájú kölyök elő nem bújt – mesélte a Shana Stamey. „Ijesztő volt. De mindegyik kutya egészséges” – nyilatkozta a helyi lapoknak.
Szakértők szerint van magyarázat a kutyakölyök különös színére. Valószínű, hogy a vemhesség alatt Gypsy gyomrából származó folyadék szennyezhette be a magzat fehér szőrét – magyarázta Suzanne Cianciulli, a waynesville-i állatkórház igazgatója. A rendszeres fürdetés és az anyaállat nyalogatása várhatóan néhány hét alatt elhalványítja a Marvel-képregények zöld bőrű izomemberéről, Hulkról elnevezett kiskutya különleges színét.