Vízilabda Eb – Szombaton dől el a csoportelsőség

Publikálás dátuma
2020.01.16. 20:39

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
A magyar férfi válogatott második csoportmérkőzésén 11-11-es döntetlent játszott csütörtökön a spanyol csapattal a budapesti olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságon.
A török válogatott ellen visszafogottan kezdő magyarok ezúttal gyorsan kétgólos előnyre tettek szert, a hazaiak lendülete pedig az egész negyedben kitartott, 4-2-es vezetésnél ért véget az első nyolc perc. A második negyedben beragadtak támadásban a magyarok, szépítettek a spanyolok, majd hosszú időn át 4-3 állt az eredményjelzőn. Manhercz Krisztián elhibázott ötméretese után pörögtek fel az események, 5-4-gyes magyar vezetésnél ért véget az első félidő.
A térfélcsere után Vámos Márton iramodott meg egyedül, ziccerét értékesítve állította vissza a kétgólos különbséget. Elkezdtek potyogni a találatok, de állandósulni látszott a felek közti különbség. A spanyolok azonban jól hajráztak, egy tizedmásodperccel (!) a harmadik negyed vége előtt egyenlítettek (8-8). Spanyol góllal vette kezdetét az utolsó nyolc perc, a hispánok először vezettek az összecsapás során. Ezt követően folyamatosan a magyaroknak kellett futniuk az eredmény után, negyven másodperccel a vége előtt sikerült harmadszor is egyenlíteni. Az utolsó támadás a magyaroké volt, újabb gól azonban már nem született (11-11).
„Ez egy borzasztóan jó meccs volt, de nem tudjuk, mit ér a döntetlen – kezdte meg értékelését Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Jól játszott a spanyol csapat, nem véletlen lett a világbajnokságon ezüstérmes. Volt egy-két nagyon bántó, elkerülhető gól, amit kaptunk. A harmadik negyed közepén megkaparinthattuk volna a győzelmet, ez nem sikerült, utána nekünk kellett kapaszkodnunk. Örülök, hogy sikerült, nagy tartás volt a csapatban és ez mindenképpen jó.”
A pontosztozkodás azt jelenti, csak szombaton dől el, hogy Märcz Tamás együttese – amely Máltával játszik majd – első helyen közvetlenül a negyeddöntőbe jut, vagy játszania kell a nyolc közé jutásért.
A magyar női válogatott – amely már biztosította negyeddöntőbe jutását – addig is pénteken az ugyancsak százszázalékos görögökkel találkozik (tv: M4 Sport 19.00), majd vasárnap a pont nélkül álló szerbek ellen zárja a csoportkört.
Szerző
Frissítve: 2020.01.16. 21:05

Férfi kézi: erre senki sem számított

Publikálás dátuma
2020.01.16. 17:16

Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség
A férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését – a dánok és franciák kiesése mellett – okozta a magyar válogatott a csoportkör megnyerésével.
Rendkívül visszafogott várakozásokkal engedte útjára a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) a férfi kézilabda-válogatottat az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságra. Ennek oka az volt, hogy a sorsolásnál három, a magyarnál sokkal magasabban jegyzett együttest – Dánia, Izland, Oroszország – kapott Gulyás István szövetségi kapitány együttese. Ezek ismeretében az MKSZ konkrét célkitűzés nélkül, csupán azt kérte, a jelentősen átalakult és megfiatalított csapat tegyen meg minden tőle telhetőt, ami magyarra lefordítva annyit jelent, ne szenvedjen nagyon súlyos vereségeket. 
Ebből az lett, hogy a magyar válogatott két győzelemmel és egy döntetlennel az első helyen jutott be a középdöntőbe, ráadásul magával vitte az Izland elleni győzelemért járó két pontot és hatos csoportjában a második helyről várja a folytatást. Ha ezt a pozíciót sikerül megőrizni, akkor éremért játszanak a torna végén Mikler Rolandék. Nem volt olyan szakember, szurkoló, játékos, aki ezt elképzelhetőnek tartotta volna az Eb előtt. 
Az eddigi fantasztikus menetelés titka Mikler világklasszis kapusteljesítménye mellett a rend és az egység. Világosan leosztott feladatkörök, az ellenfelek nagyon profi és alapos feltérképezése, illetve egymásért küzdő játékosok alkotják a mostani magyar válogatottat. A nagyon erős egységnek köszönhető, hogy Izland ellen akkor sem esett kétségbe a csapat, amikor az ellenfél öt góllal elhúzott. 
„Hazudnék, ha azt állítanám, számítottam a továbbjutásra – mondta Gulyás István szövetségi kapitány a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának a csoportkör megnyerése után. – Most jön még négy meccs a középdöntőben, tapasztalatszerzés szempontjából nem is lehetne tökéletesebb. Óriási dolog, hogy ilyen ellenfelek ellen tudjuk tovább építeni a magyar válogatottat.”
A magyarok Norvégiával, Szlovéniával, Svédországgal és Portugáliával találkoznak a középdöntőben, nem kell költözniük, maradnak Malmőben, ahol a felejthetetlen csoportmeccseket játszották. A másik ágon – nehezebbnek tűnő hatosban – Horvátország, a címvédő Spanyolország, Ausztria, Németország, Csehország és Fehéroroszország csatázik egymással.

A további program

Középdöntő, 2. csoport Január 17., péntek: Magyarország-Norvégia 18.15 Január 19., vasárnap: Magyarország-Szlovénia 16.15 Január 21., kedd: Magyarország-Svédország 20.30 Január 22., szerda: Magyarország-Portugália 16.00 A mérkőzéseket a Sport1 élőben közvetíti. Az állás: 1. Norvégia 2 pont (34-28), 2. Magyarország 2 (24-18), 3. Szlovénia 2 (21-19), 4. Svédország 0 (19-21), 5. Portugália 0 (28-34), 6. Izland 0 (18-24).  

„Erre a sikerre egész életetekben emlékezni fogtok”

„Haza akartam menni a családomhoz, most pedig maradhatok veletek még egy hétig... Nem igazán tudok mit mondani – kezdte beszédét az öltözőben Rodriguez Chema, a magyar csapat másodedzője, a videó az európai szövetség honlapjára került fel. – Ez elképesztő volt! Erre a pillanatra egész életetekben emlékezni fogtok! Én már mondhatok ilyet, mert öreg vagyok, és régóta kézilabdázom: ilyen, mint a mai, nagyon ritkán történik! Amit ti itt létrehoztatok, olyat nagyon nehéz találni, és pont emiatt nyertetek ma. Mindig emlékezzetek erre a napra! Köszönöm. Köszönöm, hogy itt lehetek veletek. Ezt a teljes stáb nevében mondhatom.”

Ideiglenes megoldás

Danyi Gábor és Elek Gábor irányítja a magyar női válogatottat március végéig. A Győri Audi ETO és a Ferencváros vezetőedzőjének társ-szövetségi kapitányi megbízatása a március 20-22-én Győrben esedékes olimpiai selejtezőtornára, valamint a Montenegró elleni hazai és idegenbeli Európa-bajnoki selejtezőkre szól. Az olimpiai kvalifikációs tornán sorrendben Kína, Szerbia és az ötkarikás játékokon címvédő Oroszország lesz a magyarok ellenfele, a csoport első két helyezettje jut ki a tokiói olimpiára. 

Az összes olimpiai létesítményt bezáratták Rio de Janeiróban

Publikálás dátuma
2020.01.16. 15:59

Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Az épületek mindegyikénél hiányzik a tanúsítvány, amely igazolja, hogy a helyszín biztonságos. A város vezetése várhatóan fellebbez az ítélet ellen.
Biztonsági hiányosságok miatt minden olimpiai létesítményt bezáratott egy brazil bíróság a 2016-os játékok helyszínén, Rio de Janeiróban. A G1 hírportál szerint a sportlétesítmények mindegyikénél hiányzik a tanúsítvány, amely igazolja, hogy a helyszín biztonságos. A bíró döntésének indoklásában azt írta, hogy egy tömegrendezvény – például koncert – lebonyolítása tragédiával végződhet ezekben a létesítményekben. A város vezetése várhatóan fellebbez az ítélet ellen. Az ötkarikás létesítmények karbantartásáért, állagmegóvásáért felelős hatóságot tavaly júniusban megszüntették, azóta ezeken a helyszíneken rendszeresek a lopások. Az olimpiára épített sportcsarnokokat szinte alig használják valamire, és igencsak rossz állapotban vannak. 
Szerző