Előfizetés

Horváth Aladár feljelenti Orbán Viktort

Népszava
Publikálás dátuma
2020.01.16. 16:11
Horváth Aladár
Fotó: Népszava
A polgárjogi politikus szerint nem maradhat következmények nélkül, amit a kormányfő a gyöngyöspatai roma gyerekekről mondott.
A Roma Parlament Egyesület nevében Horváth Aladár elnök büntetőfeljelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök ellen a gyöngyöspatai cigány tanulók nem vagyoni kártérítésével kapcsolatban január 9-én tett jogsértő nyilatkozataival összefüggésben. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott meghívó tanúsága szerint a polgárjogi politikus a beadvány tartalmi elemeiről pénteken délelőtt, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tart sajtótájékoztatót.

7-es cikkely: néppárti igenekkel marasztalták el a Fidesz-kormányt

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.01.16. 15:48

Fotó: Philipp von Ditfurth / AFP
Az Európai Parlament tagjainak kétharmada jóváhagyta a Lengyelországgal és Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárásról szóló állásfoglalást. Az indítványt 446 képviselő támogatta, 178 elutasította és 41 tartózkodott.
A Fidesznek otthont adó Európai Néppárt (EPP) tagjainak túlnyomó többsége is az igen gombot nyomta meg csütörtök délben: a 155 jelenlévőből 99-en támogatták a határozatot, amely egyebek között megállapítja, hogy a folyamat életbe lépése óta a jogállam helyzete mindkét országban romlott. Az EPP-sek közül 35-en ellenszavazatot adtak le, 21-en tartózkodtak. A 35 EP-képviselőből 11-en a Fideszhez tartoznak, a többiek francia, spanyol, olasz és szlovén politikusok. Figyelemre méltó, hogy a pártcsalád befolyásos  főtitkára, a spanyol Antonio López-Istúriz White is nemmel szavazott. Megfigyelők szerint a néppárti szavazatmegoszlás előre jelezheti, hogy a felfüggesztett Fidesz milyen támogatásra számíthat a pártcsaládban, ha majd a tagságáról döntenek. Egy frakcióhoz közelálló forrás azonban lapunknak azt mondta: az eredményből nem lehet egyenesen következtetést levonni, mert az EP állásfoglalás a magyar mellett a lengyel helyzetet is minősíti, ráadásul inkább a 7. cikkelyes eljárásról mond ítéletet, semmint a két ország demokratikus teljesítményéről. „Ez nem egy második Sargentini jelentés” – mondta az illetékes. „Ha a néppártiak nagy része elutasította volna a határozatot, akkor Jarosław Kaczyński nagyon boldog lenne, amit mi szeretnénk elkerülni” – tette hozzá. A Kaczyński által vezetett lengyel Jog és Igazságosság párt EP-képviselői a parlament Konzervatívok és Reformerek nevű, euroszkeptikus politikai csoportjában ülnek. Lapunk értesülése szerint az EPP szerda esti frakcióülésén a képviselők a tervezettnél jóval hosszabb, több mint egyórás vitát folytattak az állásfoglalásról. Végül nagy többséggel úgy határoztak, hogy támogatni fogják, és nem a tagok lelkiismeretére bízzák a szavazást. Egyébként az indítvány beterjesztői között voltak a néppártiak is, a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a szélsőbaloldaliak mellett. Az EP állásfoglalása leszögezi, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal a 7. cikkelyes eljárás keretében zajló unió egyeztetések eddig nem vezettek eredményre. Ezért a parlament felkéri a párbeszédnek helyet adó kormányközi EU Tanácsot, hogy tartson rendszeres meghallgatásokat, és tegyen konkrét ajánlásokat a két tagállamnak. Emellett sürgeti az Európai Bizottságot, mint a szerződések őrét, hogy minden rendelkezésre álló eszközt vessen be annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az EU alapvető értékei. Az EP szerint sürgősen szükség van egy új jogállamisági mechanizmusra, amely az összes tagállamban egyazon feltételrendszer alapján értékelné az uniós értékek érvényesülését. A végleges szövegbe bekerült az a módosító indítvány is, amely a parlament korábbi álláspontját megerősítve leszögezi, hogy a jövőben a jogállam tiszteletben tartását össze kell kötni az uniós pénzek kifizetésével. A passzust az EPP tagjainak túlnyomó többsége megszavazta.

Kövér László miatt rettegésben élnek a magyar ateisták

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.16. 15:33
Kövér László az Egyesült Államokban, a Magyarok Nagyasszonya kápolna felszentelése alkalmából tartott misén mond beszédet
Fotó: MTI
De nem hagyják magukat.
"Az istentelenektől is meg akarja védeni a nemzetet az Országgyűlés elnöke – vagyis a magyar állampolgárok legalább harmadától" - írtuk tavaly decemberben, amikor Kövér László kissé harciasan üzent az ateistáknak, a hazaárulóknak és a nemzettagadóknak. 

Az inkriminált mondat

"Az előttünk álló küzdelmeket a magyarság csak akkor tudja megnyerni, ha a demokrácia eszközrendszerével meg tudunk őrizni egy olyan cselekvőképes politikai többséget, az igazságosság erejével fenn tudunk tartani egy olyan társadalmi többséget, és a szellem erejével biztosítani tudunk egy olyan erkölcsi többséget, amely az istentelenekkel, a hazaárulókkal és a nemzettagadókkal szemben meg tudja védeni önmagát, nemzetét és hazáját" - Kövér László 

A három csoport közül az előbbiek valóban komolyan vették egy komoly intézmény komoly vezetőjének komoly kijelentését, a Magyar Ateista Társaság szerint ugyanis a házelnök szavai megfélemlítésre alkalmasak voltak, és következmények nélküli fizikai erőszakkal fenyegettek, ami átlépi a szólásszabadság kereteit, ezért feljelentették Kövér Lászlót. Komolyan. Az ügyészség azonban elutasította a feljelentést - írja most a társaság Facebook-oldala -, az ítélet szerint a hivatkozott kifejezések használata nem alkalmas bűncselekmény megvalósítására.
"Természetesen beadjuk a fellebbezésünket, amihez várjuk jogászok szakvéleményét. Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek minket, nem hagyjuk, hogy másodrangú állampolgároknak, sőt, egyenesen az ország ellenségeinek legyünk kikiáltva"

- írták közleményükben az ateisták.