Még mindig lángokban áll a felrobbant spanyol vegyi üzem, már a második holttestet találták meg a tűzoltók

Publikálás dátuma
2020.01.15. 15:00

Fotó: Susanna Saez / MTI/AP
Egy 20 tonnás, rendkívül gyúlékony gázzal teli tartály repült kedd este a levegőbe.
Már a második áldozat holttestét találták meg a tűzoltók szerdán, a spanyolországi Tarragona város vegyi üzemében, ahol kedd este hatalmas robbanás történt - írja a Reuters. Az Industrias Quimicas del Oxido de Etileno (IQOXE) cég üzemében történt detonáció nyomán
további legalább 8 ember megsérült, a tüzet pedig még másnapra sem sikerült eloltani.

Annyit már sikerült elérnie a tűzoltóknak, hogy körülhatárolták az égő területet, a lángok nem terjednek tovább. Eredményeiket azonban az épületekben keletkezett strukturális károk veszélyeztetik. Az omlásveszély miatt szerda délutánig még a megtalált holttesthez sem tudtak közel jutni.
Egy 20 tonnás, etilén-oxiddal teli tartály robbant fel kedd este.

Az IQOXE etilén-oxid előállításával foglalkozik: ez egy rendkívül gyúlékony gáz, amit többek közt sterilizálásra, vagy növényvédő szerek előállítására lehet felhasználni. A spanyol CL Grupo Industrial SA tulajdonában álló cég szóvivője belső vizsgálat indításáról nyilatkozott, valamint részvétét fejezte ki az áldozatok és családjaik felé.
A polgári védelem mérései alapján a környékbeli lakosság nincsen veszélyben.
Szerző

Lemondott az orosz kormány - Putyin megnevezte az új kormányfőt

Publikálás dátuma
2020.01.15. 14:56

Fotó: Aleksey Nikolskyi / AFP
Az orosz elnök készülő alkotmánymódosításai miatt nyújtotta be lemondását Medvegyev.
Orosz hírügynökségek jelentése szerint a kormány teljes összetételében lemondott. Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, "nem minden sikerült". Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.
Azért mond le a kormány, hogy teret adjon Putyinnak az általa eltervezett alkotmánymódosítások megvalósításához

- idézi Medvegyev nyilatkozatát a Reuters. A Russia Today az alkotmánymódosításokról azt írja, ezek célja többek közt az, hogy a nemzetközi jognál erősebbnek számítson az orosz jogrend az orosz állampolgárokra nézve.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a megüresedett miniszterelnöki posztra Mihail Misusztyint, a Szövetségi Adószolgálat vezetőjét javasolta szerdán a parlament alsóházának - közölte a Kreml sajtószolgálata. Az 54. évében járó Misusztyin elfogadta a tisztséget, amelyet az elnök egy munkatalálkozó keretében ajánlott fel neki.
Putyin szerdán bejelentett egy népszavazást is, mely tárgya az elnöki hatalom átadása a parlamentnek. Az elnök - akinek mandátuma 2024-ben lejár, és a jelenlegi alkotmány alapján nem indulhat az újraválasztásért - arról is beszélt, hogy a kormányfő és más tisztviselők megválasztásának jogát a dumának, az orosz parlament alsóházának adná. A RT ugyanakkor megjegyzi, az elnöki hivatali idő hosszát is érintheti a készülő alkotmánymódosítások egyike.
Frissítve: 2020.01.15. 18:53

Egy új videó alapján két rakétát is kilőttek az Iránban lezuhant utasszállítóra

Publikálás dátuma
2020.01.15. 13:34
Az iránban lezuhant ukrán Boeing-utasszállító roncsai, előtérben egy hajtómű maradványával
Fotó: - /
Az első becsapódást még egy követte, a 167 utast és 9 légikísérőt szállító gépen senki sem élte túl a támadást.
Egy iráni felhasználó töltötte fel az internetre azt a videót, amelyen látható, hogy két rakéta is eltalálta a múlt szerdán Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgépet. A felvétel hitelességét a New York Times is megerősítette – írja az amerikai lap értesülését idéző 444.hu.  
A felvételen látszik, hogy az első, kisebb robbanást okozó rakétát húsz másodperccel később követte egy újabb, de a lángra lobbant gép néhány percig így is a levegőben maradt, és megpróbált visszatérni a repülőtérre.

A New York Times szerint az új videó arra utal, hogy a repülőgép transzpondere már az első találatot követően leállt, így fordulhatott elő, hogy a becsapódás előtt sem közvetített jeleket. A két kilőtt rakétára már korábban utaltak az amerikai hírszerző szervek: egy kémműhold két rakéta infravörös jeleit észlelte a repülőgép közelében. 
Az egyik találat hatását már egy múlt héten nyilvánosságra került felvételen is látni lehetett, ennek készítőjét közben őrizetbe vették, legalábbis ezt közölte az iráni média. Ugyanakkor a londoni újságíró, aki elsőként megosztotta a videót, azt állítja, a forrása biztonságban van, és nem a megfelelő embert vitték be.  A Boeing 737-800-as repülőgép (UIA PS752) pár perccel a felszállás után, az iráni főváros, Teherán közelében zuhant le. Szombaton az iráni kormány elismerte, hogy véletlenül lőtték ki a gépet, amin összesen 176-an utaztak, köztük 82 iráni ember. 
A bejelentést követően rezsimellenes tüntetések indultak az országban,  szemtanúk szerint éles lőszerrel lőttek a tiltakozók közé.
Szerző