Előfizetés

100 milliárd euróval segítené a tiszta energiára való átállást az Európai Bizottság

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.01.14. 17:28
Külszíni lignitbánya a németországi Schophovenben
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / FAP
Timmermans szerint 2050-re klímasemleges lesz az EU, az európai zöld beruházási terv pedig szolidaritásra épít az átállást nehezebben teljesítő országokkal.
Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót különít el azon pénzalap számára, amely segítséget fog nyújtani a tiszta energiaforrásokra történő átálláshoz az olajpalától vagy széntől függő gazdaságok számára - közölte Frans Timmermans EU-biztos, az európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora Strasbourgban kedden. Timmermans az Európai Parlament plenáris ülésén, az EB által decemberben bemutatott európai zöld megállapodás finanszírozási lehetőségeiről folytatott vitában kijelentette, hogy
álláspontjuk szerint a dokumentumban rögzített céloknak köszönhetően az Európai Unió 2050-re klímasemleges gazdasági térség lesz.

A megvalósításhoz szükséges európai zöld beruházási terv lehetővé teszi az átállást a tiszta energiaforrásokra. Timmermans hangsúlyozta, hogy a terv szolidaritásra épít az átállást nehezebben teljesítő országokkal.
Az EU-biztos elmondta azt is, hogy az uniós bizottság különleges kölcsönöket biztosít az Európai Beruházási Bank segítségével a helyi hatóságoknak és önkormányzatoknak a szigetelési munkálatok elvégzéséhez, valamint ahhoz, hogy modernizálni tudják a szénfűtéstől függő háztartások fűtési rendszereit. Ettől a légszennyezettség csökkenését, kevesebb légúti megbetegedést és kevesebb ilyen betegség miatti halálesetet várnak.
Valdis Dombrovskis, a pénzügyi szolgáltatásokért felelős uniós biztos beszédében arról tájékoztatott, hogy az uniós bizottság által elkülöníteni tervezett 100 milliárd eurós finanszírozás további beruházásokat ösztönöz majd, elérve akár a 280 milliárd eurót a klíma- és környezetbarát célok megvalósítására. Az uniós bizottság szándéka szerint megteremti annak a feltételeit is, hogy a hatóságok és a magáncégek fenntartható, klímabarát módon tudjanak beruházni. Ezzel összefüggésben meghatározza azokat a zöld gazdasági tevékenységeket, amelyek klímasemlegesnek minősülnek. Ezáltal megteremti azokat az általános uniós előírásokat, amelyeket az állami és magánszektorban egyaránt alkalmazni lehet.
Az EP-képviselők szerdán szavaznak az európai zöld megállapodásról kialakított parlamenti álláspontról.

Fidesz, Momentum

Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője Timmermans szolidaritásról szóló kijelentésének fényében nyitott kapukat döngetett, mikor felszólalásában az Orbáni szólamot ismételte, mondván: "támogatni kell az alacsonyabb jövedelmű tagállamokat, különösen a legkevésbé fejlett régiókat és azon ágazatokat, ahol az átalakulás munkahelyek megszűnéséhez vezet majd". Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője pedig arról beszélt, hogy megfelelő irányításra van szükség, nehogy csak egy szűk körnek jusson a pénzekből. A "szolidaritásnak és a transzparenciának kéz a kézben kell járnia" - mondta a képviselő.

Figyeljen, ha a Lidl-ben vásárolt fürtös paradicsomot!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 15:06
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Az áruházlánc visszahívja az egyik 2020.01.08. és 2020.01.10. közötti időszakban vásárolt termékét.
A Lidl honlapján figyelmezteti vásárlóit:
"A fogyasztók egészségének védelme érdekében a Hódkertész Kft. elővigyázatosságból visszahívja azon lédig Fürtösparadicsom termékét, amely üzleteinkben 2020.01.08. és 2020.01.10. közötti időszakban volt kapható."

A visszahívás oka, hogy a fenti termékben a Lidl saját minőségellenőrzési vizsgálatai során határérték feletti érésszabályozó szermaradványt mutatott ki - írják.  Kérik, hogy amennyiben valaki a fenti termékből vásárolt, ne fogyassza el, hanem szíveskedjen azt bármely üzletükbe visszavinni. A vételárat – a vásárlást igazoló nyugta nélkül is – természetesen visszatérítik. A Hódkertész Kft. elnézést kér az okozott kellemetlenségért! - zárul a közlemény. 

A Mészáros & Felcut Kft-től 443 millió forintot követel a NAV

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 11:09
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Ez nem az a Mészáros. És Felcut sem Felcsút.
Furcsa cégnévre bukkanhatott a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók tavaly őszi listáján az, akinek valamiért az ilyen dokumentumok böngészése a hobbija - kezdi cikkét a G7.hu. Az anyag így folytatódik:
Az adóhivatal által közzétett kimutatás 25. helyén ugyanis egy bizonyos Mészáros & Felcut Kft. szerepelt, amelytől összesen közel 443 millió forintot követel a NAV.

A cikk írója hozzáteszi: "Valószínűleg kevés ember van Magyarországon, akinek a vállalat nevéről – a betűhiány ellenére – nem a miniszterelnök néhány év alatt leggazdagabb magyarrá váló felcsúti barátja jut az eszébe. Pedig úgy tűnik, hogy ehhez a céghez nincs köze Mészáros Lőrincnek, egyszerűen csak valaki jó ötletnek tartotta lényegében róla elnevezni a vállalatát, majd elcsalni némi adót." A lap szerint a Mészáros & Felcut Kft. egyébként kifejezetten fiatal cég, kevesebb mint három éve, 2017 tavaszán alapították. Ráadásul véletlenül sem Felcsúton, hanem onnan nagyjából 80 kilométerre, Gyömrőn, egy vélhetően többlakásos házban. A Mészáros & Felcut Kft. 156 millió 257 ezer forintnyi adófizetési kötelezettségről felejtett el így számot adni. A NAV azonban ennél is jóval több pénzt követel rajtuk. Az adóhiány után ugyanis mulasztási és adóbírságot is ki lehet szabni. A hatóság pedig élt is ezzel, olyannyira, hogy az őszi lista szerint a be nem vallott adón felül további 288 milliót követeltek a cégtől. Így a teljes követelés meghaladta a 443 millió forintot, aminél csak 14 cég és magánszemély hozott össze többet abban az időszakban. A G7.hu azt írja, a cég azóta sem fizette meg adósságát a NAV felé.