Előfizetés

Edzőváltás a Barcelonánál – vége a Valverde-korszaknak

Népszava
Publikálás dátuma
2020.01.14. 15:46
Quique Setién
Fotó: LLUIS GENE / AFP
Quique Setién két és fél éves szerződést kötött a klubbal, kedd délután fél háromkor bemutatták a sajtónak, az esti edzést pedig már ő vezette.
Hétfőn majdnem éjfélt ütött az óra, amikor a világ egyik legnépszerűbb klubja, az FC Barcelona hivatalosan bejelentette: felbontotta az eddigi vezetőedző, Ernesto Valverde szerződését, és a tréneri feladatokkal Quique Setiént bízza meg. Az új tréner két és fél éves szerződést kötött a klubbal, kedd délután fél háromkor bemutatták a sajtónak, az esti edzést pedig már ő vezette.
A lépés természetesen a Barca szereplése indokolta: ugyan a bajnokságot jobb gólaránya révén vezeti az örök rivális Real Madrid előtt, de a vezetés szerint a többi fronton nem volt átütőerő a csapatban. Pedig Valverde két és fél éve alatt nyert két bajnoki címet, egy Spanyol Kupát és egy Spanyol Szuperkupát, de gyengén kezdte 2020-at: a LA Ligában nem tudták megverni az utolsó Espanyolt, majd a Spanyol Szuperkupa elődöntőjében 3-2-re kikaptak az Atletico Madridtól.
A Bajnokok Ligájában nem alkotott nagyot a mester, a Roma és a Liverpool ellen is emlékezetes, háromgólos előnyről bukott el egy-egy párharcot. Jelenleg a BL-ben nyolcaddöntős a Barcelona, februárban a Napolival játszik, a vezetés ezek szerint biztosra kívánt menni, és elébe szaladt az eseményeknek. 
Ernesto Valverde
Fotó: OLI SCARFF / AFP
Első körben a klublegenda Xavit környékezték meg, aki a katari Al-Szaddnál háromnegyed éve fejezte be az aktív játékot, majd nyár óta már ő a csapat edzője, és kétéves szerződést írt alá. Xavi viszont ilyen rapid módon nem akart váltani, csak nyártól állt volna a Barcelona rendelkezésére. Ezek után találták meg Quique Setiént. 
A 61 éves spanyol edző futballista-karrierje majdnem 20 éven át tartott, legjobb periódusában három éven át szerepelt az Atletico Madridban. A 90-es évek közepén fejezte be, visszavonulása után kisebb csapatoknál dolgozott, az első osztályban a Las Palmasszal ért el sikereket. Az elmúlt két szezonban a Betist irányította, a nyáron közös megegyezéssel távozott onnan, azóta nem volt csapata.
Kapcsolódó
Menesztették Valverdét a Barcelonától

Mester a magasban

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.01.14. 10:55

Fotó: Chelsea FC
Weisz Árpád portréjával emlékszik meg Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgócsapatának tulajdonosa az auschwitzi haláltábor felszabadításáról.
Nagy magyar ember portréját festették a Stamford Bridge homlokzatára a német Julius Hirsch-ével és a brit Ron Joneséval együtt. Ahogyan a milánói San Siro és a bolognai Dall'Ara stadionban emléktáblája van, úgy immár a Chelsea-aréna falára is felkerült Weisz Árpád (a hivatalos avatóünnepség holnap lesz), mert Roman Abramovics, a londoni klub orosz tulajdonosa úgy gondolta, emléket állít az auschwitzi haláltábor hetvenöt évvel ezelőtti felszabadításának.
Eminens honfitársunkat – vagy ahogyan Hollandiában hívták: a „csodaedzőt” – a lágerben gyilkolták meg nyolc éves kislányával, Clarával, tizenkét esztendős fiával, Robertóval, valamint harmincnégy éves feleségével, Ilonával és több százezer magyarral együtt. A családot a Gestapo 1942. augusztus 2-án tartóztatta le Dordrechtben, mert – mint annyi más településnek – a Rotterdamtól húsz kilométernyire lévő városnak is menthetetlenül „judenreinnek” kellett lennie. Weisz oda már menekült – Párizson át –, miután 1938 őszén Itáliában is elfogadták a faji törvényeket. Az ötödik fordulóban még ő vezette 2:0-ás győzelemre a Bolognát a Lazio ellen, majd másnap lemondott szakvezetői tisztségéről. Kétszeres bajnokcsapatot hagyott hátra; olyan együttest, amely az előző évadban január végétől a záróráig egyfolytában az élen állt. Ez azért is nagy szó volt, mert Weisz szerződtetése előtt a fasiszta fellegvárak egyikének tartott Bologna együttese a hatodik helyet szerezte meg, majd a nem annyira gyanútlan, mint inkább öntudatos edző irányításával mindjárt az élre ugrott az 1935/36-os szezonban.
Addigra a tréner már Itália leghíresebb mesterei közé tartozott. Két okból is. Egyrészt, mert a Serie A bevezetésének évadában – 1929/30-ban – bajnoki címhez segítette az akkor Ambrosianának hívott Internazionalét; másrészt, mert a korabeli méltatások szerint „kulturált, olvasott, ragyogó stílusú” edző 1930-ban kiadta A futballjáték című könyvét, amellyel megalapozta az olasz labdarúgó-elméletet. S közben felfedezte a stadionnévadó Giuseppe Meazzát, aki tizenkilenc évesen harmincegy góllal hódította el az olasz bajnokság mesterlövészi címét. 
Weisz akkor harmincnégy volt, s örök nyomot hagyott az Internél, mert Helenio Herrera (366), Roberto Mancini (303) és Giovanni Trapattoni (232) után mindmáig a negyedik legtöbb meccset (212) számláló szakvezető a kék-fekete klubnál. Három itáliai bajnoki címével pedig az első tíz között van az olasz örök listán Trapattoni (7), Massimiliano Allegri (6), Fabio Capello, Marcello Lippi (5–5) és Carlo Carcano (4) mögött, a szintén triplázó Antonio Contéval, Herrerával, Mancinivel, Carlo Parolával együtt.
Az külön szám, hogy a vb-aranyérmet 1934-ben és 1938-ban egyaránt a squadra azzurra nyerte – másodszorra a magyar válogatottal vívta a döntőt –, Weisz tehát a világ legerősebb bajnokságában vitte csapatait a csúcsra hét év alatt háromszor. Nem mellesleg: a két világháború között 74 magyar játékost és 60 magyar edzőt foglalkoztattak Itáliában. Közéjük tartozott Guttmann Béla és Viola József; e kettővel Weisz együtt futballozott, amikor (1919-ben) első meccsét játszotta a Törekvésben. A kis csapatban – meg a válogatottban – a balszárnyat alkotta azzal a Hirzer Ferenccel, aki az 1925/26-os évadban 35 „dugóval” lett gólkirály a bajnok Juventus csatáraként. S hogy Weisz miként került Itáliába? „Az igen rendes, józan életű fiatalember egy nagy bank kőbányai fiókvállalatánál volt alkalmazásban – írták róla 1923 augusztusában. – Ám addig utazgatott a Törekvés csapatával és a válogatottal külföldre, amíg hivatalában ezt megsokallották, és elbocsátották. Most várja a választ egy olasz egyesülettől, hogy mikor foglalhatja el tisztességesen fizető állását egy olasz bankcégnél.”
Néhány hónappal korábban a nemzeti együttessel 6:1-es diadalt ünnepelt Lausanne-ban – a svájci reteszt a Braun, Molnár, Orth, Hirzer, Weisz támadó ötös zúzta darabokra –, ám a legmagasabbra edzőként jutott. Ehhez passzol az utcai festő Solomon Souza alkotásának mérete: a londoni kompozíció tizenkét méternyire emelkedik.
A nagysághoz illően.

Köhögőrohamot kapott a füsttől és feladta a meccset egy teniszező az Australian Openen

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.14. 10:44

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
Letérdelt, mert úgy érezte, a földön könnyebben kap levegőt. Egy másik versenyző úgy fogalmazott, olyan „mintha egy borsólevesben lennénk.” A tornaigazgató szerint javult a helyzet, ezért engedélyezték a játékot.
A szlovén Dalila Jakupovic egy köhögési roham után letérdelt a pályán, majd miután lekísérték, jelezte, hogy nem tudja folytatni a meccset az ausztrál nyílt teniszbajnokság selejtezőjében.
„Ilyet még nem tapasztaltam, attól féltem, hogy elájulok. A földön könnyebben kaptam levegőt”

– mondta a világranglista 180. helyezettje.

A szervezők a hónapok óta tomboló ausztráliai bozóttüzek füstje miatt kedden helyi idő szerint 10 óráról 11.30-ra tették át a kezdést.
A szintén Melbourne-ben zajló Kooyong Classic nevezetű bemutató tornán ugyancsak a szmog miatt szakadt félbe Marija Sarapova és a német Laura Siegemund találkozója.
„Éreztem, hogy köhögnöm kell, és azt hittem, hogy beteg vagyok”

– panaszkodott az orosz sztár.

A női világranglistán ötödik Jelina Szvitolina közösségi oldalán adott hangot aggályainak, miközben a levegőminőségi adatokat is megosztotta:
„Mintha egy borsólevesben lennénk. Miért kell megvárni, amíg valami szörnyűség történik?”

– írta az ukrán játékos.

 A férfi rangsor korábbi hatodikja, a francia Gilles Simon az Australian Open rendezőihez fordult gúnyos posztjában: „Ha találunk orvost, aki szerint veszélytelen teniszezni 45 fokban, és találunk bírókat, akik szerint a nedves fű nem csúszik Wimbledonban, akkor most találni kell egy olyan szakértőt, aki szerint kielégítő a levegő minősége, ugye?”
Craig Tiley tornaigazgató közölte, azért adtak zöld utat a keddi mérkőzéseknek, mert menet közben javultak a körülmények. Korábban a rendezők bejelentették, hogy végső esetben a három becsukható stadionban, továbbá nyolc fedett edzőpályán bonyolítják le a Grand Slam-tornát.
A globális levegőminőségi adatokat összesítő IQ Air Quality Visual adatai szerint Ausztrália második legnagyobb városában a legrosszabb a levegő minősége az egész világon a bozóttüzek miatt keletkezett füst és por okán. Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét. A hatóságok ezért felszólították a lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat, vigyék zárt helyre az állataikat, és csukják be az ablakokat.