Előfizetés

Kizárják a Fidesszel együttműködő MSZP-s képviselőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 10:52

Fotó: Facebook/Szentmiklósi-Tóth Tamás
A törökbálinti MSZP-elnök, Szentmiklósi-Tóth Tamás fizikailag is átült politikai ellenfeleihez.
Az önkormányzati választások után speciális helyzet állt elő Törökbálinton – írja a 444. A polgármesteri címet ugyan a fideszes Elek Sándor nyerte el, de a testületben az ellenzéki pártok kerültek többségbe négy civil, egy momentumos, egy LMP-s és egy szocialista képviselővel. Velük szemben a polgármesterrel együtt öt Fidesz-KDNP-s ül.
Tehát elvileg a 12 fős testületben 5:7 aránnyal két fős többsége lenne az ellenzéknek.

A lap azt írja, ebben a helyzetben a polgármesternek és az ellenzéknek kompromisszumra kellene jutnia, ha működtetni szeretnék a várost, ami azt is jelenti, hogy az ellenzék és a civilek egy fideszes városvezető mellett is átvihetnének számukra fontos ügyeket, kivéve, ha egy ellenzéki képviselő a szavazataival a Fideszt támogatja. Törökbálinton pontosan ez történik a 444 szerint: az MSZP helyi elnöke, Szentmiklósi-Tóth Tamás az önkormányzati választás után mint szocialista képviselő fizikailag is átült a politikai ellenfeleihez, és rögtön az első ülésen a fideszes polgármestert támogatta szavazataival.  
Így a testület felállása 7-5-ről 6-6-ra módosult. Az ellenzék előnye elolvadt.

Tóth Bertalan, az MSZP országos elnöke, parlamenti frakcióvezetője ma Facebook-bejegyzésben reagált az ügyre, és kezdeményezi Szentmiklósi-Tóth kizárását. A bejegyzésben az áll: „Az MSZP-ben zéró tolerancia van érvényben a Fidesszel történő együttműködéssel szemben minden szinten. Éppen ezért a mai napon kezdeményeztem Dr. Szentmiklósi-Tóth Tamás törökbálinti MSZP-s önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztését és az MSZP-ből történő kizárását.”

Az unióban a magyarok töltik a legtöbb időt kórházban évente

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 10:51
Betegápolók dolgoznak a veszprémi kórházban / Képünk illusztráció
Fotó: Nagy Lajos / MTI
Majdnem 10 nap egy év alatt, ez a legrosszabb átlag. A hollandoknak a fele is elég.
Az EU-tagállamok közül 2017-ben Hollandiában átlagosan 4,5 napot, Bulgáriában 5,3 napot, Dániában pedig 5,5 napot töltött kórházban egy-egy beteg, és ezek a legalacsonyabb adatok az unióban – számolt be az Eurostat friss felméréséről a Facebookon. A legmagasabb számot azonban Magyarországon regisztrálták, évente átlagosan 9,8 napot töltenek a magyar fekvőbetegek a kórházakban. Előttünk Csehország (9,6 nap) és Franciaország (9,1 nap) szerepel. Az unióban több a női betegek, mint a férfi, de a legtöbb tagállamban a férfiak töltöttek hosszabb időt a kórházban – tette hozzá az Eurostat. 

Senki nem foglalkozik a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának áldozataival, kártérítést kérnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.14. 10:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Még mindig várják, hogy a felelős intézmények vállalják saját felelősségüket.
Polgári pert indítanak és kártérítést kérnek a fővárostól és a magyar államtól a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil igazgatójának áldozatai - adta hírül a 168 óra.
Gál András, a sértettek jogi képviselője hónapokkal ezelőtt megkereste a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárát és a Főpolgármester Hivatalt is az általa képviselt fiatalok érdekében. A megkeresésre eddig egyik intézmény sem reagált

- írja a lap.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a bicskei gyermekotthonban legalább hat éven át napi szinten molesztáltak gyerekeket. Vásárhelyi János, a volt igazgató ezért jogerősen nyolc év fegyházbüntetést, egy volt nevelőtanár, K. Béla felfüggesztett börtönbüntetést kapott, egy másik eljárásban Vásárhelyi Jánost és egykori helyettesét pedig első fokon kényszerítésért is börtönbüntetésre ítélték tavaly novemberben. "A gyerekek már 2011-ben minden fórumon jelezték az abúzust. A rendőrség, a gyámhatóság, a fenntartó is tudott róla. Ők ahelyett, hogy intézkedtek volna, először megszüntették az eljárást, úgy tűnt, hogy el akarják tussolni az ügyet. Mi több, magas kitüntetéseket is kapott ez az igazgató. Jogerős ítélet után viszont már nem lehet azt mondani, hogy nem történt semmi. Ennek alapján az ügyfeleim kártérítést igényelnek" – mondta az ügyvéd. Gál András szerint a jogerős ítélet után megkeresték a Miniszterelnöki Kormányirodát, mint a magyar államot, illetve a korábbi közvetlen fenntartót, a Fővárosi Önkormányzatot, először annak korábbi, majd jelenlegi vezetését. Tarlós István akkori főpolgármester helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra titkársága jelezte az önkormányzati választás előtt, hogy már nem tudnak az üggyel foglalkozni. A választás után Karácsony Gergely jelenlegi városvezető hivatalával is felvették a kapcsolatot, de azóta sem kaptak választ.
"Nekünk az is hiányzik, hogy a fenntartó kiálljon, felelősséget vállaljon és bocsánatot kérjen. Azt is várjuk, hogy elmondják, hogyan előzik meg a hasonló eseteket. Csak pénzzel nem lehet ezt letudni. Ismerjék el a felelősségüket és vegyenek részt a kárenyhítésben. Ez az életünk valódi elkezdésében segítene bennünket"

– nyilatkozta a 168 órának az ügyet kirobbantó egyik áldozat, Pop Mert Julián.