Előfizetés

Ficzere: Nagyon nehéz helyzetben vannak a kórházak

D. A.
Publikálás dátuma
2020.01.14. 06:17
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint további béremelésre és a kórházi díjtételek korrekciójára is szükség van.
A klimatizálás és az orvosi eszközök cseréjét ítéli a legfontosabb fejlesztési feladatnak a Magyar Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea a növekedés.hu-nak adott hosszú interjúban. Szerinte további béremelésre és a kórházi díjtételek korrekciójára is szükség van. Beszélt saját belső felmérésükről, miszerint a következő 5 évben több mint 1600 orvos, 5600 szakdolgozó, és 2300 gazdasági, műszaki területen dolgozó éri el a nyugdíjkorhatárt. Mint mondta: az évről-évre jelentkező egyre növekvő tartozásállomány egyértelműen jelzi, hogy forrásbevonásra van szükség. Jelezte, hogy nem csak a kormánynak, de a kórházigazgatóknak okoz „fejfájást” a fedezet nélküli kötelezettségvállalás. „Kérdezem, ha az adott évben elfogy az előirányzat (van kórház, ahol már áprilisban!), mit kell tennie a főigazgatónak? Állítsa le a betegellátást? Ez esetben sérül az Alaptörvény egészségügyi ellátásra vonatkozó része, hiszen az intézmény nem látja el alapító okirata szerinti alapfeladatát. Vagy dolgozzon tovább, és akkor megsérti a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat? Higgye el, nagyon nehéz helyzetben vannak a kórházak. Elsődleges feladatukat, a betegellátást, csak úgy tudják az év során végig folyamatosan végezni, hogy legjobb szándékuk ellenére sem képesek maradéktalanul betartani a szabályokat.”

Orbán meghirdette a kórházi "Potemkin-programot", ami meglepetést és zavart okozott

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.01.14. 06:00

Fotó: Népszava
Annyi volna az egészségügy észszerű átalakításának? Minden rendelő, kórház kifestése egyet jelentene a rendszer konzerválásával.
Meglepte az igazgatókat és a fenntartót is a miniszterelnök a kórházi "Patyomkin-program" múlt csütörtöki meghirdetésével. A kijelentést, miszerint addig nem támogatnak egyéb fejlesztést, amíg minden kórtermet és várót fel nem újítottak, ki nem festettek, többen úgy értelmezték: ezzel máris felülírták a december végén kihirdetett kormányhatározatot, amely az egészségügy észszerű átalakítását ígérte. „Mi értelme van olyan termeket és részlegeket felújítani amelyekről egyáltalán nem biztos, hogy továbbra szükség lesz rájuk” – kérdeztek vissza a lapunk által megkeresett intézményvezetők. Azt egyelőre senki nem tudja, hogy a miniszterelnök milyen mélységű felújítást kíván, illetve ígért, de a költségeket így is gigantikusra becsülik. A bejelentés nemcsak az ágazatot, de az állami fenntartót is meglephette. Munkatársaik ugyanis a miniszterelnök bejelentése után néhány órával telefonon érdeklődtek az intézményeknél, és azonnali választ vártak arra, hogy kinél mekkora felújításra van szükség. „Kérdésükre ebben a formában legfeljebb blöffölni lehetett” – mondta lapunknak az egyik intézményvezető.  A megszólalók arra is felhívták a figyelmünket, hogy még az unió által finanszírozott mintegy 500 milliárdos nagy vidéki kórházberuházások is befejeződtek 2015 előtt, így a miniszterelnöki felújítási-újrafestési ígéret azokra is vonatkozik. A fővárosban pedig, amely kimaradt az elmúlt évek rekonstrukciós programjaiból, a kórházak, és egyéb ellátóhelyek valamennyi helyiségét érintené a festési program. Egyes kórházigazgatók szerint egy négyzetméter felújítási költsége minimum 350 ezer forintba kerül. Ez azt jelenti egy nagyobb kórháznál, hogy a felújítás összköltsége a több milliárdot is elérheti. A kormányfői ígéret különösen Budapesten okoz zavart, ahol nem tudni, Orbán Viktor szavai hogyan ütköznek az Egészséges Budapest Programmal, amely a szolgáltatások átszervezését is ígérte. Azt se tudni, hogy elszívja-e az elől a fejlesztési pénzeket, és kérdéses, kifestenek-e olyan kórtermeket, amiket fél év múlva majd esetleg becsuknak. Itt nemcsak az a kérdés, hogy a festés végéig jelzett „fejlesztési stop” megakadályozza-e a kiöregedett a műszerek gépek cseréjét, hanem azt is, hogy miként érinti a Budapestnek ígért ötven milliárdos külön fejlesztési csomagot. - Isten mentsen meg minket, hogy minden egyes rendelőt, kórházat kifessünk, ez ugyanis egyet jelentene a rendszer konzerválásával – mondta lapunknak Rékassy Balázs orvos-egészségügyi szakközgazdász a miniszterelnök bejelentéséről. Hozzátette: a december végén megjelent nyolcpontos kormányhatározat, amely arról szólt, hogy miként lehetne fenntartható módon átalakítani az egészségügyet sokkal mélyebb és progresszívabb kormányzati tervekről szólt, mint a szobafestés. Ezért inkább ezeket kellene komolyan venni, rég el kellett volna kezdeni az ellátórendszer és finanszírozás komplex átalakítását – mondta végül.

Hiába mentek el Felcsútra a DK-sok, nem láthatták az akadémia tao-számláit (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 22:16

Fotó: Népszava
Nyolc év alatt 23 milliárd forintnyi támogatás landolt a fociakadémiánál, és még mindig nem tudni, hogy pontosan mire költötték.
Hétfőn sem tudták meg a DK politikusai, hogy mire költötték a társasági adófelajánlásokat a felcsúti fociakadémián, pedig az ügyben már két éve jogerősen kimondta a bíróság, a tao-pénz közpénznek számít, így ki kell adni a támogatás elköltését igazoló papírokat – hangzott el az RTL Klub Híradójában. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát fenntartó alapítvány ezt még nem tette meg:  állításuk szerint korábban a számlákat ellenőrző Emmi ült a nyugtákon, ám a minisztérium mára visszaadta a dokumentumokat.
A DK-s Ráczné Földi Judit Varju László háromszori csengetés után tudott csak bejutni az akadémia épületébe. Itt aztán megtudták, hogy a számlákat továbbra sem nézhetik meg, mivel azok most éppen a bírósági végrehajtóknál vannak; az akadémia egyébként csak egy év költekezését mutatta be, a hét év nyugtáit állítólag még fénymásolják.