Előfizetés

Hiába mentek el Felcsútra a DK-sok, nem láthatták az akadémia tao-számláit (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 22:16

Fotó: Népszava
Nyolc év alatt 23 milliárd forintnyi támogatás landolt a fociakadémiánál, és még mindig nem tudni, hogy pontosan mire költötték.
Hétfőn sem tudták meg a DK politikusai, hogy mire költötték a társasági adófelajánlásokat a felcsúti fociakadémián, pedig az ügyben már két éve jogerősen kimondta a bíróság, a tao-pénz közpénznek számít, így ki kell adni a támogatás elköltését igazoló papírokat – hangzott el az RTL Klub Híradójában. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát fenntartó alapítvány ezt még nem tette meg:  állításuk szerint korábban a számlákat ellenőrző Emmi ült a nyugtákon, ám a minisztérium mára visszaadta a dokumentumokat.
A DK-s Ráczné Földi Judit Varju László háromszori csengetés után tudott csak bejutni az akadémia épületébe. Itt aztán megtudták, hogy a számlákat továbbra sem nézhetik meg, mivel azok most éppen a bírósági végrehajtóknál vannak; az akadémia egyébként csak egy év költekezését mutatta be, a hét év nyugtáit állítólag még fénymásolják. 

Novák Katalin feladta a házi feladatot a Néppártnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 22:01
Novák Katalin egy korábbi sajtóeseményen
Fotó: Botár Gegely / kormany.hu
Az államtitkár asszony Berlinben üzente meg, mit várnak a közel ötven pártot összefogó EPP-től, mintha legalábbis a Fidesz függesztette volna fel a pártcsaládot.
Az Európai Néppártnak (EPP) meg kell erősítenie jobbközép elköteleződését - mondta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke a közmédiának hétfőn Berlinben, ahol vezető német politikusokkal tárgyalt.   Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pártja EPP-tagságáról azt mondta: "sokan próbálják azt a benyomást kelteni, hogy a Fideszt csak úgy ki lehet tenni" az EPP-ből, és a párt tétlenül várja, hogy döntsenek róla, de "szó sincs erről". A Fidesz aktívan keresi azt az együttműködési formát, amely "a lehető legjobb a magyar és az európai embereknek" - idézi szavait az MTI.
"Reméljük, hogy az EPP alkalmas lesz a klasszikus jobbközép és keresztény értékek védelmére és képviseletére a jövőben", és "nem tolódik tovább balra"

- mondta Novák Katalin. Az államtitkár nyilatkozatából úgy tűnhet, mintha a tavaly március óta felfüggesztett Fidesz dönthetne a Néppárt létéről, és nem a pártcsalád a magyar kormánypárt tagságáról. 
Az EPP-nek szabott feltételek mögött ugyanakkor a kilépés szándéka sejlik fel: sajtóértesülések szerint a Fidesz már a távozásra készül és a Konzervatívok és Reformerek frakciójához való csatlakozásra készül, az üzengetés pedig csak megágyazhat a kiválásnak.

Elvi viták helyett

Nováknak a német családpolitikáról is sikerült erőset mondania: szerinte egyre nagyobb az érdeklődés a magyar családpolitika iránt, mivel 
„a  Németországot jellemző családpolitikával szemben "mi nem elvi vitákat folytatunk, hanem cselekszünk”.

Tegyük hozzá, az elvi viták mellett azért a német kormány hazai szemmel elképesztő léptékű támogatást nyújt a családoknak:  a G7 2018-as cikke szerint 2016-ban 45 milliárd eurót (14 ezer milliárd forintot) költöttek gyermekeket és a fiatalokat támogató programokra, aminek nagy része bölcsődékre és óvodákra ment
  • A szülőknek 14 hónapig jár 1800 eurós támogatás – ez átszámítva 565 ezer forint, ami a nettó magyar átlagbér közel kétszeresét jelenti
  • a családi támogatás 25 éven keresztül jár, és 61 ezer forintnak felel meg – ez magyar családi pótlék közel háromszorosa, utóbbit pedig csak a tankötelezettségi korhatár végéig utalja a magyar állam
  • szülés után a nők a háztartás vezetéséhez is segítséget kaphatnak.

A momentumosok nem léphetnek be Márky-Zay mozgalmába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 20:49
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Márky-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója, hódmezővásárhelyi polgármester (jobbra) egy korábbi felvételen
Fotó: Facebook/ Márky-Zay Péter
A Mindenki Magyarországa Mozgalom politikai szervezetnek számít, a Momentum tagjai pedig hivatalosan csak a saját csapatukhoz tartozhatnak.
Aki a Momentum tagja, nem lehet tagja a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) is, mivel ez utóbbi szintén politikai szervezetnek tekinthető – derül ki a párt etikai és felügyelőbizottsága által hozott határozatból, amely a Magyar Hanghoz is eljutott. 
A testület egy párttagtól érkező beadvány alapján vizsgálta meg a kérdést. A döntés indoklásában kitértek arra, hogy bár a jogszabályok pontosan meghatározzák a politikai párt fogalmát, ám azt nem, mi tekinthető politikai szervezetnek. Ezért rögzítették a politikai szervezet fogalmi alapjait, majd megállapították, hogy alapszabályuk értelmében ez esetben – azaz a Momentum és az MMM viszonylatában – is összeférhetetlenség áll fenn, hiszen saját fogalmaik szerint mindkettő politikai szervezetnek számít. Kitértek arra is, hogy az MMM és a Momentum között csak informális és nem formális megállapodás van az együttműködésről. A Mindenki Magyarországa Mozgalom civil szervezetként lett bejegyezve 2018 novemberében. elnöke Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. A szervezet célja, hogy minden választókörzetben tető alá hozza az ellenzéki összefogást úgy, hogy választások alkalmával a kormánypárt jelöltjével szemben egyetlen ellenzéki jelölt induljon.
A Momentum illetékes testületének döntésére hétfőn este a Facebookon reagált Márki-Zay Péter.
„A Mindenki Magyarországa Mozgalom eddig és a jövőben is nyitott valamennyi ellenzéki párttal való együttműködésre, csak közösen érhetjük el a rendszerváltást. Tagjaink és aktivistáink között sok Momentum-tag is van, akik semmilyen összeférhetetlenséget nem látnak a két szervezet céljai között – ezért is nem párt az MMM”

– írta Márki-Zay Péter a Facebookon megjelent reakciójában, hozzátéve: februárban találkozik a Momentum vezetőivel, és erről is egyeztetnek majd.